Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 06. 21.
Hamis fogyasztószerekre figyelmeztet a WHO - kedvez a feketepiacnak a gyógyszerhiány - vg.hu
»
2024. 06. 20.
Emberarcú Egészségért díj: keresik a magyar egészségügy hőseit - medicalonline.hu
»
2024. 06. 20.
Sokféle gyógyszert találtak a Balatonban, az epilepszia és a depresszió elleni szerekből van a legtöbb - hvg.hu
»
2024. 06. 19.
Új gyógyszerüzem Debrecenben - figyelő.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2024. 05. 06.
A Duna Autó Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2024. 05. 06.
A Duna Motors Disztribúció Kft. kedvezménye MG szeméygépjármű vásárlásához
»
2024. 05. 06.
A Hunguest Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2024. 05. 30.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Beszámoló az elnökség májusi üléséről
2023. mjus 16.

Az MGYK elnöksége 2023. május 11-én tartotta soron következő ülését Budapesten, a Kamara székházában, amelyet dr. Hankó Zoltán elnök vezetett. Az ülésen valamennyi elnökségi tag részt vett és a határozatképességet az elnökség mindvégig biztosította.  Az ülésen állandó meghívottként jelen volt a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége képviselőjeként dr. Csontos Ildikó országos alelnök, valamint Rózsa Melinda a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Gyógyszertári Asszisztensi tagozatának elnöke.

 

Az összejövetel dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, majd a jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása és a napirend elfogadása után a kamarai elnök sorra vette az április 3-i elnökségi ülésen kijelölt feladatokat, azok felelőseit, illetve számot adott azok elvégzéséről. Ezt követte az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak kamarai eseményeiről való tájékoztatás.

 

Az előző elnökségi ülés óta történtekről

Kormányzati és hatósági egyeztetések

– A Belügyminisztérium április 13-i miniszteri értekezletén délelőtt dr. Hankó Zoltán, délután dr. Horváth-Sziklai Attila vett rész. Ezt követően dr. Pintér Sándor belügyminiszter felkérte dr. Hankót az „egységes vényíró szoftver alkalmazása és az elektronikus gyógyszertörzs folyamatos karbantartása” elnevezésű munkacsoportban való részvételre. „Örülök a felkérésnek. A munka elvégzése elősegítheti azoknak a szakmai és elszámolási problémáknak a rendezését, amelyekre évek óta várunk” – hívta fel a figyelmet az elnök.Beszámoló az elnökség májusi üléséről

– Dr. Hankó részt vett a Népjóléti Bizottság április 18-i ülésén, ahol dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral elvi egyezséget kötöttek, hogy elkezdődik egy gyógyszerellátási stratégia kidolgozása. A kamarai elnök a Belügyminisztérium Jogi Főosztályának vezetőjével az MGYK módosító javaslatainak indoklásáról is egyeztetett.

– Kamarás Ferenccel, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnökével április 19-én az operatív teendőket beszélték meg.

– A hazai előállítású gyógyszerek penetrációjának elősegítésével kapcsolatos egyeztetések részeként a Kamara elnöke a BM Jogi Főosztályának vezetőjével egyeztetett.

– Dr. Rétvári Bence és dr. Hankó Zoltán a budapesti Belvárosi Gyógyszertárban tartott április 25-i sajtótájékoztatóján a myEESZT appról adtak tájékoztatást. „A Kamara is tevőlegesen hozzájárult az új applikációval kapcsolatos üzenet társadalomhoz való eljuttatásához, és ez elsősorban dr. Bodor Áron írásának volt köszönhető, ami az MGYK Facebook-oldalán keresztül több százezer emberhez eljutott” – mondta az elnök. 

– A Karmelitában dr. Pintér Sándor belügyminiszter, dr. Rogán Antal a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter, dr. Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke és dr. Felkai László közigazgatási államtitkár egyeztetett dr. Hankó Zoltánnal. A megbeszélésen több téma is szóba került, így pl. az étrend-kiegészítők patikai forgalmazásának elősegítése, a fiókgyógyszertárak és a vidéki gyógyszerellátás jövője, a gyógyszertári láncok működése, a létszámhelyzet és a kórházi gyógyszerellátás újra pozícionálása.

– Dr. Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár és dr. Hankó az elnökségi ülést megelőző napokban egyeztetett a megkezdett, de még le nem zárt ügyek állásáról.

 

Kamarai egyeztetések

– A Forgalmazók az Egészségért Szövetség kezdeményezésére a gyse-forgalmazó szervezetekkel megbeszélés folyt a Kamarában, ahol a FESZ részéről dr. Margittai Barnabás és Róka László, az ETOSZ részéről dr. Rádai Tamás, az Orvostechnikai Szövetségtől pedig Rásky László vett részt. Beszámoló az elnökség májusi ülésérőlA Kamarát az elnök és dr. Horváth-Sziklai Attila képviselte. A megbeszélésen a gyse-szabályozással kapcsolatban elsősorban a Szövetség és az MGYK álláspontjai közötti azonosságokat és különbségeket vették végig. A Kamara sok vonatkozásban a gyógyszerellátás szabályozási elveihez hasonló megoldásokat preferálná, míg a FESZ-nek több ponton ettől eltérőek a szándékai.

– A Patika Tükör Lapkiadó Kft. ügyvezetője és dr. Hankó megbeszélést folytatott a Kamarában.

– A HC Pointer Kft. új tulajdonosával – aki a kórházi informatika egységesítését tartja elsődleges feladatának – dr. Hankó egyeztetett.

– Elkezdődött a négy képzőhely között a KKK-val kapcsolatos egyeztetés, amelynek a felsőoktatásért felelős minisztérium szerinti célja a felsőfokú képzések követelményrendszerének egységesítése. „A munka még nem zárult le, de bízom benne, hogy a tavaly elfogadott KKK értékeit sikerül megőrizni” – mondta dr. Hankó.

– A MedicalScan Kft. április 25-i fórumán a gyse-piac anomáliái kerültek górcső alá. Dr. Rádai Tamás, Rásky László és dr. Hankó is részt vett a fórumon.

– Szepesházi Zsolt, a Novodata Zrt. vezérigazgatója a Kamarában bemutatta új munkatársát, aki a gyógyszerész szakmai koordinátor szerepét tölti majd be. A beszélgetés során felvetődött az adathalászat kérdése is.

 

Kamarai történések

– Az OGYÉI április 18-i konferenciáján a kamarai elnököt vendégként hívták meg, azonban hivatalos elfoglaltsága miatt a Kamarát helyette dr. Horváth-Sziklai Attila képviselte.

– A budapesti szervezet április 18-i elnökségi és küldöttgyűlésén dr. Hankó is részt vett.

– Prof. dr. Zelkó Romána, az SE GYTK Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet igazgatója felkérésére dr. Hankó Zoltán részt vett hét diplomadolgozat védésén. „Több kifejezetten jó volt közülük” – emelte ki.

– A XII. Patikanap előkészítéséért dr. Sándor Csaba, dr. Horváth-Sziklai Attila, dr. Sass Pál Heves vármegyei elnök és dr. Hankó Poroszlón megtekintette a rendezvény helyszínét.Beszámoló az elnökség májusi üléséről

– Az elnökség több alkalommal is foglalkozott dr. Potornai Lajos beadványával és több külön egyeztetés is volt, amelyeken munkabizottsági vezetők vettek részt. A kamarai elnök beszámolt az egyeztetéssorozat lezárásáról, hangsúlyozva, hogy a kamarai álláspont változatlan abban a tekintetben, hogy a magisztrális gyógyszerkészítés olyan kizárólagos gyógyszerészi kompetencia, amely valós társadalmi igényt elégít ki, valamint a gyógyszertár teljes nyitva tartása alatt szükséges a gyógyszerész jelenléte.

– A budapesti gyógyszerészképzésben dr. Sohajda Attila, dr. Somogyi Orsolya és dr. Torma Ádám vett részt.

– Az Országos Felügyelő Bizottság ülésén részt vett dr. Hankó Zoltán és dr. Horváth-Sziklai is.

– Május 3-án küldték ki a küldötteknek a május 13-i küldöttközgyűlés meghívóit, valamint az Alapszabályt és az Etikai Kódexet módosító javaslatokat.

 

Egyéb

– Május 3-án a parlament elfogadta az egészségügyi salátatörvény tervezetet.

– Kinevezték a Pharma Cloud Kft. új vezetőjét.

– Május 8-án jelent meg az a miniszteri rendelet, amely a gyse-piacon minimalizálja a visszaélések lehetőségét.

– Tájékoztatója végén az elnök ismertette a küldöttközgyűlésen elhangzó elnöki beszámolójának témáit.

– Végezetül dr. Horváth-Sziklai Attila ismertette az OGYÉI-től kapott, a gyógyszertárak alapításával és működtetésével kapcsolatos határozatokat.

 

Döntéshozatalt igénylő napirendi pontok


– Jogszabályi változások értékelése
Az elnök ismertette az országgyűlés május 3-i ülésén megszavazott, az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.  Az elnökség jóváhagyólag tudomásul vette az elnök tájékoztatóját, és egyben felhatalmazta az elnökség álláspontjának a küldöttközgyűlésen történő ismertetésére. Beszámoló az elnökség májusi üléséről

– Küldöttközgyűlés előkészítése
Az elnök – tekintettel arra, hogy a küldöttközgyűlés elé terjesztendő alapszabály- és etikai kódex módosító javaslatok normaszövegét az elnökségi tagok rövidutas határozattal hagyták jóvá – visszamutatásra az elnökségnek ismételten előterjesztette ezeket a dokumentumokat, amelyeket az elnökség végül megerősített. Az elnökség a napirend részeként dr. Csapó Konrád és az elnök előterjesztésében megtárgyalta a „Megfontolások a helyettesítő gyógyszerészekkel kapcsolatos kérdésekhez” című előterjesztést és jóváhagyta, hogy az elnöki beszámoló részeként a küldöttközgyűlés elé terjesszék. Egyben felkérték a hivatalvezetőt, hogy a küldöttközgyűlés részvevői számára a helyettesítő gyógyszerészekkel kapcsolatos előterjesztést a regisztrációnál kinyomtatott formában biztosítsa.

– Jelölés országos választási bizottsági tagságra
Dr. Hankó jelezte, hogy a küldöttközgyűlésen megválasztandó országos Választási Bizottság egyik felkért tagja jelezte, hogy családi okok miatt a jelölést nem tudja elfogadni, ezért helyét egy másik – ugyanabban a vármegyei szervezetben tag – gyógyszerész veheti át. Az elnökség a személyi javaslatot jóváhagyólag tudomásul vette.

– Kamarai deregulációs javaslatok
Az elnökség megtárgyalta dr. Torma Ádám előterjesztésében a deregulációért felelős kormánybiztos felkérésére készítendő deregulációs kamarai javaslatokat. A dr. Tuzson Bence kormánybiztosnak szánt „Közigazgatási ügyek intézése” alcímű előterjesztés államtitkár úrnak történő megküldését – minimális módosítással – az elnökség támogatta. Az elnökség az előterjesztés részeként kezeli a „betarthatatlan jogszabályokra” vonatkozó évekkel ezelőtti gyűjtést is, ezért az elnök kérte az elnökség tagjait a témák május 16-ig történő aktualizálására.

– HUMVO Nonprofit Zrt-be történő delegálás
Mivel a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság Igazgatóságába történt korábbi delegálás időtartama lejárt, a soron következő egyéves időtartamra az MGYK képviseletét meg kellett újítani. A korábbi években az MGYK-t dr. Horváth-Sziklai Attila képviselte. Az elnökség döntése értelmében ismét dr. Horváth-Sziklai Attilát delegálják a HUMVO igazgatóságába.Beszámoló az elnökség májusi üléséről

– Az alkalmazott gyógyszerészi felmérés elemzése és konklúziók
Dr. Csapi Bence és dr. Attl Orsolya, az AÁB elnöke ismertette a felmérések eredményeiből levonható következtetéseket. Az elnökség meghallgatta és elfogadta a beszámolót, és felkérte dr. Csapi Bencét, hogy a kapott konklúziók alapján dolgozzon ki egy stratégiát az alkalmazott gyógyszerészek helyzetének javítása érdekében.

– Az asszisztensi felmérés elemzése és konklúziók
Dr. Fang Simon és Rózsa Melinda ismertette az asszisztensek helyzetével foglalkozó felmérés eredményeiből levonható következtetéseket. Az elnökség megköszönte a kitöltött kérdőívek értékelőinek munkáját.

– Vándorgyűlés elszámolás
Ezt követően dr. Sándor Csaba, mint a Békéshelp Kft. ügyvezetője számolt be a XII. Vándorgyűlés szervezéséről, elszámolásáról. Az elnökség 5.348.916 Ft bevétellel, 4.988 533 Ft kiadással és 360.383 Ft eredménnyel elfogadta az előterjesztést és köszönetét fejezte mindazoknak, akik részt vettek a szervezésben és megvalósításban.

– Döntés az Ifjúsági Állandó Bizottság összetételének változásáról
Az elnökség dr. Szilvay András előterjesztését meghallgatva jóváhagyta a bizottság összetételének bővítését az alábbiak szerint: Csepiová Julianna, Nacsa Fruzsina, Szatmáry Zsófia, Ambrus Réka, Major Ábel.

– Döntés az Ifjúsági Állandó Bizottság által szervezendő Fiatal gyógyszerészek találkozójának támogatásáról
Dr. Szilvay András ismertette a tervezett találkozó részleteit. Az elnökség támogatását fejezte ki egy ilyen program 2023. kora őszére történő megszervezésére azzal, hogy a programot és a technikai részleteket illetően dr. Szilvay András elnök, dr. Sándor Csaba, a Békéshelp Kft. ügyvezetője, dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető és dr. Zalai Károly főtitkár egyeztessenek. A soron következő ülésre az elnökség az operatív megvalósítás érdekében beszámolót kért.

mgyk.gyh

 

 

 

 

 

 

« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 jnius»
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2024. 04. 24.
Az MGYK XIII. Vándorgyűléséről
»
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 06. 21 pntek