Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2020. november 16.
Azért dolgozunk, hogy a változások fejlődést hozhassanak – Dr. Hankó Zoltánt kérdeztük

November 28-án online módon kerül lebonyolításra X. Gyógyszerész Köztestületi Nap. Ebből az alkalomból dr. Hankó Zoltán kamarai elnököt az előkészületekről és a programmal kapcsolatos várakozásairól kérdeztük.

– A járványhelyzet miatt a márciusi vándorgyűlést el kellett halasztani. Elmaradt, pontosabban más időpontban és szűkített programmal került megrendezésre a patikanap és küldöttközgyűlésből is csak egy volt. Így alig maradt lehetőségük az aktuális szakmapolitikai kérdések megvitatására. Hogyan sikerül az újra meghirdetett veszélyhelyzetben „fennmaradniuk”?

Azért dolgozunk, hogy a változások fejlődést hozhassanak – Dr. Hankó Zoltánt kérdeztük– Nem a körülmények határozzák meg a céljainkat, de nehezebbé tehetik azok elérését. Tudom, hogy sok kollégámnak még az előadásoknál is fontosabbak a folyosói beszélgetések, amelyekre most sem lesz lehetőség. Nekem is fontosak ezek. Sőt még az is segít, ha egy előadás közben az ember bele tud pillantani a vele szemben ülők szemébe és érzékeli a spontán reakciókat. Egy online konferencián erre sincs lehetőség. Viszont nézzük a dolog jó oldalát is: a kamarai tagok sokkal olcsóbban és kényelmesebben vehetnek részt a konferencián, mert csak egy minimális regisztrációs díjat kell befizetniük és a számítógép elé ülve otthonról követhetnek mindent.

– Nézzünk néhányat a számos aktualitás közül! Sokan emlékeznek a júniusban kirobbant „tejfölárus” vitára. Az EMMI-vel együttműködési megállapodást írtak alá korábban, szükségessé vált-e ennek valamifajta újratárgyalása?

– A „tejfölárus” kifejezés egy túlbuzgó, megfelelési kényszer által motivált újságíró produktuma volt. Tény viszont, hogy a konfliktus lényegét félreérthetetlenül megmutatta. Azóta Kásler miniszter úrral tisztáztuk a történteket: egyikünknek sem volt lehetősége másként viselkedni és a vitánk sem személyes jellegű volt. Más kérdés, hogy a vitát kirobbantó kormánydöntés és maga a vita nemcsak a Kormány és a Kamara közötti viszony szempontjából volt nagy jelentőségű, hanem önmagunk számára is tükröt tartott. Nyilvánvalóvá tette önértékelésünk problémáit és minden eddiginél súlyosabban tette asztalra a kérdést, hogy kereskedők akarunk lenni, vagy az egészségügyi értéklánc tagjai. Legalább annyira fontos erre a kérdésre válaszolnunk, mint az EMMI-vel a kapcsolatok rendezése, ami persze mindkét félnek kölcsönösen és többször is deklarált érdeke. A viszony rendezésének folyamatában a köztestületi nap is fontos állomás lehet, hiszen több előadást is tervezünk az EMMI közreműködésével.

– Régóta várt hír volt, hogy új, központi finanszírozású szoftver készül. A Gyógyszerészi Hírlap novemberi számában megjelent egy cikk, ami az ezzel kapcsolatos elvárásokat tartalmazza. Hallhatnak-e az érdeklődök valamit az erről folyó egyeztetésekről?

– Amikor a GVH – nekem a mai napig érthetetlen módon – hozzájárult ahhoz, hogy a legnagyobb patikai rendszergazdát a Phoenix-csoport megvásárolja, számomra egyértelművé vált: a kialakult helyzet rövid időn belül további torzulásokat fog generálni és ezek megoldására a piac önmagában nem lesz képes. Már a GVH-döntés nyilvánosságra kerülésekor, 2015-ben ezt leírtam – vissza lehet nézni a Kamara honlapján –, és azóta is sokszor beszéltem róla. A struktúráról beszéltem akkor és most is, és nem személyekről vagy cégekről mondtam véleményt! Személy szerint örülök, hogy a szoftver fejlesztésével kapcsolatos döntés megszületett: jobb későn, mint soha. Azt persze, hogy a szakmai várakozásainkat teljesíti-e és a piaci folyamatokban elindulnak-e kedvező változások, még nem tudom, de nagyon remélem. Az EESZT vezetője visszaigazolta a köztestületi napra az előadást, de hogy erről mit mond, az az ő döntése. Azt kértem, hogy az e-Health stratégia gyógyszerészi vonatkozásairól beszéljen, hiszen ő a felelős a stratégia kidolgozásáért, és fontos, hogy ebben a gyógyszerészet megfelelő súllyal szerepeljen. A stratégiáról többször egyeztettünk és az igényeinket is megfogalmaztuk már. Ezzel együtt én is kíváncsi vagyok, hogy a konferencián mi fog elhangzani.

Már lehet regisztrálni!
Időpont: 2020. november 28.
Szervező: Magyar Gyógyszerészi Kamara a Békéshelp Nonprofit Kft-vel.
Részvétel: A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. A szépkorú kollégák a programon ingyenesen vehetnek részt.
A Jelentkezési lap és a programtervezet az alábbi linken érhető el:
http://bh.mgyk.hu/jelentkezes/x-gyogyszeresz-koztestuleti-napok-online

– Néhány héttel ezelőtt jelent meg a gyógyszerészek tulajdonszerzésének elősegítéséről szóló kormányrendelet. A módosítás a tőkealap kezelőjeként a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-t jelölte ki. Mikor élvezhetik ennek a gyakorlati előnyeit a gyógyszerészek?

– A november 5-i megbeszélésen azt kértem a Hiventures vezérigazgató-helyettesétől és a projekt felelősétől, hogy 28-án kerüljön bejelentésre a program tényleges indulása. Ők és mi is évek óta vártunk a kormányrendelet módosítására, így remélem, hogy a motiváltságuk legalább akkora, mint az enyém. Még korrigálni kell a nekünk átadott első javaslatukat, de most olyan távlatok nyílhatnak meg a tulajdonszerzéshez, amilyenekre korábban gondolni sem mertünk. Ráadásul megállapodtunk, hogy akár kombinálni is lehet majd a tőkeprogramot a patikahitellel. Ennek részleteiről is egyeztetnünk kell még, de nagyon bízom abban, hogy a hitelprogramba is új életet tudunk lehelni.

– Az orvosok béremelése miatt nőtt a különbség a kórházi és a közforgalomban dolgozó gyógyszerészek között. A konferencián foglalkoznak ezzel a kérdéssel is?

– Igen. Nemcsak a gyógyszerészek között, hanem az egészségügyön belül is nőnek a jövedelmi különbségek. Dr. Sohajda Attilát és munkabizottságát kértem fel arra, hogy a patikai ágazat gazdasági helyzetét ebben az összefüggésben is elemezzék. Attilát ismerve biztos vagyok abban, hogy komoly és korrekt elemzést fognak bemutatni. Óriási kihívással állunk szemben. Ráadásul a járvány gazdasági következményeit látva a GDP jelentősen csökken és az államháztartás is komoly nehézségekkel küzd. Így nemcsak többletforrásokért kell dolgozni, hanem a rendelkezésre álló források rendszer-stabilizáló felhasználásáért is. Egyébként az Alkalmazotti Állandó Bizottság elnökét arra kértem, hogy készítsenek az alkalmazott gyógyszerészek jogi státuszával és bérezésével kapcsolatos elemzést és javaslatot. Az alkalmazott gyógyszerészek és az asszisztensek érdek-artikulációja nélkül nehéz lenne képviselni az érdekeiket.

– Az OGYÉI vezetői általában a GYKTN előadói között szoktak lenni. Így lesz ez az idén is?

– Igen, az országos tiszti főgyógyszerész urat kértem fel előadás tartására, aki az első szóra igent mondott. A hatóság és a Kamara szerepfelfogása szükségszerűen eltérő, de a célunk közös: jó körülmények között, normakövető módon, betegorientált szolgáltatásokkal álljunk a társadalom rendelkezésére. Sokszor egyeztetjük az álláspontjainkat. Néha persze szeretném, ha markánsabb módon állnának ki a strukturális kérdésekben, ők pedig ugyanezt kérik tőlem számon az etikai ügyekben. Kíváncsi vagyok, hogy aktuális ügyeinkről, így az ügyeleti szabályozásról, a vis major expediálás lehetővé tételéről, a veszélyhelyzet hatósági gyakorlatáról vagy egyéb ügyeinkről, például a többségi gyógyszerészi tulajdonlás és a személyi jogos gyógyszerészek menedzsment jogainak érvényesítéséről, mit fog mondani tiszti főgyógyszerész úr.

– Nemrégiben online miniszimpóziumot tartottak, ennek témái – az expediálás szabályozása és gyakorlata, a NEAK elszámolás, csomagküldés, házhoz szállítás, internetes gyógyszerrendelés, vis major expediálási helyzetek – nagy érdeklődésre tartottak számot. A konferencia témái között is szerepelni fognak?

– Az ügy kezd az eddiginél is izgalmasabbá válni. Amikor megbeszéltük kollégáimmal ezeket a témákat, nem gondoltam, hogy október végén megjelenik egy olyan jogszabály-módosítás, amely az expediálás már addig is hektikus változásait tovább fogja bonyolítani. Ezek a változások például minisztériumok közötti levélváltást generáltak. A Kamara elvi álláspontja elég régóta egyértelmű: az informatikai fejlesztések könnyítsék a gyógyszerkiváltás folyamatát azzal, hogy több lehetőséget kínálnak fel a betegnek, de nem növelhetik a gyógyszerbiztonsági kockázatot és nem generálhatnak adatvédelmi incidenseket. Segíteniük kell az adherencia növelését és az adminisztráció csökkentését, és legalább ilyen fontos, hogy nem torzíthatják a piacot és nem növelhetik a korrupciós kockázatot. A NEAK elszámolással kapcsolatban is egyértelműek az elvárásaink, de még mindig kérdés, hogyan valósíthatók meg. A csomagküldés, a házhoz szállítás és az internetes gyógyszerforgalmazás szabályozása diszharmonikus és elégtelen. A vis major helyzetek kezeléséről pedig már elkezdtük az egyeztetést országos tiszti főgyógyszerész úrral. Azért dolgozunk, hogy a változások fejlődést hozhassanak. Remélem, hogy a kollégáim kiérlelt álláspontot fognak képviselni.

– A korábbi Gyógyszerész Köztestületi Napok fontos programja a kitüntetések átadása. Most, az online rendezvény esetén ezt hogyan tervezik megoldani?

– A díjakra és kitüntetésekre vonatkozó döntések megszülettek. Ezeket a november 28-i rendezvényen fogjuk ismertetni, de a járványhelyzet miatt az átadásukra most nem kerülhet sor. A pénzes díjak összegét átutaljuk és az okleveleket postán küldjük el, a i kitüntetéseket pedig talán jövőre adhatjuk át személy szerint minden kitüntetettnek. Addig a türelmüket kell kérnem.

B. Zs.

Címlap: Dr. Hankó Zoltán a 2019-es GYKTN-n 

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél