Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2024. február 09.
Dr. Hankó a fiókgyógyszertárak működéséről - infostart.hu

Patikai változások: mást mond az államtitkár, mást a gyógyszerészkamara elnöke

"... Kérdőjelesnek tartja betegjogi szempontból az esélyegyenlőség biztosítását a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán az InfoRádióban azt mondta, azon a 600 településben, ahol fiókgyógyszertárak vannak, általában orvos sem érhető el, az ott élő betegektől így elveszik annak a lehetőségét, hogy az egészségi problémájukkal diplomás szakemberhez tudjanak fordulni.

Azt sem tartja életszerű megoldásnak, hogy a fiókgyógyszertár működtetőjének kötelessége 15 percen belül telefonos elérhetőséget biztosítani, mert szerinte egyetlen beteg sem fog negyed óráig várni arra, hogy beszélhessen a gyógyszerésszel.

„Minden tiszteletem a gyógyszertári asszisztenseké, ugyanakkor ennek van egyfelől jogszabályi korlátja, másfelől pedig gyógyszerész öt évig tanulja az egyetemen mindazt, ami a kritikus helyzetek kezeléséhez a gyógyszertári munkában szükséges. Ami pedig a jogszabályi feltételeket illeti, nem adottak a lehetőségek arra, hogy az egymással kölcsönhatásba lépő gyógyszereknek a kölcsönhatását, interakcióját, illetve a kockázatot fel tudja mérni az asszisztens. Továbbá a párhuzamos gyógyszerelések kontrolljára sincs így lehetőség” − fejtette ki Hankó Zoltán... tovább.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél