Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. október 23.
Beszámoló az elnökség és a TEÉ októberi üléséről – I.

 Az MGYK elnöksége 2022. október 20-án tartotta a Területi Elnökök Értekezletével (TEÉ) kibővített kihelyezett ülését a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban.

A Területi Elnökök Értekezletének ülése

Az elnökség és a TEÉ összevont ülését megelőzően a TEÉ ülésezett dr. Nyíri László elnökletével. Az ülésen döntöttek arról, hogy a Kiváló Gyógyszerészi Gondozási Díj és a Kiváló Gyógyszertári Asszisztens Díj idei jutalmazottjaira milyen javaslatokat tesznek az elnökségnek. A megbeszélésen 16 területi szervezet képviselője vett részt.

Az elnökség és a TEÉ együttes ülése

Az elnökség és a TEÉ együttes ülését dr. Hankó Zoltán elnök vezette. Az elnökség és a TEÉ tagjai végig határozatképes számban voltak jelen. Az ülésen állandó meghívottként részt vett Rózsa Melinda, a MESZK asszisztensi tagozatának vezetője, valamint a MOSZ képviseletében dr. Halász Éva és dr. Sándorné dr. Raisz Ildikó.

Az összejövetel dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, majd a jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása és a napirend elfogadása után az elnöki tájékoztató következett.

 

Az előző elnökségi ülés óta történtekről

Kormányzati és hatósági egyeztetések 

– Október 5-én dr. Meszéna Balázs, a Miniszterelnöki kabinetiroda kabinetfőnöke megbeszélést folytatott dr. Hankó Zoltánnal a felsővezetői döntést igénylő kérdésekről. Ezt követően az elnök eljuttatta a Miniszterelnöki kabinetirodába a Kamara és a MAGYOSZ „felsővezetői” döntést igénylő témáinak listáját, rövid indoklással.Beszámoló az elnökség és a TEÉ októberi üléséről – I.

– Október 7-én kapta meg az elnök dr. Pintér Sándor belügyminiszter válaszát a magisztrális szabályozást sürgető beadványára. A válasz értelmében a szükséges rendeletmódosítás idén megjelenik, a magisztrális díjak rendezésére – annak költségvetési vonatkozásai miatt – az év elején kerülhet sor. Dr. Hankó beszámolt arról, hogy ezt követően dr. Takács Péter államtitkárral is egyeztetett a témában és a díjak vonatkozásában mielőbbi megoldást kért. 

– Október 12-én dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, dr. Ruszó Gyula, a belügyminiszter kabinetfőnöke és dr. Kamarás Ferenc, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke egyeztetett a kamarai elnökkel az online gyógyszerforgalmazás szabályozásával kapcsolatos kérdésekről. A beszélgetés előkészítéseként az MGYK korábban elküldte az államtitkárságnak az ezzel kapcsolatos kamarai koncepciót. A jogszabályi korrekciók előkészítése elindul – hangzott el az elnökségi ülésen – és ennek részeként pilot programra is sor kerülhet.

– Október 10-én kapta meg véleményezésre az MGYK az OGYÉI-től a magisztrális alapanyagok gyógyszertári minőségbiztosításával kapcsolatos módszertani levéltervezetet, melyre október 30-ig kell választ adni. A válasz előkészítésére az elnökség és a TEÉ személyi felelősöket jelölt ki.

– Október 13-án Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és dr. Hankó Zoltán a rezsidíjak emelkedésének gyógyszertárakra kifejtett hatásáról és a kompenzáció lehetőségeiről folytatott megbeszélést. Az egyeztetésen szóba került az ágazat helyzete és az egyenlőtlen jövedelmi viszonyok kérdésköre is. A Kamara a Belügyminisztérium mellett a gazdaságfejlesztési miniszternek is megküldi a gyógyszertárak helyzetének stabilizálását célzó konkrét javaslatait.Beszámoló az elnökség és a TEÉ októberi üléséről – I.

– Október 18-án Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Nagy Ferenc, a Szeretetszolgálat egészségügyi szolgálatának szakmai vezetője és dr. Hankó a szeretetszolgálat által Bicskére tervezett gyógyszeradagoló és csomagoló központról tárgyaltak. Dr. Hankó megosztotta az elnökség és a TEÉ tagjaival a kapott információkat. Elmondta, megállapodtak abban, hogy a következő elnökségi ülésre meghívják Nagy Ferencet, továbbá ezt megelőzően Nagy Ferenc, dr. El Koulali Zakariás és a kamarai elnök egyeztetni fog a jogalkotási kérdésekben.

 

Egyéb kamarai egyeztetések

– A gyógyászati segédeszközök forgalmazásával kapcsolatos kamarai koncepció kialakítása érdekében több megbeszélést folytattak a Kamara erre a célra felállított ad hoc bizottságának tagjai. A koncepciót véglegesítették és szeptember 27-én beküldték az Egészségügyért Felelős Államtitkárságra. A javaslat kitér a strukturális és felelősségi kérdésekre, a hatósági kontroll korrekciójára, valamint az árképzés anomáliáira is. Az elnök tájékoztatott, hogy az államtitkárság a GYSE piac szereplőitől is bekérte a koncepcionális javaslataikat, így remélhetően hamarosan elkezdődnek a rendszer átalakításával foglalkozó egyeztetések. 

– Szeptember 30. volt a határideje, hogy a négy képzőhely a 2023/24-es tanévre vonatkozó új felvételi követelményeire vonatkozó javaslatait leadja a KIM-nek. Dr. Hankó elmondta, hogy a budapesti javaslat kidolgozásában részt vett. Egyben jelezte, hogy a másik három gyógyszerészkar hasonló anyagát is megkérte annak érdekében, hogy legyen idő megismertetni az érdeklődőkkel. Beszámoló az elnökség és a TEÉ októberi üléséről – I.

– Somogyi-Rózner Judit, az IQVIA üzletfejlesztési vezetője több alkalommal tárgyalt az elnökkel és dr. Sándor Csabával az MGYK, illetve a Békéshelp Kft. közreműködésével történő adatszolgáltatásokról. A gyógyszertári egészségügyi adatok továbbíthatóságával kapcsolatban a kamarai vezetők és az IQVIA álláspontja között véleménykülönbség van.

– Dr. Sándor Csaba, dr. Somogyi Orsolya, dr. Horváth-Sziklai Attila és a kamarai elnök az adherencia-program újraindításáról folytattak megbeszélést. Jövőre indulnak a továbbképzések, munkájukba a Táplálkozástudományi Alapítványt is bevonják.

– Október 11-én adta le a kamarai tagdíj csökkentéséért készült petíciót a Kamarában 119 helyettesítő gyógyszerész képviseletében dr. Tulok László. A kérdés később önálló napirendi pontként szerepelt.

– A kamarai YouTube-csatornával kapcsolatos kérdésekről folytatott megbeszélést Lapat Dániel, dr. Nagy Vilmos, dr. Horváth-Sziklai Attila, és dr. Hankó.

– Ásványi Tibor, a MAGYOSZ Kis- és Középvállalati Bizottságának elnöke és Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke a Kamarában az OGYÉI módszertani levéltervezetével kapcsolatban egyeztetett. Az MGYK támogatását kérték, hogy bizonyos gyógynövényekkel, drogokkal bővíteni lehessen a gyógyszertárakban forgalmazható termékek körét. A kamara elvi igennel válaszolt a kérésre.

– Dr. Sohajda Attila, dr. Torma Ádám és Bagi Edina a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek átadandó anyagról folytattak megbeszélést.

– Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója és dr. Hankó Zoltán a gyógyszerpiaccal kapcsolatos több kérdésről, valamint a Hungaropharma és az MGYK közötti együttműködés lehetőségéről folytatott megbeszélést.

 

Egyéb kamarai aktivitások

– A Heves megyei szervezet és a Debreceni Egyetem közös szervezésében kötelező szinten tartó továbbképzést tartottak Egerben, a Hotel Koronában, ahol dr. Hankó Zoltán előadást tartott. „Minden területi szervezet számára minta lehet ez a továbbképzés” – emelte ki.Beszámoló az elnökség és a TEÉ októberi üléséről – I.

– A Gyógyszerészek Világnapja alkalmából az MGYT az EGIS Gyógyszergyár Látogatóközpontjában tartott rendezvényén a kerekasztal résztvevője volt dr. Süle András, a Kamarát rajta kívül dr. Hankó és dr. Fang Simon képviselte.

– Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából a Richter Gedeon Nyrt. szervezett impozáns ünnepséget a Vígszínházban, aminek meghívottja volt dr. Hankó, dr. Zalai Károly és dr. Újházi László is. Az elnök elmondta: „Bogsch Erik nagyon szép köszöntő beszédet mondott, hangsúlyozva a gyár alapítójának gyógyszerész mivoltját.”

– A Semmelweis Egyetem graduális és posztgraduális képzésében több kamarai delegált vesz részt.

 – A Pénztárszövetség visegrádi konferenciáján dr. Hankó Zoltán előadást tartott „A gyógyszertárak és az egészségpénztárak az egészségmegőrzésben és helyreállításban címmel”. Hivatkozott a 2016-os megállapodásukra. Mint mondta, az ott felvetettek ma is aktuálisak. „Tanulságos és elgondolkodtató volt” – e szavakkal értékelték a konferencia szervezői mindazt, amit elmondott.  Megállapodtak, hogy újraindítják az együttműködést, ami mindkét szervezet érdeke.

– Dr. Hankó felkért előadó volt a Medicalscan rendezvényén. „Sürgető ügyek a gyógyszerellátásban" címmel adta elő gondolatait.

– A BENU kétnapos gyógyszertárvezetői konferenciáján dr. Hankó Zoltán is az előadók között volt, illetve részt vett az előadását követő kerekasztal beszélgetésben. „Sürgető ügyek a kollektív túlélésért” című előadásában bemutatta néhány hálózatot működtető központ adózás utáni eredményeit: 8,5 milliárd forint csapódik le náluk és kb. 15 milliárd forintnyi számlát állítanak ki a saját gyógyszertáraiknak, miközben az egész ágazatban a szolgáltatásokért 24 milliárdot fizetnek ki a gyógyszertárak.Beszámoló az elnökség és a TEÉ októberi üléséről – I.

– Dr. Sándor Csaba, dr. Horváth-Sziklai Attila és a kamarai elnök Lakitelken járt, ahol megtekintették a Hungaricum ligetet, mint lehetséges bálhelyszínt. Elképzelhető, hogy a tavaszi vándorgyűlés Lakitelken kerül megrendezésre.

– Minőségbiztosítás a gyógyszertárban címmel dr. Hankó adott elő az SZTE szakképzésében.

– Süveges Gergő, az MTVA munkatársa kommunikációs tréninget tartott a Kamara vezetőinek a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban. A tervek szerint újabb tréning is körvonalazódik, ahol elsősorban operatív kérdéseket vitatnak meg.

 – Az MTA dísztermében tartották a „Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja” XII. népegészségügyi konferenciáját, ahol a kamarai elnök és dr. Zalai Károly képviselte a Kamarát. Dr. Hankó felkért előadóként előadásában kitért arra is, hogy a járvány alatt a politika magára hagyta a gyógyszerészetet. 

– A Kamarai Ifjúsági Program első őszi rendezvényének címe a „Gyógyszerészi etika: kihívások és kamarai feladatok” volt. A vitaindítót a kamarai elnök tartotta, a rendezvényen részt vett dr. Szilvay András.

 – A Pest megyei szervezet szüreti mulatsága előtt kerekasztal megbeszélést szervezett, amelyen dr. Nagy Vilmos megyei elnök moderálása mellett dr. El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész, dr. Tábi Tamás MGYT főtitkár és dr. Hankó vett részt. „Kötetlen, sok részletre kiterjedő, őszinte beszélgetés volt” – emelte ki a kamarai elnök.

– A Kommunikációs munkabizottság október 10-én tartotta ülését.

– Az elnöki tájékoztató végén a rezsiemelkedéssel és a patikaláncokkal kapcsolatban az elnökség és a területi elnökök határozatot fogadtak el, melynek a megfelelő államigazgatási helyekre történő eljuttatására felhatalmazták az elnököt.

– Végezetül dr. Horváth-Sziklai Attila számolt be az OGYÉI-től kapott, a gyógyszertárak alapításával és működtetésével kapcsolatos határozatokról.

 

Döntéshozatalt igénylő napirendi pontok

– Gyógyszerészi Köztestületi Napok programjának elfogadása, meghirdetése
A 2022. szeptember 22-i elnökségen született határozat értelmében a Gyógyszerész Köztestületi Napok rendezvényre idén 2022. december 2-3. között kerül sor. Programjával kapcsolatban a kamarai elnök előterjesztésében felhívta a figyelmet, hogy a tervek szerint ekkor kerülhet a sor a Kormány és az MGYK közötti együttműködési megállapodás megújításának aláírására, valamint ezzel párhuzamosan a Kormány és MAGYOSZ közötti megállapodásra is. Szakmai programjával kapcsolatban részletezte azokat a szakmapolitikai szempontokból aktuális kérdéseket, amelyekre a rendezvényen választ kereshetnek. Az elnökség és a TEÉ tagjai elfogadták az előterjesztésben foglaltakat, valamint felkérték dr. Hankó Zoltánt, dr. Torma Ádámot és dr. Somogyi Orsolyát az előkészítésre azzal, hogy munkájuk eredménye a novemberi Gyógyszerészi Hírlapban meghirdethető legyen.

– Döntés az őszi küldöttközgyűlés összehívásáról
Az MGYK 2022. évi II. rendes közgyűlésének időpontja: 2022. december 3., 10 óra, helyszíne: Hotel Benczúr, Budapest. Az elnökség és a TEÉ tagjai elfogadták a napirend-tervezetet és az előterjesztésben foglaltakat.

– Döntés a kamarai kitüntetések adományozásáról
Dr. Horváth-Sziklai Attila a Kitüntetési Bizottság vezetőjeként ismertette a kitüntetések adományozásával kapcsolatos szabályzatot, majd sorolta a jelöltek, illetve a bizottság által kitüntetésre javasoltak névsorát, amit az elnökség és a TEÉ tagjai elfogadtak.

– Tájékoztatás a Kiváló Gyógyszertári Asszisztensi és a Kiváló Gyógyszerészi Gondozási Díjakról
Dr. Nyíri László, a TEÉ elnöke tájékoztatását a TEÉ döntéseiről az elnökség jóváhagyta. A díjak átadására a köztestületi napok keretei között kerülhet sor.Beszámoló az elnökség és a TEÉ októberi üléséről – I.

– Helyettesítő gyógyszerészek petíciója
A helyettesítő gyógyszerészek petíciójával kapcsolatos napirendet a petíciót benyújtó dr. Tulok László jelenlétében tárgyalták. Az elnök az elején kitért arra, hogy az államtitkárság a helyettesítő gyógyszerészek nevesítésére a „főállású egészségügyi szolgáltatást nyújtó gyógyszerész” kifejezés helyett más elnevezést javasol, aminek az átvezetését a soron következő küldöttközgyűlésre ígérte. Dr. Hankó elmondta, hogy 119 helyettesítő gyógyszerész képviseletében dr. Tulok László petíciót nyújtott be a Kamarának, kérve a kamarai tagdíjuk csökkentését. Mint mondta, az előkészítő megbeszélésen dr. Tulok László nem vitatta, hogy a tagdíjrendszerben önálló soron jelennek meg a helyettesítő gyógyszerészek, és hogy ők vállalkozóként kerülnek nevesítésre. A levél ismertetése után felhívta a figyelmet azokra a szempontokra, ami alapján célszerű lenne megvitatni a kérdést. Mint mondta, támogatja, hogy a kérdést a küldöttközgyűlés megtárgyalja, de fontosnak tartja, hogy ezzel egyidőben a küldöttek a helyettesítéssel kapcsolatos egyéb kérdéseket is vitassák meg. A szakképzésben nem tisztázott, hogy (1) van-e tutor, (2) milyen a szakgyakorlati hely, (3) hogyan számítható a szakgyakorlati idő. Tisztázandó, hogy milyen vállalkozási formában végezhető a helyettesítés, helyettesíthet-e pályakezdő gyógyszertárvezetőt, milyen garanciát kap a helyettesítő és a gyógyszertár, illetve kezdeményezhető-e minimális és maximális óradíj.

Dr. Tulok László szóban is indokolta, miért látják szükségesnek tagdíjuk csökkentését. Az élénk vitát követően az elnökség és a TEÉ úgy döntött, hogy (1) szükséges a „helyettes gyógyszerész” kifejezés módosítása (2) a TEÉ egységes álláspontot alakítson ki a tagdíj kérdésében, (3) és megalakított egy ad hoc bizottságot, amelynek feladata a vitában felmerült kérdések tisztázása.

Az elnökségi és a TEÉ ülés tervezett napirendi pontjai mindegyikének tárgyalására – a rendkívül nagy számukra tekintettel – időhiány miatt nem került sor, így az a tervek szerint október 27-én (hibrid módon) folytatódik.

mgyk.gyh
Fotó: dr. Nagy Vilmos 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél