Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2013. március 04.
Dr. Hankó Zoltánt a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét kérdezte Néveri Ferenc Igor az ECHO-TV Napi Aktuális c. műsorában, 2013. március 4-én hétfőn este – echotv.hu – Videolink!

A riport beharangozója majd beszélgetés 00:40-től – 07:16 között nézhető meg ide kattintva!

Dr. Hankó Zoltánt a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét kérdezte Néveri Ferenc Igor az ECHO-TV Napi Aktuális c. műsorában, 2013. március 4-én hétfőn este – echotv.hu – Videolink!

Echo TV – Napi aktuális

2013. március 4.

Csökkent a veszteséges gyógyszertári vállalkozások száma. Míg 2010-ben 528 ilyen gyógyszertár működött, addig 2011-re számuk 344-re csökkent. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott, a számokból az látszik, hogy a liberalizáció 2011-es leállításával megállt a patikák eladósodottsága és a veszteség növekedése is. Amit a patikaalakítási láz megszűnésével, a gyógyszertári személyi felelősség megjelenésével és a nagykereskedők felelősebb magatartásával magyaráz az elnök. Jó irányba indult el az ágazat, tette hozzá Hankó Zoltán.

 

Mv: Itt van velünk a stúdióban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Jó estét kívánok.

Hankó Zoltán, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: Jó estét kívánok.

Mv: És hát ön mondta, hogy jó irányba indultak el. Miben változott pontosan a helyzet?

Hankó Zoltán: Tulajdonképpen a jó irányba történő indulás az 2010 végéhez köthető. Ugye azt megelőzően volt egy olyan négyéves liberalizációs időszak a gyógyszerellátásban, amelyet mi úgy értékelünk, hogy szakmai, mentális, morális és gazdasági csődöt is okozott. A szakmai fejlődésre vonatkozóan, a szolgáltatásfejlesztéseknek az elindulására vonatkozóan már korábban is voltak tapasztalataink.
Úgy érzékelem, hogy nagyjából az etikai rendszerben is kialakulnak azok a főbb pillérek, amelyek az elkövetkező időszakban meghatározóak lehetnek, és most vannak az első olyan adataink, most állnak rendelkezésre, amelyek a gyógyszertárak gazdasági működéséről, pénzügyi feltételeiről szólnak.

Mv: Ez az eladósodottság, ez közvetlenül köthető magához ehhez a liberalizációhoz? Tehát ennek az időszakában keletkezett?

Hankó Zoltán: A gyógyszertári vállalkozások a liberalizációt megelőző utolsó évben, 2006-ben durván 32-33 napos fizetési határidővel teljesítették a beszállítóiknak a számláikat. Ennek ágazati szinten 35-40 milliárd volt az összértéke. És a liberalizáció utolsó évére 69-70 milliárdra ment föl a gyógyszertáraknak az a kötelezettsége, amelyet a beszállítókkal szemben teljesíteni kellett volna. Tehát úgy számoljuk, hogy ez alatt a négy év alatt durván olyan 30-35 milliárddal növekedett a gyógyszertáraknak az eladósodottsága a nagykereskedők felé.

Mv: Ez azért lehetséges, mert egyszerűen megnövekedett a számuk, vagy egy másfajta vezetés volt az újfajta gyógyszertáraknál, tehát a liberalizációs nyitást követően?

Hankó Zoltán: Nézze, részben nyilván a gyógyszertárak számának a nagyon gyors növekedése is hozzájárult ehhez, mert hiszen maga a gyógyszerpiac értékben nem változott, sőt, egy picivel a gyógyszerforgalom a 2007-es, 2008-as időszakban még csökkent is. Tehát elsődlegesen a gyógyszertáraknak a száma, másfelől pedig úgy érezzük, hogy a személyes felelősségnek az eltűnése volt a másik ok, ami miatt a gyógyszertáraknak az eladósodottsága ilyen nagy mértékben megnövekedett.

Mv: Hogyan alakult mindez a liberalizáció lezárását követően?

Hankó Zoltán: Hát egyelőre az első évnek az adataival rendelkezünk, hiszen mérlegadatokból dolgozunk. És ugye a 2011-es évre vonatkozó mérlegadatokat azt tulajdonképpen tavalyi év végén kaptuk meg. Egy pár héttel ezelőtt végeztünk a feldolgozásával. Azt látjuk, hogy a veszteséges gyógyszertáraknak a száma és az aránya, ahogy itt a felvezető szövegben is elhangzott, elég jelentős mértékben csökkent már, és a nagykereskedők felé is durván egy tíz milliárd forinttal csökkent az ágazatnak az eladósodottsága.

Mv: Tehát kimondható az, hogy tisztul a patikus piac.

Hankó Zoltán: Nagyon remélem, hogy ez hosszabb távon is kimondható. Az első évnek az adatai, én azt gondolom, hogy reménykeltőek. Nem vagyunk túl a nehezén még, mert hiszen görgetünk még nagyon sok problémát magunk előtt, de azt gondolom, hogy ez a változás, illetve ezek az adatok egyértelműen azt igazolják, hogy a modellkorrekció, ami 2010-ben lezajlott, nemcsak szakmailag, mentálisan és morálisan, hanem úgy néz ki, hogy gazdaságilag is beváltja majd a reményeket.

Mv: Helyreállítható ez a piac ezekkel az eszközökkel?

Hankó Zoltán: Én azt gondolom, hogy igen. Nyilván egy nagyon-nagyon feszes gazdálkodásra van szükség a gyógyszertárak részéről. Bízom benne, hogy a kormányzattal kialakult együttműködésnek a kapcsán is még lesz lehetőségünk a hiányzó forrásoknak valamilyen szintű pótlására és egy pár év alatt, én nagyon remélem, hogy ki fogjuk nőni ennek a liberalizációs négy évnek minden nehézségét és gondját.

Mv: Egyetlen dologról beszéljünk még. Nagyon kevés időnk maradt erre a beszélgetésre. Miért volt szükséges szigorítani az internetes gyógyszerárusítást?

Hankó Zoltán: Az a tapasztalat Magyarországon is és nemzetközileg is, hogy a gyógyszerhamisításhoz, illetve a bizonytalan eredetű gyógyszerek beszerzéséhez kapcsolódó legtöbb probléma az internetes gyógyszerforgalmazáshoz kötődik, ezért a magyarországi szabályozás olyan módon alakult, hogy innentől kezdve interneten, Magyarországon gyógyszert forgalmazni csak közforgalmú gyógyszertárnak a honlapján keresztül lehet. Ott megjelenik a személyes felelősség, a gyógyszertárvezetőnek a felelőssége, és hogy a beteg vagy a gyógyszervásárló biztonsággal tudja azt, hogy egy biztonságos gyógyszert vesz, ezért az ÁNTSZ-nek a honlapjával is egy szoros kapcsolatot kell kialakítani ennek az internetes felületnek, magyarul mondva az ÁNTSZ-nek a honlapján is tudja ellenőrizni a vásárló azt, hogy ténylegesen egy működő, közforgalmú gyógyszertárhoz kapcsolódik. Én azt gondolom, hogyha a magyarországi lakosok, vásárlók magyarországi gyógyszertárakon keresztül fogják az internetes gyógyszerbeszerzéseiket, akkor onnantól kezdve nem lesz gond a gyógyszerek biztonságával, tehát nem kell félniük, hogy hamis gyógyszereket vásárolnak.

Mv: Köszönöm szépen, hogy itt volt a stúdióban.

Hankó Zoltán: Én köszönöm a lehetőséget.

 

 

echotv.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél