Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. november 27.
Beszámoló az elnökség és az újonnan megválasztott TEÉ összevont üléséről

Az MGYK elnöksége a Kamara 2023. november 24-i szakmai napja keretében tartotta a soron következő, az újonnan megválasztott Területi Elnökök Értekezletével (TEÉ) kibővített ülését a budapesti Benczúr Hotelben, amelyet dr. Hankó Zoltán vezetett. Az elnökség és a TEÉ tagjai végig határozatképes létszámban voltak jelen. A MOSZ képviseletében dr. Csontos Ildikó alelnök is részt vett az ülésen.

Az összejövetel dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, majd az elnök szomorú kötelességének tett eleget dr. Bartus György halálának bejelentésével. Ismertette az elhunyt kolléga, munkatárs és barát életútját, majd egyperces néma felállással tisztelegtek emléke előtt.

Ezt követte a jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása, majd a napirend elfogadása után az elnöki tájékoztató következett.

Az előző ülés óta történtekről

 

Kormányzati és hatósági egyeztetések

– Október 12-én járt le a magidíj módosításának tervezetével kapcsolatos véleményezési határidő, aminek a Kamara időben eleget tett. 

– Dr. El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész véleményét kérte a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi projektjével kapcsolatban dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke, dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója és az MGYK elnöke. A hatósági vélemény több pontban egyezik a Kamara által felvetettekhez.

– Vecsei Miklós miniszterelnöki megbízott, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és két munkatársa a kamarai elnökkel és dr. Greskovits Dávid MAGYOSZ elnökkel folytatott megbeszélést.

 Beszámoló az elnökség és az újonnan megválasztott TEÉ összevont üléséről– Dr. Bidló Judit helyettes államtitkár dr. Hankóval megbeszélést folytatott a gyógyszertári ügyelet koncepciójával kapcsolatban.

– A Kamara határidőre leadta a nemzeti diabetes programmal kapcsolatos kamarai javaslatát.

– Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára dr. Hankóval folytatott megbeszélést az étrend-kiegészítők forgalmazásával kapcsolatban.

– Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, dr. Koncz Zsófia energiaügyekért felelős miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő és dr. Hankó közös sajtótájékoztatót tartottak Alsódobszán az online gyógyszerkereskedelem szabályozásváltozását megelőző pilot indulása alkalmából. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Nyíri László Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi elnök is.

 

Kamarai egyeztetések

– A MAGYOSZ október 12-i ülésén – ahol az első napirendi pont a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi projektje volt – dr. Hankó és dr. Horváth-Sziklai Attila képviselte az MGYK-t.

– Az MGYT Szervezési Szakosztálya által szervezett október 14-i értekezleten a kórházi gyógyszertárak kiszervezésével és a fiókgyógyszertárak gyógyszerész nélküli működésével kapcsolatos kérdések kerültek napirendre. Az MGYK-t dr. Hankó és dr. Horváth-Sziklai Attila képviselte.

 Beszámoló az elnökség és az újonnan megválasztott TEÉ összevont üléséről– Az egészségügyi adatok kezelésével kapcsolatban az elnök és dr. Sándor Csaba, az IQVIA Hungary vezető képviselőivel folytatott megbeszélést. A gyógyszertárak egészségügyi adatkezelésének szabályozásával kapcsolatban a Kamara már korábban módosító javaslattal élt, amit az IQVIA vezetői is indokoltnak tartanak.

– A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. és az MGYK közötti megállapodás véglegesítésre került, amelynek célja a gyógyszertáraknak a jelenleginél jobb biztosítási szolgáltatások nyújtása.

– Dr. Hankó az online gyógyszerforgalom pilotjával kapcsolatban több alkalommal Szerencsen folytatott megbeszélést, részben a pilotba bevont települések polgármestereivel, részben az érintett gyógyszerészekkel.

– November 8-én TEÉ a tisztújítással kapcsolatban online egyeztetést tartott.

– A Semmelweis Egyetem gyógyszerészképzésének 2. curriculum reformjával kapcsolatos egyeztetésen dr. Somogyi Orsolya és dr. Hankó vett részt.

– A GYOFTEX üzemeltetése – az eddigi felelős halála miatt – a Semmelweis Egyetem felügyelete alá került. Az ezzel kapcsolatos megbeszélésen a kamarai elnök és dr. Horváth-Sziklai Attila vett részt.

– Az országos elnökség november 16-án a tisztújító választásokkal kapcsolatban informális ülést tartott.

 

Kamarai aktivitások

– Az október 13-i székelyudvarhelyi gyógyszerész napokon dr. Nyíri László képviselte a Kamarát.

– Dr. Hankó előadást tartott a kötelező szinten tartó továbbképzésben.

– A Hungaropharma Zrt. új raktárépületének átadásán a kamarai elnök is a résztvevők között volt.

 Beszámoló az elnökség és az újonnan megválasztott TEÉ összevont üléséről– Kazay Endre halálának 100. évfordulója alkalmából jubileumi megemlékezést tartott a Vértesacsai Kazay Gyógyszerészeti Alapítvány október 28-án a nagyközség gyógyszertárában, majd a temetőben. A megemlékezők között volt dr. Hankó Zoltán is, aki előadásában a „szakma hivatásként történő megélésre” hívta fel a figyelmet.

– A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi díszoklevél átadásának ünnepségén átadták a „Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Oktató Gyógyszerésze” címeket is, amellyel azon oktató gyógyszerészek munkásságát ismerték el, akik hosszabb ideje magas színvonalon, eredményesen végezték az oktatást. A kamarai vezetők közül dr. Bárdos Attila, dr. Hankó Zoltán és dr. Fang Simon részesült az elismerésben.

– A MAGYOSZ november 7-i konferenciáján dr. Fang Simon, dr. Horváth-Sziklai Attila, dr. Zalai Károly és a kamarai elnök képviselte az MGYK-t.

– Az NNGYK november 9-i konferenciáján dr. Hankó előadást tartott.

– A Magyar Kórházszövetség november 14-i konferenciáján dr. Hankó előadást tartott.

– A Richter Érdemérem ünnepélyes átadóján dr. Hankó Zoltán is részt vett és köszöntőt mondott.

– A november 17-i csíkszeredai gyógyszerész rendezvényt dr. Hankó és dr. Nagy Vilmos videóban köszöntötte.

– Dr. Hankó és dr. Greskovits Dávid Bicskére látogatott, ahol megtekintették a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi projektjének készülő épületét.

– A SZEBB-programban résztvevő gyógyszertárak számára figyelemfelkeltő levél került kiküldésre.

– November 22-én a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara alapításának 20. évfordulója alkalmából tartotta megemlékezésen az MGYK képviseletében dr. Hankó és dr. Újházi László Hajdú-Bihar vármegyei területi elnök vett részt.

 Beszámoló az elnökség és az újonnan megválasztott TEÉ összevont üléséről– A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészi informatika című tantárgyának keretén belül a kamarai elnök előadást tartott.

– A MÉKISZ november 23-i konferenciáján dr. Horváth-Sziklai Attila és dr. Hankó képviselte az MGYK-t.

 

Egyéb

– November 15-én jelent meg a magidíj rendezésével kapcsolatos rendelet, amely november 16-án hatályba is lépett. A díjrendezés értelmében az eddigi magisztrális díjak háromszorosa számolható fel.

– A Kamara az elnökségi ülés előtti napon megkapta a KSH-tól a gyógyszertárak gazdálkodásával kapcsolatos 2022. évi adatokat. „Ezek feldolgozása hamarosan megkezdődik” – mondta az elnök.

– Az elnöki tájékoztató után dr. Horváth-Sziklai Attila ismertette az NNGYK-tól kapott, a gyógyszertárak alapításával és működtetésével kapcsolatos határozatokat.

 

Döntéshozatalt igénylő napirendi pontok

 Beszámoló a területi szervezetek tisztújításáról

Dr. Nyíri László, a TEÉ elnöke tájékoztatott az egyes szervezetek tisztújításainak eredményeiről. Az elnökségi ülést megelőző napon az utolsó területi szervezetnél is megtörtént a tisztújítás. „A választások mindenhol rendben lezajlottak” – mondta. Az elnökség és a TEÉ jóváhagyólag tudomásul vette a beszámolót.

 Beszámoló az elnökség és az újonnan megválasztott TEÉ összevont üléséről– A 2019-2023 kamarai ciklus munkájának értékelése

Dr. Hankó Zoltán ismertette az elmúlt időszak fontosabb történéseit, részletezte az elért eredményeket, ahogy azokat a területeket is, ahol nem sikerült eredményt elérni. Az elnökség és a TEÉ jóváhagyólag tudomásul vette a beszámolót.

– Döntés tiszteletdíjak kifizetéséről

Dr. Horváth-Sziklai Attila előterjesztésében döntöttek az elnök, a főtitkár és az alelnökök tiszteletdíjáról.

Az ülés végeztével dr. Hankó Zoltán pezsgős koccintás keretében köszönetét fejezte ki az elmúlt ciklusban végzett munkáért és minden jót kívánt az újonnan megválasztásra került területi elnököknek.

mgyk.gyh
Fotó: dr. Nagy Vilmos

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél