Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. január 9.
Az orvosoknak továbbra is kell papír alapon felírás igazolást adniuk az elektronikus receptek mellé…

Mint ismeretes, tavaly decemberben jelent meg az a jogszabálymódosítás, amelynek értelmében 2019 végéig az e-recept mellé papír alapú felírási igazolást is kell adniuk az orvosoknak. Ezzel kapcsolatban „Sírás, átkozódás a patikákban: az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály módosításának híre” címmel jelentetett meg cikket a Népszava. Az írás több félreérthető információt is tartalmaz, amelyekre – szerkesztői megkeresésre – dr. Hankó Zoltán többek között a Kossuth Rádió január 8-i Jó reggelt Magyarország című műsorában és az InfoRádióban is reagált.

Mint elmondta, papírvényt a későbbiekben is bármikor is írhat az orvos, hogyha olyan helyzetben van, amikor a saját számítógépes rendszerét, és azon keresztül az eszt-t nem tudja elérni. A módosítás a papír alapú, kötelezően kiállítandó és a betegeknek átadandó felírási igazolásra vonatkozik akkor, ha az orvos e-receptet ír neki.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a jogszabály módosítására, így válaszolt: „Tény, hogy mi kezdeményeztük ezt a határidő módosítást több ok miatt. Az egyik, hogy azt tapasztaljuk, hogy a betegeinknek, akiknek jelentős hányada nyugdíjas és nem annyira naprakész az internetnek, illetve az okostelefonnak a használatában, neki a gyógyszertárban történő gyógyszerkiváltás előtt jó, ha a kezében van egy papír, ami alapján tudja mérlegelni, hogy melyik gyógyszert váltja ki, melyiket most éppen nem. És egyáltalán föl tud készülni a gyógyszertári gyógyszer kiváltásra. A másik ok, hogy azt tapasztaljuk, hogy az orvosoknak egy viszonylag még nagy hányada nem rendszeresen használja az eeszt-t. Az eeszt-nek a fejlesztői, vezetői szerint a vényírásra jogosult orvosoknak körülbelül nyolcvan százaléka, akik használják már az e-receptes rendszert, és durván az összes receptnek egy olyan hatvan százaléka az, amit ők így föl is írnak. Ebből adódóan ez még egy átmeneti szituáció, és addig mindenképpen, amíg részben a betegek ezt az egész gyakorlatot meg nem tanulják, részben pedig az orvosok teljes mértékben át nem állnak az e-receptes rendszernek a használatára, mindenképpen indokoltnak tartottuk, hogy a betegek továbbra is kötelezően kapjanak papír alapú felírási igazolást akkor, amikor az orvos e-receptet ír nekik.”

Kiemelte továbbá, hogy az orvosnak jogszabály szerint kötelezettsége, hogy papírt adjon a betegnek. Ez a papír vagy a hagyományos papírvény, ami az eeszt bevezetését megelőzően évtizedeken keresztül használatos volt, vagy az e-recepthez kapcsolódóan papírként kiadott felírási igazolás.

A beszélgetés itt hallható (6:24-től):

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-01-08_06-00-00&enddate=2019-01-08_09-10-00&ch=mr1

Úgyszintén a korrekció szándékával készített az Inforádió interjút az elnökkel, ami az alábbi linken olvasható és hallgatható meg.

https://infostart.hu/belfold/2019/01/07/elvileg-nem-fordulhat-elo-hogy-valaki-ne-kapja-meg-a-felirt-gyogyszert

 

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA