Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2024. március 19.
Beszámoló az elnökség márciusi üléséről

Az MGYK elnöksége 2024. március 14-én tartotta soron következő ülését a Kamara székházában, Budapesten, amelyet dr. Hankó Zoltán elnök vezetett. A határozatképességet az elnökség mindvégig biztosította.  Az ülésen részt vett dr. Juhász Ákos a Szakmai Kollégium Kórházi Klinikai Tagozatának elnöke, a MOSZ képviseletében dr. Csontos Ildikó országos alelnök és dr. Kenéz Zsolt (Győrszentiván), valamint a MESZK asszisztensi tagozatának vezetője, Rózsa Melinda. Az ülésen – élve állandó meghívotti státuszukkal – a Kamara állandó bizottsági elnökei és a területi szervezetek elnökeinek a többsége is jelen volt.

Az összejövetel dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, majd a jegyzőkönyvvezető és a jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása és a napirend elfogadása következett. 

 

Dr. Csupor Dezső a „Nutrivigilancia” mellékhatás-bejelentő oldalról

A továbbiakban először dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Klinikai Gyógyszerészeti Intézet tanszékvezető egyetemi docense mutatta be a Nutrivigilancia nevet viselő, az étrend-kiegészítők mellékhatásainak bejelentésére szolgáló oldalukat. Beszámoló az elnökség márciusi ülésérőlA bejelentő felületet a szintén jelenlévő dr. Tóth-Mészáros Andrea Ph.D. hallgatóval együttműködve indították és a MÉKISZ, az SZTE Klinikai Gyógyszerészeti Intézete, valamint a Semmelweis Egyetem együttműködésével készült. „Húsz éve nem volt szisztematikus adatgyűjtés az étrend-kiegészítők mellékhatásaival kapcsolatban” – hívta fel a figyelmet hiánypótló kezdeményezésükre, noha a gyógyszereket folyamatosan, forgalomba hozatal előtt és közben is vizsgálják a mellékhatások szempontjából is. Nemzetközi példák ismertetése után rátért eddigi eredményeik, tapasztalataik bemutatására. Úgy látja, a gyógyszerészek sokat tudnának segíteni abban, hogy az oldal ismertebbé váljon, hogy minél többen jelentsék, ha valamelyik étrend-kiegészítőnél bármilyen mellékhatást tapasztalnak. Ehhez kérte a Kamara segítségét, ahogy erről korábban már egyeztetett a MOK-kal és az NNGYK-val is. A napirendi pont végén az együttműködés részleteiről elvi egyetértés született, melynek operatív végrehajtása a mellékhatás-bejelentő oldal működtetőinek és a Kamara vezetőinek közös feladata.

Ezt követően az előző ülés óta történt eseményekről tájékoztatott az elnök.

 

Az előző elnökségi ülés óta történtekről

Kormányzati és hatósági egyeztetések

–   Az „A Kamara elnökségének állásfoglalása a fiókgyógyszertárak működését megváltoztató belügyminisztériumi rendeletről” című, a február 15-i elnökségi ülésen elfogadott dokumentumot a Kamara elnöke elküldte dr. Orbán Viktor miniszterelnöknek és irodavezető államtitkárának, dr. Pintér Sándor belügyminiszternek és dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak, valamint Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztosnak.

–   A Gondosóra program vezetője, dr. Juhász Roland és a kamarai elnök a gyógyszertárak, gyógyszerészek programba való bevonásáról folytatott megbeszélést, melynek eredményeként az együttműködés konkrét részletei is előkészítésre kerültek.

–   A Magyar Gyógyszer Védjegy penetrációjának növelése érdekében Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke és dr. Hankó Zoltán egyeztetett a Miniszterelnöki Kabinetirodán. A megbeszélésen egyetértés született abban, hogy a hazai gyógyszerek ismertté tétele érdekében aktív és közös kommunikációra van szükség. A kamarai elnök úgy látja, a közös kommunikáció mellett jogi és kormányzati intézkedések is kellenek az eredményességhez.Beszámoló az elnökség márciusi üléséről

–   Értesítés érkezett a Belügyminisztériumból, miszerint a 2016-ban az EDDSZ-szel és a mentődolgozók szakszervezetével kötött megállapodásban foglalt béremelési program megvalósítására tekintettel a Kormány az állami alkalmazásban álló egészségügyi szakdolgozók kamarai tagdíját a továbbiakban nem fizeti. Mivel a 2016-os megállapodás megkötésekor a gyógyszerészkamarai elnök azt az álláspontot képviselte, hogy nem ért egyet azzal, ha bárkinek a kamarai tagdíját az állam fizeti, így a megállapodás a kórházakban dolgozó gyógyszerészekre eddig sem terjedt ki, így a változás az MGYK-t (a Kamara tagjait) közvetlenül nem érinti. Az állami alkalmazásban álló szakdolgozók jelentős hányada először szembesül azzal, hogy a kamarai tagdíja befizetéséről neki kell gondoskodnia.

–   Március 13-án dr. Takács Péter államtitkár és dr. Bidló Judit helyettes államtitkár több aktuális szakmapolitikai kérdésről egyeztetett dr. Hankó Zoltánnal. Dr. Takács Péter elfogadta a Kamara vándorgyűlésére szóló meghívását, továbbá megállapodtak abban, hogy egy rendkívüli elnökségi ülésen is részt vesz az államtitkár, hogy közvetlenül tájékoztassa a kamarai vezetőket a Kormány álláspontjáról a gyógyszerészeket jelenleg leginkább érintő témákban.

Kamarai egyeztetések

–   A Galenus Kft. vezetőivel – dr. Szarvasházi Judittal és Fári Istvánnal – kamarai vezetők folytattak megbeszélést azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a Patika Magazin továbbra is el tudja látni a gyógyszerészet lakossági kommunikációban betöltött fontos szerepét. Megállapodtak abban, hogy a vándorgyűlésen a cég két vezetője is jelen lesz.

–   A készülő országos manuális új koordinálójával, dr. Vajna Mártonnal, az SE Egyetemi Gyógyszertár szakgyógyszerészével dr. Hankó folytatott megbeszélést a teendőkről.

–   Az erdélyi magyar anyanyelvű gyógyszerészek képviselői a PTE vezetőinél kezdeményezték, hogy a korábbiakhoz hasonlóan legyen újra lehetőségük az itthonról indított szakképzésben részt venniük. A PTE a projektben való részvételt úgy vállalta, ha az MGYK és a társkarok is részt vesznek a szervezésben és a képzésben. A Kamara elnöke a felkérést köszönettel elfogadta.

–   A Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. vezetőjével dr. Hankó és dr. Torma Ádám tárgyalt a gyógyszertáraknak megfelelő biztosítást nyújtó szerződés részleteiről. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az egyeztetések az MBH képviselőivel egy olyan konstrukcióról, amely a gyógyszertári vállalkozásoknak lehetővé tenne egy kedvező folyószámlavezetést. A közös tervek között szerepel kedvezményes hitelkonstrukció kidolgozása is gyógyszertári üzletrészvásárlásához.

–   A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége vezetője és a kamarai elnök megbeszélést folytatott a Kamara és a Szövetség együttműködésének lehetőségeiről. Ennek elsődleges apropóját a Nemzeti Diabetes Program előkészítésében való közös részvétel jelenti.Beszámoló az elnökség márciusi üléséről

–   Dr. Sándor Csaba, dr. Fang Simon, dr. Horváth-Sziklai Attila és az elnök megbeszélést folytatott autókereskedelmi cégek vezetőivel gyógyszerészek flottakedvezményes autóvásárlási lehetőségeiről különböző autótípusokra. A részletekről és az együttműködő autókereskedésekről a Vándorgyűlésen terveznek programindító tájékoztatást nyújtani.

–   A MAGYOSZ kommunikációs bizottsága és dr. Hankó a Magyar Gyógyszer Védjegy ismertté tételének lehetőségeiről egyeztetett. A MAGYOSZ és az MGYK közötti együttműködés megújítására a tervek szerint a Vándorgyűlésen kerül sor.

–   A gyógyszertárak gázszolgáltatással kapcsolatos kivételi listára kerüléséről az MVM vezérigazgatójával elkezdett egyeztetések következő állomásaként a Kamara elnöke dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult.

Kamarai aktivitások

–   Sajtómegjelenések

A Kamara által vitatott kormányzati intézkedésekről a Kamara képviselőit számos alkalommal keresték meg a médiumok vezetői. Ezek közül az elnökségi ülésen beszámoló hangzott el 

  • dr. Hankó február 15-i ATV interjújáról a fiókgyógyszertárakról,
  • az Index-en megjelent terjedelmes interjúról a kórházi gyógyszerellátás kiszervezésével kapcsolatban, amelyre március 1-én jelent meg a Kormány válasza,
  • dr. Hankó Zoltán HírTV-ben elhangzott interjújáról a kórházi gyógyszerellátás kiszervezéséről és
  • a kamarai elnök március 8-án az ATV-ben készült interjújáról a fiókgyógyszertárakkal kapcsolatban.

Mindezeken túl számos kisebb-nagyobb cikk, rádió- és tv-interjú hangzott el az elmúlt hetekben ezekről a témákról.

–   A kamarai elnök tájékoztatott, hogy február 17-én részt vett dr. Orbán Viktor évértékelő beszédén. „Ahogy hallom, ennek most komoly visszhangja volt a gyógyszerészek közösségi médiafelületein, noha évek óta mindig elmegyek, ha erre meghívnak. Ezt így tartom jónak” – emelte ki. Az erről folyó vitában a hozzászólók döntő többsége egyetértett az elnök álláspontjával.

–   Az MGYK Baranya Vármegyei Szervezete szakmapolitikai fórumán a kamarai elnök meghívottként vett részt, ahol a három fő téma a fiókgyógyszertárak ügye, a kórházi gyógyszerellátás kiszervezése és a máltaiak által indított Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program gyógyszerészeti része volt. „Hullámzó volt a hangulat, de ennek ellenére hasznos volt az összejövetel” – jegyezte meg az elnök.Beszámoló az elnökség márciusi üléséről

–   Az MGYK YouTube videóit új munkatárs készíti a továbbiakban – a szerződés megszületett.

–   Február 24-én, a budapesti Stefánia Palotában került sor az Országos Gyógyszerész Bálra. Az elnök értékelése szerint sok évi kényszerű szünet után jól sikerült a rendezvény, amelyért elsősorban a szervezőknek mondott köszönetet, közülük is kiemelten dr. Sándor Csabának.

–   A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Deák Intézetében a 2023/24-es tanévben is folyik a gyógyszerfelügyeleti szakjogász képzés. A tantárgyfelelős, dr. Hankó Zoltán, a programban előadóként részt vesz dr. Horváth-Sziklai Attila, valamint dr. Zalai Péter. Az első két oktatási nap március 1-jén és 8-án volt.

–   A SE végzős gyógyszerészhallgatóinak szervezett szemináriumi napon dr. Sohajda Attila, dr. Torma Ádám és dr. Hankó tartott előadást.

–   Dr. Hankó a PTE GYTK kötelező szinten tartó továbbképzésén adott elő március 9-én. Kamarai vezetőként kapott felkérést dr. Süle András, dr. Somogyi Orsolya és dr. Kerék Dániel is.

–   Március 12-én titkárságvezetői értekezletet tartott dr. Horváth-Sziklai Attila a területi szervezetek titkárságvezetőinek.

Egyéb

–   A Magyar Közlöny 2024. évi 19. számában február 22-én jelent meg a Kormány 33/2024. (II. 22.) Korm. rendelete az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatásról. E szerint az intézeti gyógyszerellátást valamennyi állami fenntartású fekvőbeteg gyógyintézetben és az önként csatlakozó nem állami fenntartású fekvőbeteg gyógyintézetekben „projekttársaság” veszi át „hirdetménnyel induló Kbt. szerinti eljárás” után. Az elnökségi ülésen több napirendnek is része volt a helyzet és az ezzel kapcsolatos teendők értékelése.

–   Az elnök beszámolt, hogy a honlapra felkerült a XXV. esetismertetés, ami arról szól, hogy egy vidéki városunkban fogyatékkal élő beteg levélben fordult hozzá, melyben arról panaszkodott, hogy a városában és „környékén működő gyógyászati segédeszköz boltok és gyógyszertárak a gyógyászati segédeszköznek minősülő  egyszer használatos (…) pelenkát nem tartják készleten, továbbá meg sem rendelik, mivel arra hivatkoznak, hogy a pelenkát a lehívható állami támogatás mértékére tekintettel nem éri meg nekik forgalmazni.” A beteg hatóságokhoz is eljuttatta a panaszát. Időközben kiderült, hogy a hatóság szankcionálta azt a panaszos által megnevezett gyógyszertárat, amelynek vezetője (őszintén) közölte a beteggel, hogy azért nem rendeli meg a hivatkozott pelenkát, mert „a beszerzése veszteséges”. Beszámoló az elnökség márciusi ülésérőlA helyzet abból a szempontból paradox, hogy azokkal a gyógyszertárakkal és GYSE-boltokkal szemben a hatóság (a panaszos konkrét adatszolgáltatásának hiányában) nem járt el, amelyekben a panaszos azt a tájékoztatást kapta, hogy a terméket nem tudják beszerezni. Az elnök szerint a gyógyszertárak ezekben az esetekben jogszabálysértést követnek el, de az elsődleges felelősség a szabályozót terheli, aki évek óta nem képes megoldani a gyógyszertárakban veszteséggel értékesített (drágábban beszerezhető, mint amilyen áron értékesíthető) GYSE-termékek problémáját. 

–   Március 5-én került közzétételre a négy képzőhely dékánjainak állásfoglalása a fiókgyógyszertárak gyógyszerész jelenléte nélküli működésével kapcsolatban, amelyben ők is tiltakoznak a döntés ellen. „Olyan szempontok alapján fejtették ki az álláspontjukat, amelyekre mi nem térhettünk ki” – emelte ki az elnök. Az elnök információi szerint az állásfoglalást a dékánok – a kamarai állásfoglaláshoz hasonlóan – megküldték a miniszterelnöknek.

–   Megjelent a stratégiai gyógyszerlista. „Ez elősegítheti a magyar gyógyszerek penetrációját is” – jegyezte meg dr. Hankó.

–   Dr. Sándor Csaba beszámolt a Hunquest Hotellel kötendő megállapodásról, ami alapján a kamarai tagok 15 %-os kedvezményt kaphatnak.

–   Dr. Hankó sajtó-helyreigazítási felszólítást kapott az étrend-kiegészítők forgalmazásának változásával kapcsolatos egyeztetésekről megjelent beszámolók miatt. Az elnök az ügyről az elnökséget részletesen tájékoztatta.

 

Döntéshozatalt igénylő napirendi pontok

–   Szakmapolitikai helyzetértékelés és teendők

Dr. Hankó Zoltán ismertette a fiókgyógyszertárak gyógyszerész nélküli működésével, a kórházi gyógyszerellátás kiszervezésével és a Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programmal kapcsolatban kialakult helyzetet és a kamarai aktivitásokat. Az elnökség a vitában elhangzottak figyelembevételével jóváhagyólag elfogadta a beszámolót és a további teendőket is megtárgyalta.

–   Döntés a Vándorgyűlés szakmai programjáról

Az elnök és dr. Sándor Csaba ismertette az április 11-13. között a mezőkövesdi Hotel Balneoban tartandó vándorgyűlés szakmai programjának tervezetét.
Az elnökség jóváhagyólag elfogadta a beszámolót és a vándorgyűlés kamarai promóciójára vonatkozó javaslatot.Beszámoló az elnökség márciusi üléséről

–   Munkabizottságok programjának véglegesítése

Az elnökség jóváhagyólag tudomásul vette a Kulturális munkabizottság, a Sport és közösségépítési munkabizottság, illetve az Ipari Állandó Bizottság összetételére és programjára vonatkozó előterjesztéseket, továbbá elfogadta az Integrációs munkabizottság összetételének bővítésére vonatkozó elnöki javaslatot.

–   Alapszabály ad hoc bizottság tájékoztatója

Dr. Horváth-Sziklai Attila ismertette az Alapszabály módosításának koncepcióját, amit az elnökség jóváhagyólag tudomásul vett és az Alapszabály-módosítás előkészítésére felkért ad hoc bizottságot felhatalmazta a normaszöveg-szintű javaslatok soron következő elnökségi ülésre történő előkészítésére, hogy a májusi küldöttközgyűlésre a módosító javaslat előterjesztésre kerülhessen.    

   Területi szervezetek gazdasági helyzetének értékelése

Több területi szervezet jelezte, hogy a 2024-es működésükhöz szükséges források csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Az elnök javaslatára az elnökség felkérte a dr. Zalai Károly főtitkár vezette költségvetési munkabizottságot, a hivatalvezetőt, az érintett területi szervezetek vezetőit, a Területi Elnökök Értekezlete elnökét és alelnökét, hogy a gazdálkodási helyzet áttekintése után úgy tegyenek konszenzusos javaslatot a gazdálkodási problémák kezelésére, hogy arról – szükség esetén – a soron következő küldöttközgyűlés tárgyalhasson.

   Döntés az MGYK dr. Szabó Sándor tárgyalója ólomüvegfalának felújításáról

Dr. Zalai Károly főtitkár előterjesztéséről zárt ülésen döntött az elnökség.

mgyk.gyh
Fotó: Dr. Nagy Vilmos 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél