Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2024. április 19.
Beszámoló az elnökség áprilisi üléséről

Az MGYK elnöksége a vándorgyűlés keretében 2024. április 11-én (és 12-én) tartotta soron következő, a Területi Elnökök Értekezletével kibővített, kihelyezett ülését a mezőkövesdi Balneo Hotelben, amelyet dr. Hankó Zoltán elnök vezetett. A határozatképességet az elnökség és a TEÉ tagjai mindvégig biztosították.  Az ülésen részt vett a MOSZ képviseletében dr. Csontos Ildikó és dr. Sándorné dr. Raisz Ildikó országos alelnök.

Az összejövetel dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, majd a jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztását követően a napirend elfogadása, majd az elnöki beszámoló következett.

 

Tájékoztató az előző elnökségi ülés óta történtekről

Kormányzati és hatósági egyeztetések

–   Folyamatosak az egyeztetések a fiókgyógyszertárakkal, a kórházi gyógyszertárak kiszervezésével és a máltai projekttel kapcsolatban, nemcsak a kormányzat, képviselőivel, hanem a gyógyszerellátás többi szereplőjével is – emelte ki az elnök a beszámoló elején.

–   Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos március 18-án dr. Hankó Zoltánnal és dr. Horváth-Sziklai Attilával folytatott megbeszélést, ahol meghívást kapott az MGYK XIII. Vándorgyűlésére, amit köszönettel el is fogadott. Beszámoló az elnökség áprilisi ülésérőlA megbeszélés témái között volt a gyógyszerbiztonsági validálás szakmai irányelv elkészülte, valamint a készülő, vis maior expediálással foglalkozó irányelv is. A gyógyszertári ügyelettel kapcsolatban megállapodtak abban, hogy a Kamara dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerésszel közösen készít egy előterjesztést. Szóba kerültek a gyógyszerhiányok (melyek kezelése elsődlegesen az NNGYK kompetenciakörébe tartozik) és a struktúravédelem kérdései is. Az egyeztetések folytatásáról is megállapodtak.

–   Március 25-én dr. Bidló Judit helyettes államtitkár, dr. Kahlesz Tímea főosztályvezető-helyettes és Pécsekné dr. Csapó Anna stratégiai referens a kamarai elnökkel és dr. Horváth-Sziklai Attilával egyeztetett. Megállapodtak egy közös munka elindításában a gyógyszerellátás modellszintű elemzésével kapcsolatban, ugyanis a Semmelweis-terv óta, kb. 14 éve nem történt ilyen, tehát érdemes újra áttekinteni a kérdést. A megbeszélés egyben a helyettes államtitkár asszony április 3-i rendkívüli elnökségi ülésen való részvételének és dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak a vándorgyűlésen való részvételének előkészítését is célozta.

–   Március 27-én a fejlesztőcsoport befejezte a gyógyszerbiztonsági validálás irányelv korrigált változatának javítását is. Ezzel az irányelv megjelenésre történő előkészítése lényegében befejeződött és a közlönyben való megjelentetésre vár – tájékoztatott az elnök. Az elnök köszönetet mondott dr. Szűcs Attilának, a Szakmai Kollégium Lakossági Gyógyszerellátási Tagozat vezetőjének, a fejlesztőcsoport tagjainak – közülük is kiemelve a munkát koordináló dr. Somogyi Orsolya adjunktust, valamint prof. dr. Szökő Éva MGYT elnököt.

–   Az április 3-i rendkívül elnökségi ülés vendége dr. Bidló Judit helyettes államtitkár volt, akit elkísért dr. Horváth Beatrix főosztályvezető és Pécsekné dr. Csapó Anna stratégiai referens. Az előzetes tervek alapján dr. Takács Péter államtitkár látogatott volna el a Kamarába, de a meghívásnak más hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott eleget tenni. A rendkívüli elnökségi ülésről a Kamara honlapján részletes beszámoló jelent meg.

Kamarai egyeztetések

   Dr. Pápai Zoltán az MGYK Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezetének elnöke a területi szervezet irodavásárláshoz kért kamarai támogatást.

–   A Patikanappal kapcsolatos előkészítő megbeszélésen döntés született arról, hogy az idei rendezvény központi témája a diabetes lesz. Az elnök kérte, hogy minden megyei szervezetnél legyen ezzel kapcsolatos program.Beszámoló az elnökség áprilisi üléséről

–   A Patikanappal kapcsolatban Fári István, a Galenus Kft. ügyvezetője a kamarai elnökkel egyeztetett, amelyen egyrészt azt a tájékoztatást kapta, hogy az idei patikanap központi témája a diabetes gondozás, másfelől az elnök kérte, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a Galenus Kft. kapcsolódjon be a patikanap vármegyei programjainak előkészítésébe és a rendelkezésére álló lehetőségeket figyelembe véve támogassa az egyes gyógyszertárak patikanapi programjait.

–   Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) igazgatója, dr. Szalóki Katalin megbeszélést kezdeményezett a kamarai elnökkel és más szakmai szervezetek, valamint gyógyszerpiaci szereplők vezetőivel, azzal kapcsolatban, hogy egy közös nyilatkozatban álljanak szólaljanak fel a kórházi gyógyszertárak kiszervezésével és a stratégiai gyógyszerlistával kapcsolatban. Az elnök tájékoztatott, hogy további egyeztetésről állapodott meg az igazgató asszonnyal, hasonlóan az MGYT-hez és a MAGYOSZ-hoz. nem támogatta a felkérést.

–   A Békéshelp Nonprofit Kft. április 4-i FB ülésén a közelgő taggyűlésüket készítették elő.

–   Az elnök tájékoztatott, hogy a Béres Gyógyszergyár Zrt. vezetőinek meghívására április 5-én a cég budapesti székhelyén dr. Béres József elnökkel és dr. Béres Marcell alelnökkel folytatott megbeszélést, melyen az MGYK részéről dr. Fejes Szabolcs alelnökkel együtt vett részt. A megbeszélésen elsődlegesen az étrend-kiegészítők szabályozásának és hazai piacának jellemzőiről, valamint a meglévő nehézségek és anomáliák feloldásának lehetőségeiről egyeztettek. Bár a Béres Zrt. és a Kamara helyzeteinek különbözőségeiből adódóan vannak különbségek a megközelítésekben, de közösek az alapok és a célok. Fontos ezen a piacon is a szakmaiság (tudományosság), a tisztesség (erkölcs), a törvénytisztelet (jogkövetés) és az etikus magatartás. Fontos, hogy az étrend-kiegészítők garantált minőségben kerüljenek a fogyasztókhoz és használatuk kockázatmentes legyen. Ezért a Béres Gyógyszergyár Zrt. és az MGYK vezetői megállapodtak a további együttműködésben, melynek személyi felelőseit is kijelölték.

Kamarai aktivitások

–   A március 14-i elnökségi ülésen döntés született arról, hogy a fiókgyógyszertárak gyógyszerész fizikai jelenléte nélküli működésével kapcsolatban lakossági tájékoztatásra van szükség. Beszámoló az elnökség áprilisi ülésérőlEnnek érdekében egy plakát készült, ami a Gyógyszerészi Hírlap április számában behúzásként meg is jelent. Az elnök kérte, hogy a plakátot lehetőség szerint minden gyógyszertárban helyezzék ki az officinába.

–   A Semmelweis Egyetem szakképzésének III. évfolyamán dr. Hankó, dr. Sohajda Attila és dr. Torma Ádám tartott előadást.

–   A kamarai elnök a Semmelweis Egyetem IV. éves hallgatóinak tartott előadást a GDPR-ral kapcsolatban, majd egy másik alkalommal a gyógyszerpolitikáról.

–   A Semmelweis Egyetem szemináriumi napján a végzős hallgatóknak dr. Torma Ádám, dr. Kerék Dániel és dr. Hankó tartott előadást.

–   A PTE GYTK végzős hallgatóinak konferenciáján történő előadásra dr. Hankó is felkérést kapott. A téma a fiatal gyógyszerészek előtt álló lehetőségek voltak. A kamarai elnök más hivatalos elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott részt venni az összejövetelen, így videó formájában küldte el előadását.

–   Dr. Hankó részt vett az MGYK Budapesti Szervezete március 20-i elnökségi ülésén, ahol elsősorban a fiókgyógyszertárak szabályozásváltozásával kapcsolatos problémákat beszélték végig. Az elnök elmondta, hogy egy jól vezetett egyeztetés résztvevője lehetett, amelyért a jelenlévő budapesti elnöknek köszönetet mondott.  

–   Az MGYK Pest Vármegyei tisztújító közgyűlésén a kamarai elnök is részt vett, amelyet a szervezet a Kamara új továbbképző központjában bonyolított le.

–   A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folyó szakjogász képzésben március 22-én volt a záró oktatási nap, ahol dr. Hankó és dr. Zalai Péter is előadott. A kamarai elnök megjegyezte, jónak tartja, hogy a képzés során a jogászok megismerhetik az MGYK álláspontját és tapasztalatait a gyógyszerellátás szabályozásával kapcsolatban. Perspektivikusnak tartja továbbá, hogy kb. a tavaly és idén is résztvevő jogászok jelentős része államigazgatási területről kapcsolódott be a képzésbe.Beszámoló az elnökség áprilisi üléséről

–   A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) által szervezett fórumon dr. Hankó Zoltán előadást tartott. Tájékoztatójában kiemelte, a Nemzeti Diabetes Programban az MGYK is részt vesz, és szükséges a CEOSZ-szal korábban elindított együttműködés megerősítése.

–   A Szent István Intézet a Kossuth Rádió együttműködésében az európai önazonossággal, egy fél éven át tartó, 2024. január 1-től 2024. június 30-ig minden hétköznap sugárzott rádiósorozatot készített annak érdekében, hogy a magyar szellemi élet 130 kiemelkedő személyiségének Európával kapcsolatos inspiráló gondolatait megismerhessék a rádióhallgatók. Az MGYK elnöke is megszólalók között volt, a Kossuth Rádió március 26-án sugározta gondolatait: „… Az a célom, hogy patikáink magyar gyógyszerészi tulajdonban legyenek és betegeink szolgálata váljék a legfőbb prioritássá.” Az elnök a gyógyszerész társadalom iránti tisztelet megnyilvánulásának tartja a felkérését.

–   Március 27. az Európai Kórházi Gyógyszerészet Napja volt, az MGYK KKTSZ méltóan megemlékezett e napról.

–   Március 31-én hivatalosan véget ért a B.-A.-Z. vármegyei pilot. „A szakmai és a polgármesteri visszajelzések alapján látszik, hogy jó az irány és folytatni kell a fejlesztést” – hangzott el.Beszámoló az elnökség áprilisi üléséről

–   A MedicalScan Kft. által szervezett fórumbeszélgetésen, ahol ipari szakemberek a gyógyszerellátás aktuális kérdéseit beszélték meg, dr. Hankó volt a kerekasztal meghívott vendége.

–   A Polgári Orvoskör meghívására dr. Hankó Zoltán előadást tartott a gyógyszerészet aktuális helyzetéről.

Az elnöki tájékoztató végén dr. Hankó néhány „szubjektív” gondolatot osztott meg a résztvevőkkel. Bemutatta azokat a folyamatokat, amelyeket szükségesnek tartott a vándorgyűlés szempontrendszerének megismeréséhez.

A kistelepülések gyógyszerellátásával kezdte, visszatekintett az elmúlt harminc év ezzel kapcsolatos történéseire. Említette a kisboltos rendeletet, a máltai projektet, a gyógyszerkiadó automatákat és a csomagküldést is. Úgy látja, az eddigi folyamatok alapján sokkal inkább szolgáltatásbővülésről beszélhetünk, mint a vidék gyógyszerellátás romlásáról. „Nincs még egy olyan területe sem az egészségügynek, sem az állam által szigorúan kontrollált nemzetgazdasági és szolgáltatási területek között nincs olyan, ahol az elmúlt három évtizedben ilyen dinamikus fejlődés következett be.” Ráadásul a bemutatott adatok alapján a központi költségvetésnek nulla forintjába a 3000 gyógyszertár működtetése.

Ezt követően a kórházi gyógyszertárak kiszervezése került a fókuszba, és részletezte az ezzel kapcsolatos problémákat. Kitért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektjére is. A továbbiakban felvázolta a gyógyszerellátás jelenlegi helyzetét, majd az „önértékünk tudata, önvédelmi reflexeink, önreflexiós képességünk” témakörrel foglalkozott. Végezetül a Maslow-piramis alapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a biztonságérzetüktől régóta meg akarják fosztani a gyógyszerészeket, és ez szerinte sokak részéről tudatos tevékenység. A biztonságérzet elvesztése a bizalom széles körű lerombolásával jár, ami egy olyan bizalmi szolgáltatás esetében, mint a gyógyszerellátás, komoly negatív következményekkel jár nemcsak a kapcsolatokra, hanem a szolgáltatás minőségére és a szakma jövőképére nézve is. Ez ellen ma egyedül a Kamara tud fellépni.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően az elnökségi ülés részét képezte dr. Horváth-Sziklai Attila tájékoztatása az NNGYK-tól kapott, a gyógyszertárak alapításával és működtetésével kapcsolatos határozatokról.

 

Döntéshozatalt igénylő napirendi pontok

   Beszámoló az államigazgatási egyeztetésekről

Dr. Hankó Zoltán beszámolt a vitatott ügyek állásáról, a gyógyszerbiztonsági irányelv elkészítéséről, a B.-A.-Z. vármegyei pilotról, a Gondosóra programba való bekapcsolódásról, a Nemzeti Diabetes Program előkészítéséről, a stratégiai gyógyszerlistáról, a Magyar Gyógyszer Védjegyről és a BM-ben elindult, egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos átfogó elemző munkáról. Az elnökség és a TEÉ tagjai külön-külön szavaztak, mindkét grémium jóváhagyólag tudomásul vette az előterjesztést és az azt követő szóbeli kiegészítést.

–   Vándorgyűlés dokumentumainak előkészítése

Dr. Hankó Zoltán elnök előterjesztését mindkét grémium jóváhagyólag tudomásul vette.

–   Döntés az Alapszabály módosítás tervezetéről

Beszámoló az elnökség áprilisi ülésérőlAz elnökség és a TEÉ tagjai meghallgatták dr. Horváth-Sziklai Attila előterjesztését, aki 11 témakörre kiterjedően ismertette a módosításra vonatkozó tervezetet. A vita során elhangzottak figyelembevételével az előterjesztő úgy módosította a javaslatot, hogy az egyik része a május 4-i küldöttközgyűlésre kerüljön előterjesztésre, egy másik részét pedig (pl. a tagdíjrendszerrel kapcsolatos javaslatokat) az őszi küldöttközgyűlés vitassa meg.

Az elnökség és a TEÉ ülését ezen a ponton arra tekintettel felfüggesztették, hogy a vándorgyűlés első napi programjai megtarthatóak legyenek. A többi napirendi pont tárgyalására következő nap, április 12-én reggel került sor.

   Az MGYK 2023. évi egyszerűsített éves beszámolójának megvitatása, KKGY elé terjesztése

Dr. Horváth-Sziklai Attila ismertette dr. Zalai Károly főtitkárra közös előterjesztésüket. A bevételi és kiadási oldal egyensúlyát vizsgálva megállapítható, hogy a Kamara likviditása nem került veszélybe, gazdálkodása 2023-ban a pénzforgalmi mutatók alapján rendben volt.  Az elnökség jóváhagyólag tudomásul vette a beszámolót.

–   MGYK 2024. évi költségvetés tervezetének elfogadása, KKGY elé terjesztése

Dr. Horváth-Sziklai Attila ismertette dr. Zalai Károly főtitkárra közös előterjesztésüket. Az MGYK Országos elnöksége a 2024-es költségvetési tervét elfogadta és a küldöttközgyűlés elé terjeszthetőnek tartotta.

– Időközi választás előkészítése

Az elnökség és a TEÉ tagjai jóváhagyólag tudomásul vették az időközi választások előkészítésével kapcsolatos technikai jellegű előterjesztést.

mgyk.gyh
Fotó: Mogyoróssy Márton

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél