Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezete
Székhely: 1074 Budapest, Dob utca 31. fszt. 2. / Telefon: +36 1 342 2148, +36 30 880 9085, +36 30 900 8370 / E-mail cím: budapest@mgyk.hu / Hivatali kapu címe: KRID 156934788 / Weboldal: www.budapestipatikus.hu / Hivatali idő:

Hivatali idő: hétfő-kedd-szerda: 9:00 – 15:00-ig

csütörtök: előzetes telefonon történt egyeztetés alapján

péntek: ügyfélfogadás szünetel

(Minden egyéb időponthoz telefonos egyeztetés szükséges.)

 

Titkárságvezető:
Dr. Paczulák Edina  +36 30 880 9085

Irodavezető:
Peterdy Beáta         +36 30 900 8370

 

 

 / Elnök: Dr. Hetényi László
Nyomtatható változat
2019. június 18.
Beszámoló a XVI. Patikanapról és a Fórumról

Beszámoló a XVI. Patikanapról

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezete a XVI. Patikanapot az Óbuda Gyógyszertárban tartotta.

Megnyitó beszédet dr. Hetényi László elnök mondott. Az adherencia-programot dr. Vimláti Gábor személyi jogos gyógyszerész mutatta be. Az EMMI képviseletében Pécsekné dr. Szabó Anna, a szakrendelő képviseletében pedig dr. Budai András jelent meg.

Dr. Vimláti Gábor személyi jogos gyógyszerész bemutatta az Óbuda Gyógyszertár működését, amely automatizált, ezáltal lehetővé teszi, hogy a gyógyszerész-beteg kapcsolat jól működjön.

 

Beszámoló a Fórumról

A június 12-i Budapesti Gyógyszerész Fórum a Benczúr Hotelben került megrendezésre. 

Dr. Hetényi László elnök összefoglalta, hogy 30 évvel ezelőtt hogyan alakult meg a Gyógyszerész Kamara. Az elnök úr előadása után dr. El Koulali Zakariás tiszti főgyógyszerész a tiszti gyógyszerészi szolgálat és a gyógyszertárak kapcsolatáról beszélt, hangsúlyozta, hogy a tiszti gyógyszerészi szolgálat ellenőrzései kapcsán a gyógyszertárak szakmai munkájának segítése a cél.

Az adherencia-program eddigi tudományos eredményeit dr. Szilvay András PhD hallgató ismertette. A gyógyszerész-beteg kapcsolatról statisztikai eredményeket mutatott be. Megállapítható, hogy az adherencia-programot a betegek örömmel veszik, a háziorvosok támogatják, a gyógyszerészek számára olyan új feladatkört jelent, amelyben szakmai tudásukat mutathatják be.

A legizgalmasabb előadást dr. Fejes Szabolcs gyógyszerész tartotta, bemutatva a gyógyszertárak jelenlegi gazdasági helyzetét, a fejlődés lehetőségét 5, illetve 20 év múlva. Bemutatta a robotok térnyerését a gyógyszertárakban. Felhívta a figyelmet, hogy a robotizáció a manuális munkát váltja ki és ezért a gyógyszerészek váltsanak az adherencia-program felé.

A "Mit vár a gyógyszerész társadalom" című előadás az alábbi linkre kattintva olvasható:

https://www.budapestipatikus.hu/tagsagi-ugyek/letoltheto-dokumentumok/rendezvenyek/683-mit-var-a-gyogyszeresz/file  

Az elhangzottakhoz az ifjú gyógyszerészek szóltak hozzá, megállapítva, hogy finanszírozási háttérrel örömmel végzik az adherencia-programot, amely segíti a betegek gyógyulását és növeli a szakmai munka lehetőségét a gyógyszerészek számára.

Dr. Fejes Szabolcs előadásához a hozzászólások az alábbiak voltak:

  • Generációváltás fokozódása várható a szakmában és ehhez várják a Kamara segítségét. A gyógyszertárak felértékelhetők legyenek és értéken cseréljenek gazdát. A felértékelés jelentőséggel bír a generációs gyógyszerész családokban is.
  • A robitizáció és az automatizáció kérdéséhez is számos hozzászólás hangzott el.
  • Megállapították, hogy a számítógépes programok megújítása is szükséges.
  • Szorgalmazták, hogy a gyógyszertári asszisztensképzés a MGYK szervezésében jöjjön létre, és az oktatók gyógyszerészek legyenek.
  • A felsőoktatásban a gyógyszerészképzésben, akik valamiért nem szereztek diplomát (pl. nyelvvizsga hiánya) szakasszisztensi oklevelet kaphassanak.

A fentiekben néhány gondolatot említettem meg, amely a Fórum során elhangzott, de a személyes jelenléttel sokkal több információhoz jutottak a megjelentek.

A beszámolót dr. Potocsny Mária gyógyszerész készítette.

2018-2022 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél