Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2021. június 14.
Dr. Süle András a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezete élén

A Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezete (EAHP) június 11-12-én tartotta éves küldöttgyűlését, amely második napján dr. Süle Andrást, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének vezetőjét beiktatták a Szervezet elnöki tisztségbe.

Dr. Süle András a korábbi években az EAHP szakmai fejlesztési és pénzügyi igazgatója volt; megválasztott elnökként már kilenc hónapon át együtt dolgozott a leköszönő elnökkel, Petr Horákkal.

Dr. Süle András a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezete élénAz EAHP független, nemzetközi szakmapolitikai szervezet, amely az Európai Gazdasági Térség harmincöt tagországának kórházi gyógyszerészeti szervezeteit tömöríti, ill. képviseli. Az EU intézményrendszerével, az Európai Parlamenttel, de főként a Bizottsággal szakértőként, illetve "hivatalos érdekelt félként" folyamatos kapcsolatban áll. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy részese a döntés-előkészítő folyamatnak, továbbá bármely, a területet érintő szakpolitikai kérdésben kikérik véleményét, javaslatait, illetve gyakran konkrét iránymutatását bizonyos kérdések rendezésében. Az EAHP más szakmapolitikai, gyártói és betegszervezetekkel is egyeztetéseket folytat le, konzultál. Az utóbbi időben például az orvostechnikai eszközök szabályozásáról, a gyógyszerhiányokról és a Covid ellenes vakcinációs program implementálásáról alakította ki szakmai álláspontját és egyeztetett az EU szervezeteivel.

Dr. Süle András megválasztása egyben a magyar kórházi és klinikai gyógyszerészet elismerését is jelenti. A kórházi és klinikai gyógyszerészek az ország több kórházában a betegágy melletti, első vonalbeli gyógyító teamek tagjai. Céljuk, hogy a betegek a számukra leginkább testre szabott, optimális gyógyszeres terápiában részesüljenek. Ennek érdekében egyedi, betegre szóló gyógyszerelést alkalmaznak, egyes készítményeket, pl. citosztatikumokat, infúziós táplálékokat a helyi laboratóriumokban maguk állítanak elő. Közreműködésük eredményeként a racionális gyógyszeralkalmazás, a terápia hatásosságának követése, a mellékhatások elkerülése egyaránt növeli a betegek biztonságát és a gyógyítás hatékonyságát. Dr. Süle András a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezete élénJelenleg a kórházi oltópontokon a vakcinációs folyamat teljes logisztikáját, az előkészítést, az oltásban való gyógyszerkészítési feladatokat, az adminisztrációt, a napi jelentések elkészítését is gyógyszerészek végzik, továbbá aktívan támogatják az orvosi döntéshozatalt az egyes oltási ellenjavallatok mérlegelésében, jelentős terhet levéve ezzel a klinikusok válláról.

Az EAHP – és vele a magyar kórházi gyógyszerészet – célja, hogy a gyógyszerészet minél felkészültebben nézzen szembe a jövő kihívásaival, így például, a mesterséges intelligencia, az e-egészségügy és a nagy volumenű, strukturálatlan adatok („big data”) elemzése révén. A betegbiztonság javítása, a hatékonyság és az eredményesség fokozása érdekében a kórházi gyógyszerészet minden területének fejlesztésére javaslatokat tesznek. Az EAHP szakértői véleményének kialakítása során az olyan elveket is szem előtt tartja, mint az egészségügyi források egyenlő, igazságos és mérhető elosztása – vallja az új elnök, dr. Süle András.

Koncz Mária

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél