Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2024. február 11.
Dr. Hankó Zoltán a fiókgyógyszertárak gyógyszerész nélküli működéséről

Miután február 6-án megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint május 6-tól a fiókgyógyszertárakban nem szükséges a gyógyszerész jelenlétét biztosítani, rengeteg médium foglalkozott az üggyel. Ezek egy részét tesszük közzé, benne dr. Hankó Zoltán kamarai elnök megszólalásaival, de Államtitkárság, a MOSZ és a HGYSZ véleményét is ismertetjük. Összegezve elmondható, hogy míg a Kamara elnöke továbbra is következetesen kiáll azért, hogy (fiók)gyógyszertár csak gyógyszerész jelenlétében lehessen nyitva, addig az egészségügyért felelős államtitkár, a MOSZ elnök és a HGYSZ szerint erre nincs szükség. 

 hvg.hu – 2024. február 7.

Tényleg meglépte a kormány: májustól az se baj, ha nincs gyógyszerész a kis patikákban

„…A Magyar Gyógyszerész Kamara már júliusban elhibázottnak tartotta a javaslatot, de erre a jelek szerint nem figyelt oda a minisztérium. Hankó Zoltán elnök szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. Igaz, az intézkedéssel a gyógyszertári vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, különösen azok, amelyek több gyógyszertárat működtetnek… A tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább), holott a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni” – írta. A kamara szerint a gond sokkal inkább az, hogy a szabályozás nem tesz különbséget a fiókgyógyszertárak között. Ezek között ugyanis vannak olyanok, melyek minden nap rendelkezésre állnak, és olyanok is, melyek csak hetente 2-3 alkalommal, 2-3 órára biztosítanak ellátást…”

https://hvg.hu/kkv/20240207_Tenyleg_meghuzta_a_kormany_nem_kell_a_patikus_jelenlete_a_kis_patikakban

 

nepszava.hu – 2024. február 7.
Népszava – 2024. február 8.

Gyógyszerész nélküli patikák: a kamarai elnök szerint a betegek nem azt a színvonalú ellátást kapják majd, amire szükségük van

„…Míg a változást a Hálózati Gyógyszerárak Szövetsége közleményében pozitív döntésként értékeli, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint rossz döntés született, amely hibás helyzetértékelésen alapul, mert kompetenciát von el a gyógyszerészektől. Mint azt lapunknak elmondta, a döntés nem szolgálja a betegek érdekeit, mert nem azt a színvonalú ellátást kapják, amire szükségük van. A 15 perces elérhetőséggel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy véleménye szerint nincs az a beteg, aki hajlandó egy ilyen kapcsolatra ennyit várni. Mint mondta: az elmúlt 30 évben a közforgalmú- és fiókgyógyszertárak száma 1400-ról 3000-re nőtt, és a közforgalomban foglalkoztatott gyógyszerészek száma is megkétszereződött, azaz szerinte elvileg van elég gyógyszerész a fiókpatikák üzemeltetésére is.”

https://nepszava.hu/3224570_egeszsegugy-patikak-gyogyszeresz-kormanyrendelet-betegellatas

 

Klubrádió, Esti gyors, 2024. február 8.

Összeállítás: májustól már nem lesz szükség bizonyos patikákban szakképzett gyógyszerészre, elég lesz, ha telefonon, távügyeletben elérhető

Dr. Hankó Zoltán „kiemelte… az, hogy a vidéki kisforgalmú gyógyszertárakban vagy a kistelepülések gyógyszertáraiban nehezen lehet, vagy nehezebben lehet gyógyszerész kollégákhoz jutni, annak elsődlegesen az ágazaton belüli gazdasági, gazdálkodási egyenlőtlenség az oka, (itt még az ágazati bérátlaghoz képest is alacsonyabbak a bérek). És nem azzal lehet ezeket a gyógyszertárakat megmenteni, hogy akkor nem kell ezekben a gyógyszertárakban gyógyszerész, hanem azzal, hogy azokat a feltételeket a működésükhöz biztosítjuk, amelyek ténylegesen szükségesek… A szakértő szerint viszont ez a változás rossz irányba tereli a folyamatot…”

„Tehát nemhogy megvédünk egy leépülési folyamattól egy ilyen döntéssel egy ágazatot, hanem azt kell mondanom, hogy egyfajta leépülés felgyorsítását is okozhatja akár már középtávon ez az intézkedés. Nem a gyógyszerészeket kell elküldeni a gyógyszertárból, a fiókgyógyszertárból, hanem a megfelelő feltételeket kell biztosítani. A Kamarának az a célja, az a szándéka, törekvése, hogy azok a gyógyszertárak, amelyek eddig létrejöttek, azok maradjanak meg, működjenek, mert ezek akkor a vidéki gyógyszerellátást fogják tudni segíteni. Tehát egy átfogó, a vidék gyógyszerellátását erősítő, segítő programra van szükség, és nem arra, hogy a gyógyszerészeket eltávolítsuk…”.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2024-februar-08-csutortok-1815-38907 (31:40-től)

 

Infostart 2024. február 9.

Patikai változások: mást mond az államtitkár, mást a gyógyszerészkamara elnöke

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár

„Nincs olyan passzus, amely riadalmat keltsen a gyógyszerészekben vagy az emberekben” − mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az InfoRádióban. Az államtitkár sokkal nagyobb kockázatot lát abban, ha valaki nem jut időben az állapotának megfelelő gyógyszerhez.

„Élünk a modern technika eszközeivel, és azzal, hogy jól képzett gyógyszerészeti szakasszisztenseink vannak. Ezeken a kis településeken, ahol teljes értékű gyógyszertárat fenntartani gazdaságilag egyébként nem érné meg, ott egy ilyen személyi könnyítéssel mégis tudjuk biztosítani, hogy elérhetőek legyenek a gyógyszerek” − mondta az államtitkár. Szerinte fontos, biztonsági paraméter, hogy minden fiókpatika egy anyapatika felügyelete alatt dolgozhat, tehát ha a gyógyszertári szakasszisztens olyan kérdést kap a betegtől, amit ő maga nem tud megválaszolni, akkor lehetősége van konzultációt kérni.

Az egészségügyi államtitkár hangsúlyozta: fiókpatika csak olyan településen létesülhet, ahol egyébként gyógyszertár nem elérhető, így attól sem kell tartani, hogy gyógyszerészek tömegével veszítenék el az állásukat. Szerinte nem az a fő kérdés, hogy szakasszisztenssel lesz-e patika, hanem hogy lesz-e patika.

 

Dr. Hankó Zoltán kamarai elnök

„Hankó Zoltán az InfoRádióban azt mondta, azon a 600 településen, ahol fiókgyógyszertárak vannak, általában orvos sem érhető el, az ott élő betegektől így elveszik annak a lehetőségét, hogy az egészségi problémájukkal diplomás szakemberhez tudjanak fordulni. Azt sem tartja életszerű megoldásnak, hogy a fiókgyógyszertár működtetőjének kötelessége 15 percen belül telefonos elérhetőséget biztosítani, mert szerinte egyetlen beteg sem fog negyedóráig várni arra, hogy beszélhessen a gyógyszerésszel.

− „Minden tiszteletem a gyógyszertári asszisztenseké, ugyanakkor ennek van egyfelől jogszabályi korlátja, másfelől pedig a gyógyszerész öt évig tanulja az egyetemen mindazt, ami a kritikus helyzetek kezeléséhez a gyógyszertári munkában szükséges. Ami pedig a jogszabályi feltételeket illeti, nem adottak a lehetőségek arra, hogy az egymással kölcsönhatásba lépő gyógyszereknek a kölcsönhatását, interakcióját, illetve a kockázatát fel tudja mérni az asszisztens. Továbbá a párhuzamos gyógyszerelések kontrolljára sincs így lehetőség” − fejtette ki Hankó Zoltán.

A szakember hozzátette, hogy ma kétszer annyi gyógyszertár van Magyarországon, mint 25-30 éve, ezekben összesen 6300 gyógyszerész dolgozik, tehát nem a szakemberhiány miatt zárnak be a vidéki gyógyszertárak, hanem azért, mert rosszak a gazdálkodási feltételeik.

„Ha ezt a helyzetértékelést a döntéshozó megcsinálta volna, akkor nem egy leegyszerűsített, olcsó döntést hozott volna. Valójában a probléma megoldására kellett volna koncentrálni. Fáj, hogy ezt kell mondanom, de ez egy rossz döntés, aminek egy elhibázott helyzetértékelés az alapja” − fogalmazott a gyógyszerészkamara elnöke az InfoRádióban.

https://infostart.hu/belfold/2024/02/09/patikai-valtozasok-mast-mond-az-allamtitkar-mast-a-gyogyszereszkamara-elnoke

 

Hirklikk 2024. február 10.

Sok kistelepülésen, ahol háziorvos sincs, májustól gyógyszerész sem lesz

Dr. Hankó Zoltán: „A most megjelent rendelet lényegében ugyanaz maradt, mint ami ellen tavaly nyáron tiltakoztunk. Ez egy elhibázott helyzetértékelésből fakadó, rossz döntés… Tudjuk, hogy a kistelepülésen élők életkörülményeik miatt is általában nehezebb helyzetben vannak, mint a nagyobb településeken élők. Tehát orvosuk nincs és most már gyógyszerészük sem lesz. Miközben pont ezeknek az embereknek ezeken a helyeken kellene tudnunk többet segíteni az ő gyógyszerhasználatukhoz, és most nemcsak a vénykötelesekről beszélünk, hanem az anélkül kiváltható gyógyszerekről, az egészségtermékekről, életvitelről, életmódról is…  Most pedig azt mondják, hogy nem kell a gyógyszerész a gyógyszertárba, mert nincs elég gyógyszerész. Lehetne még ennél is több (gyógyszerész), de a fiókgyógyszertárak nem ezért zárnak be, hanem azért, mert az a gazdálkodási feltételrendszert, ami ezeknek a működéséhez és fenntartásához szükséges lenne, nem lehet biztosítani…”. 

 

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége véleménye

 Lukácsné dr. Fodor Enikő a MOSZ elnöke szerint (…) a fiókgyógyszertárak esetében, ahol a nyitvatartás heti 10 óra vagy kevesebb, havi támogatott gyógyszerforgalma nem éri el a 6 millió forintot és a fiókgyógyszertár településének állandó lakosságszáma maximum 1500 fő, a nyitvatartási idő legalább 50 százalékában gyógyszerészi jelenlétet biztosítani köteles a gyógyszertár működtetője. A fiókgyógyszertárban a gyógyszerészi jelenlét idejét az éves nyitvatartási órák számával arányosan minden héten biztosítani kell (…).

https://hirklikk.hu/kozelet/sok-kistelepulesen-ahol-haziorvos-sincs-majustol-gyogyszeresz-sem-lesz/427933

 

A Hálózati Gyógyszerárak Szövetsége véleménye

A HGYSZ úgy látta, ezek a változások rövid- és középtávon megállíthatják a fiókgyógyszertárak számának csökkenését, és hosszú távon hozzájárulhatnak új fiókpatikák nyitásához, így a gyógyszerek elérhetősége is javulni fog. A gyógyszerek kiadása továbbra is a gyógyszertárakban történik, szakszemélyzet felügyelete mellett és a rendelet alapján kötelező biztosítani a távkapcsolatot gyógyszerésszel szükség esetére. Emellett a változás csak azokat a fiókgyógyszertárakat érinti, amelyek élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, vagy már olyan helyzetben vannak, hogy a gyógyszerészhiány miatt különben be kellene zárniuk. 

Tehát a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint működhet patika – a rendeletben meghatározott feltételekkel – gyógyszerész nélkül is. Bár egyetértenek a rendelet és a módosítások irányával, a megvalósulás szempontjából célszerűbbnek tartották volna, ha az érintett fiókgyógyszertárak körét szűkebben határozzák meg a nyitvatartási idő és forgalom alapján, valamint, ha a gyógyszert kiadó szakasszisztens személyére és a gyógyszerész elérhetőségére vonatkozóan is szigorúbb feltételeket szabnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/sok-kistelepulesen-ahol-haziorvos-sincs-majustol-gyogyszeresz-sem-lesz/427933

Várható, hogy a közeljövőben újabb médiumok foglalkoznak a kérdéssel.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél