Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2019. január 28.
Dr. Hankó Zoltán: Gyógyszertár-ellátottság vonatkozásában a mostaninál jobb helyzet még soha nem volt – ECHO TV

Az Echo TV-ben január 28-án beszélgetés hangzott el dr. Hankó Zoltánnal a kistelepülések gyógyszerellátásával kapcsolatban.

A kamarai elnök a 24.hu sorozatának újabb cikkére úgy reagált, hogy a számok bár precízek, ugyanakkor azt látni kell, hogy azok a települések, amelyeken pillanatnyilag nincsen semmilyen gyógyszertári ellátás, túlnyomótöbbségében 1000 fő alatti települések. Ezen települések gyógyszerellátottságát pedig a környező nagyobb lélekszámú települések gyógyszertárain keresztül lehet megoldani. 

Tóth Kriszta kérdésére reagálva elmondta: a jogszabály értelmében minden olyan településen, ahol 4-4500-nál többen élnek, automatikusan, kötelezően ki kell írni pályázatot gyógyszertár létesítésére. Az elnök tudomása szerint jelenleg nincs ekkora lélekszámú település Magyarországon, ahol ne lenne gyógyszertár. Ugyanakkor, ahol 4000 alatt van a lakosok száma, ott nincs ilyen korlát, vagyis bármikor létesíthető gyógyszertár. 

Az aprófalvas településeken viszonylag nehéz a gyógyszerellátás, de ez nem gyógyszerellátási probléma - mondta az elnök. Ezeken a helyeken komplex vidékfejlesztési program részeként lehet fejleszteni az egészségügyi ellátást - tette hozzá. 

A közforgalmú gyógyszertárak döntően azok, amelyek a 4-4500 főnél nagyobb lélekszámú településeken működnek. Ezek a hét napjain reggeltől estig a lakosság rendelkezésére állnak. A fiókgyógyszertárak a közforgalmú gyógyszertárak kihelyezett egységei az olyan településeken, amelyeken közforgalmú gyógyszertárat nem lehet fenntartani. Ezek általában szűkített nyitvatartással dolgoznak, az orvosi rendeléssel összhangban. A kézi gyógyszertárakat pedig a háziorvosok működtetik - fejtette ki...

A teljes beszélgetés itt látható:

https://www.echotv.hu/hirek/2019/01/28/dr-hanko-zoltan-gyogyszertar-ellatottsag-vonatkozasaban-a-mostaninal-jobb-helyzet-meg-soha-nem-volt

 
2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél