Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. július 08.
Dr. Takács Péter és dr. Felkai László hivatalos válasza az MGYK elnökségének július 7-én közzétett határozataira

 A július 7-én a honlapunkon közzétett két határozatot dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke megküldte az egészségügyi politikai vezetésnek. A hivatalos válasz meg is érkezett dr. Takács Péter egészségügyi államtitkártól és dr. Felkai László közigazgatási államtitkártól.

 

Dr. Takács Péter:

Tisztelt Elnök Úr!

Köszönettel megkaptam a határozatokat, melyekkel kapcsolatban az alábbiakat szeretném jelezni.

Az elmúlt időszakban mindannyiunk számára problémát okozott az EESZT rendszerben kialakult probléma, mely nem az EESZT-t üzemeltető ESZFK Zrt. hibájából adódott, hanem hardveres meghibásodás okozta. A NISZ folyamatosan dolgozik a probléma elhárításán, reméljük ez minél hamarabb megoldódik. Amikor értesültünk a lassulásról és a kiesésekről haladéktalanul értesítettem a NEAK-ot, külön kiemelve, hogy erre legyen tekintettel az elszámolások befogadásakor. A levélben jelzett, egyéb, az elszámoláshoz kapcsolódó problémák kivizsgálást azonnal megkezdjük.

A másik határozattal kapcsolatban jelezném, hogy hetek óta egyeztetést folyatunk a magyarországi gyógyszergyártókkal annak érdekében, hogy megtaláljuk a megoldást arra vonatkozóan, hogyan lehet megvalósítani az értékkövetést ezen termékek esetében. Szeretném jelezni, hogy áremelési kérelmek benyújtásra folyamatosan van lehetőség, ezzel eddig is éltek a cégek. amely termékekre nem nyújtottak be áremelést, annak oka a legtöbb esetben az volt, hogy az emelt árral nem felelnének meg a nemzetközi árszabályoknak.

Elkötelezettek vagyunk a hazai ellátásbiztonság növelésében ezért is terjesztettük elő a stratégiai gyógyszerlistára vonatkozó javaslatunkat, melynek kialakítása során nem csak az egészségügyi ellátási szempontokat vesz figyelembe, hanem gazdaság-stratégiai szempontokat is, így például az ellátás garantálhatóságát, és a rövidebb szállítási láncokat. Reméljük, hogy a lista megjelenése lehetőséget teremt majd további lépésekre is a hazai gyógyszerpiac erősítése érdekében.

 

Dr. Felkai László:

Tisztelt Elnök Úr!

Köszönöm mindannyiuk – és a lakosságnak a – türelmét, amely az EESZT időleges lassulása miatt kell tanúsítaniuk. Az azt üzemeltető NISZ folyamatosan dolgozik annak elhárításán. Legközelebb e hétvégén lesz olyan informatikai cselekvés, amelytől – elvileg – a hiba megszűnte várható.

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél