Magyar Gygyszerszi Kamara
rtkteremt rdekvdelem
akadlymentes verzi
Vissza az alaprtelmezett verzihoz H-1068 Budapest
Dzsa Gyrgy t 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keress RSS
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
Elfelejtett jelsz
Regisztrci
OK
GYIK
2018. 08. 30.
Tájékoztató az e-ügyintézésről
»
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
»
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
»
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
»
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
»
Tovbb »
Gygyszerszi Hrlap
Hrlevelek
Sajtófigyelő
2024. 06. 21.
Hamis fogyasztószerekre figyelmeztet a WHO - kedvez a feketepiacnak a gyógyszerhiány - vg.hu
»
2024. 06. 20.
Emberarcú Egészségért díj: keresik a magyar egészségügy hőseit - medicalonline.hu
»
2024. 06. 20.
Sokféle gyógyszert találtak a Balatonban, az epilepszia és a depresszió elleni szerekből van a legtöbb - hvg.hu
»
2024. 06. 19.
Új gyógyszerüzem Debrecenben - figyelő.hu
»
Tovbb »
Szolgáltatások
2024. 05. 06.
A Duna Autó Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2024. 05. 06.
A Duna Motors Disztribúció Kft. kedvezménye MG szeméygépjármű vásárlásához
»
2024. 05. 06.
A Hunguest Zrt. kedvezménye kamarai tagoknak
»
2021. 11. 09.
Együttműködési megállapodás az MGYK és a KOMPLEX Kamarai Pénzügyi Tanácsadó Kft. között
»
2024. 05. 30.
Volvo: kedvezmény kamarai tagoknak
»
Tovbb »

E-Papír
Bannerek


 Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

 

 

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Beszámoló az elnökség szeptemberi üléséről
2019. szeptember 21.

Az MGYK elnöksége dr. Hankó Zoltán elnök vezetésével 2019. szeptember 19-én tartotta ülését a Kamara budapesti székházában. Az elnökség tagjai végig határozatképes számban voltak jelen.

Beszámoló az elnökség szeptemberi ülésérőlAz összejövetel dr. Hankó Zoltán köszöntő szavaival vette kezdetét, aki külön is üdvözölte a vendégként jelenlévő dr. Szűcs Attilát, az OGYÉI ellenőrzési főigazgató-helyettesét. A napirend elfogadása után az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak kamarai eseményeit ismertette a kamarai elnök. Elsőként arról számolt be, hogy egy gyógyszertári tulajdonrész árverésen történő értékesítésével kapcsolatos ügyben keresték meg; az érintettnek a Kamara érdekvédelmi és jogi segítségét is felajánlotta. Említésre került dr. Hankó és dr. Horváth-Sziklai Attila Hungexpo-n történt helyszínbejárása, ahol a HUNGAROMED október 7-9. közötti kiállítás harmadik napján a Kamara egész napos konferenciát rendez a „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program” jegyében. Az IQVIA-val történt egyeztetés-sorozatról is tájékoztatott: az IQVIA, a Békéshelp és a Kamara közötti korábban kötött megállapodás jelenlegi jogi feltételekhez igazítását célzó megbeszélések eredményesen zárultak. Az MGYK Kórházi-klinikai Területi Szervezete elnökével, dr. Süle Andrással a kórházi-klinikai gyógyszerészet fejlesztési irányaival kapcsolatos stratégiai kérdéseket és teendőket is egyeztették az elmúlt hetekben – folytatódott a beszámoló.

A szeptember 4-én, a budapesti Róna Patikában a „Komplex gyógyszertári adherencia-fejlesztő program” indulásával kapcsolatos, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság által szervezett sajtótájékoztatóról számolt be az elnök ez után. Mint ismert, ezen a napon jelentették be a sztatin-program indulását. A kezdeményezést prof. dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke és dr. Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója, a „Három generációval az egészségért alapítvány” képviselője mutatta be, de a sajtótájékoztatón megszólalt dr. Andréka Péter a Gottsegen György Kardiológiai Intézet főigazgató főorvosa, dr. Kovács Gábor főigazgató főorvos, aki a COPD-program előkészítésében működik együtt a Kamarával és a sajtótájékoztatónak helyet biztosító gyógyszertár vezető gyógyszerésze, dr. Gaál Emese is. „Nagy jelentősége van annak, hogy az Államtitkárság a program mellé állt” – hangsúlyozta az elnök, hasznosnak tartva azt is, hogy a kérdés bekerült a közgondolkodásba.

Beszámoló az elnökség szeptemberi ülésérőlA kamarai elnök meghívást kapott a Béres Gyógyszergyár alapításának 30. évfordulójára rendezett ünnepségre, amelyeken hivatalos elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni, de a cég ünnepi eseménye kapcsán a Gyógyszerészi Hírlapban tájékoztató jelenik meg. A továbbiakban a szeptember 6-i adatvédelemmel kapcsolatos kecskeméti kamarai továbbképzésről tett említést. Külön köszönetet mondott dr. Sándor Csabának és dr. Fang Simon Bács-Kiskun megyei elnöknek a kiváló szervezésért. A beszámolóhoz kapcsolódóan elhangzott, hogy az előadásokat követő konzultáción visszatérő téma volt a „névkitűző” használatával kapcsolatban a közösségi médiában kibontakozott vita. Az elnökségi ülésen elhangzottak alapján a Kamara elnöksége a jogszabályokból és az Etikai Kódexből egyértelműen levezethető előírásnak tartja, hogy a beteg ellátásában részt vevő egészségügyi dolgozó biztosítsa a nevének és beosztásának személyétől elválaszthatatlan megismerhetőségét, mert ez egyrészt alapvető betegjog, másrészt szakmapolitikai szempontból is indokolt, hogy a beteg tudja: gyógyszerész vagy szakasszisztens szolgálja ki. A Semmelweis Egyetem szeptember 6-i tanévnyitó ünnepségén dr. Zalai Károly képviselte a Kamarát.

A továbbiakban a Szabó Bálint NEAK EESZT főosztályvezetővel az adherencia-program EESZT-vel való támogatásával kapcsolatos megbeszéléséről tájékoztatott az elnök. Ez után Szepesházi Zsolt kamarai látogatásáról számolt be, aki 2020. február 1-től Légrádi Gábort váltja a Novodata és az LxLine Zrt. elnök-vezérigazgatói pozíciójában. Ekkor megállapodtak abban, hogy Szepesházi Zsolt ellátogat az elnökségi ülésre – ahogy erről a továbbiakban beszámolunk. A galenikumok gyártóival szeptember 12-én megtörtént az első megbeszélés – az ennek eredményéről való tájékoztatás később önálló napirendi pontként is szerepelt. Beszámoló az elnökség szeptemberi ülésérőlDr. Hankó beszámolt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet közgyűléséről (amelyen ő is részt vett), illetve az EGIS Gyógyszergyárban tartott kamarai továbbképzéssel folytatta beszámolóját. „A budapesti továbbképzés a kecskemétihez hasonlóan sikeres volt” – hangsúlyozta.

Prof. dr. Horváth Ildikó államtitkár asszony szeptember 13-án több kérdésben is több órán át egyeztetett a kamarai elnökkel. Itt szóba került a Patika Hitelprogram és Patika Tőkeprogram elérhetősége; az államtitkár asszony soron kívüli intézkedést ígért, hogy a jogszabályokban rögzített lehetőséget a gyógyszerészek elérhessék. Szóba került, hogy késik a működési célú támogatások kifizetése a kisforgalmú gyógyszertáraknak; az államtitkár asszony ez ügyben is soron kívüli ügyintézést ígért. Egyeztettek a felírási igazolás jövőre változó formájáról is, várhatóan a vénytől jelentősen különböző formátum az összetéveszthetőséget egyértelműen ki fogja zárni. A gyógyszertárak jövedelmezhetőségének kérdéseivel kiemelten foglalkoztak és az elmúlt napokban elindult a Kamara jogalkotási programhoz leadott javaslatainak tételes egyeztetése is.

A NEAK székházban tartották a Betegbiztonsági Világnaphoz kapcsolódó Betegbiztonsági Konferenciát, ami az elnök szerint „igazán hasznos volt, több olyan téma is felmerült, ami az adherencia-programban hasznosítani tudunk.” A továbbiakban a ranitidin-tartalmú gyomorsavcsökkentők forgalomból való kivonásával kapcsolatos OGYÉI-közleményt említette, amelynek közzétételével kapcsolatban szoros együttműködés volt az OGYÉI és az MGYK között.

A tájékoztató végén néhány konkrét időponthoz nem kötött eseményre hívta fel a figyelmet. Az Állami Számvevőszék a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamaránál, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaránál tett ellenőrzése eredményével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az ÁSZ ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett azért, mert – álláspontja szerint – a tagdíjat határidőre meg nem fizető kamarai tagokat nem minden esetben zárták ki és ezzel nemcsak jogszabályt sértettek, hanem a gazdálkodásra vonatkozó előírásokat sem tartották be. „A más tagállamokban praktizáló orvosok által kiállított megrendelőlapok alapján vényköteles gyógyszerek e tagállamokba való kivitelét tiltó magyar szabályozás összhangban van az uniós joggal” – idézte az Európai Bíróság előző nap megszületett ítéletét. Erre az eljárásra azért került sor, mert az egyik olyan gyógyszertár, amelynek a működési engedélyét néhány évvel ezelőtt visszavonta az OGYÉI a külföldi megrendelőlapokkal kapcsolatos szabálytalan gyakorlat miatt, a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerítését követően az Európai Unió bíróságához fordult.

Beszámoló az elnökség szeptemberi ülésérőlA következő napirendi pont a Novodata Számítástechnikai Zrt. vezetőinek látogatása volt. Légrádi Gábor, a cég 2020. január 30-án távozó elnök-vezérigazgatója tájékoztatott az elmúlt évek eredményeiről és arról, hogy a cég vezetésében történő változás előre eltervezett módon megy végbe. Szepesházi Zsolt, aki nem ismeretlen a Kamara vezetői előtt, mert pl. az IMS-együttműködés kapcsán már volt vele kapcsolat, röviden bemutatkozott és a tervei között megemlítette, hogy a Kamarával kiegyensúlyozott együttműködésre törekszik. Beszámoló az elnökség szeptemberi ülésérőlA részvevőknek lehetőségük nyílt kérdések feltételére is, amire kimerítő választ kaptak.

A továbbiakban dr. Horváth-Sziklai Attila tájékoztatott az OGYÉI-től megküldött, a gyógyszertárak létesítésével és működtetésével kapcsolatos határozatokról.

Ezt követően dr. Brezanóczy Ferenc a Területi Elnökök Értekezlete elnöke számolt be a területi szervezetek tisztújítási folyamatáról. Mint mondta, a területi szervezetektől kapott beszámolók szerint valamennyi szervezetnél az előzetes ütemtervnek megfelelően indult el a tisztújítás folyamata. A beszámolóhoz kapcsolódóan az egymást követő választói gyűlések közötti időszakok kapcsán felvetődött értelmezési nehézségek is tisztázásra kerültek. Ennek figyelembe vételével született döntés arról, hogy a jogi munkabizottság elnöke a területi elnököket soron kívül tájékoztatja az alapszabályban rögzített eljárási rendről, hogy a szabályoknak megfelelően, de fölösleges várakozási idők beiktatása nélkül bonyolíthassa le minden területi szervezet a választási eljárásokat.

Dr. Hankó a Kamara jogszabály-módosítási javaslataival kapcsolatos, az egészségpolitika irányítóival folyó egyeztetésekről tájékoztatott. Az elnökség a beszámoló meghallgatása után döntött arról, hogy határozattal erősíti meg mindazokat a javaslatokat, amelyek kezdeményezéséről a Kamara vezetése korábban döntött. A határozat értelmében a Kamara elnöksége ismételten kinyilvánítja elkötelezettségét, hogy

     – a lakossági gyógyszerellátás nemzeti érdekkörben működjék,

     – a gyógyszertárak tényleges többségi gyógyszerészi tulajdonban legyenek,

     – a gyógyszertárak gazdasági működőképességének feltételei biztosítottak legyenek,

     – érvényesülhessen a gyógyszertárak és a gyógyszerészek szakmai, egzisztenciális és  tulajdonosi önállósága, hogy

     – a gyógyszerészek a szakmai lelkiismeretüknek megfelelő döntéseket szabadon       hozhassák meg és így

      – a betegek érdekeinek érvényesítése érdekében,

      – biztosított legyen a gyógyszer- és ellátásbiztonság, a minőség és a költséghatékonyság, továbbá

    – az ország területén egységes és magas szakmai színvonalú gyógyszerellátási feltételeket lehessen biztosítani.

Ezért az elnökség indokoltnak tartja és sürgeti a társadalom-, egészség- és szakmapolitikai szempontból fontos elvárások teljesítésüléséhez szükséges jogi, gazdasági és szakmai feltételek haladék nélküli megteremtését és az ehhez szükséges döntéseket. Az elnökség felhatalmazta az elnököt, hogy az érintett egészségpolitikai vezetőket soron kívül tájékoztassa az elnökségi határozatról, melynek teljes szövege a Gyógyszerészi Hírlap soron következő számában kerül közzétételre.

A MAGYOSZ tagvállalatok képviselőivel folytatott, galenikumokkal kapcsolatos egyeztetésekről szóló beszámoló hangzott el ez után, amit dr. Hankó és dr. Sohajda Attila közösen tartott. A beszámoló szerint az elnökségi ülést megelőző órákban is volt megbeszélés, amelynek legfontosabb eleme a magisztrális díj rendezésére vonatkozó álláspontok összehangolása volt. A Kamara képviselői nemcsak a díjrendezést, hanem a díjosztályok racionális szűkítését is indokoltnak tartják. A beszámolót az elnökség jóváhagyólag tudomásul vett.

Beszámoló az elnökség szeptemberi ülésérőlA kamarai kitüntetések előterjesztése az elmúlt hetekben megtörtént, a területi szervezetek javaslatait az illetékes bizottság összegezte és az elnökségnek a javaslatait benyújtotta. A javaslatokat dr. Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető ismertette, az előterjesztést az elnökség kiegészítésekkel elfogadta.

A következőkben dr. Hankó tájékoztatott a Kamara és a MOL közötti megállapodás megújításáról. E szerint szeptember 1-i hatállyal az eddigihez képest lényegesen kedvezőbb feltételekről sikerült megállapodni a Kamara által szervezett vevőcsoport-tagoknak. (Pl. a „prémium” üzemanyagok literenkénti ára a listaárhoz képest bruttó 20 Ft-tal lesz kedvezőbb a listaárhoz képest, a kártyatulajdonos pedig a tárgyhónapot követő hónapban kiállított számla ellenértékét a számla kiállításától 30 napon belül lesz köteles átutalni.) A lehetőség új vevőcsoport-tagok csatlakozására is biztosított. A MOL-lal történt megállapodás értelmében a részletes tájékoztató a közeli napokban önállóan jelenik meg.

Mivel az elnökségi ülés után közvetlenül kezdődött a vidék gyógyszerellátásával foglalkozó miniszimpózium, így a hátralévő három napirendi pont – Beszámoló az adherencia-program aktuális feladatairól, A gyógyszertári asszisztens-képzés reformjával kapcsolatos kamarai feladatok, A Kamara állandó bizottsági, munkabizottsági és ad hoc bizottsági tevékenységeinek áttekintése – az októberi elnökségi ülésre tolódtak.

mgyk.gyh

 

 

 

« Vissza
Betegsarok
2022. 09. 26.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája
»
2020. 02. 18.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
»
2020. 01. 19.
Segítség gyógyszerésznek, betegnek
»
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés – ogyei.gov-hu
»
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
»
Tovbb »
Eseménynaptár
«
2024 jnius»
hkszcspszv
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
konferencia  testületi esemény  továbbképzés  vándorgyűlés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Tovbb »
Közös dolgaink
2024. 04. 24.
Az MGYK XIII. Vándorgyűléséről
»
2023. 03. 29.
Az MGYK XII. Vándorgyűléséről
»
2019. 05. 24.
Belső Minőségügyi Kézikönyv III. kiadás
»
Tovbb »
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
»
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
»
Tovbb »
Hasznos linkek
Jogszablykeres
Kamarai tájékoztatók
2020. 03. 31.
Kórházi Minőségirányítási Standardok
»
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
»
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
»
Tovbb »
Tovbb »
Archvum
A honlapon tallhat informcik clja az egszsggyi ismeretek bvtse, de ez nem helyettesti az orvos, gygyszersz, vagy ms szakember felkeresst.
© 20082017 Magyar Gygyszerszi Kamara - Minden jog fenntartva - Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!
Utols mdosts: 2024. 06. 23 vasrnap