Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2014. november 14.
EGYMILLIÓ CUKORBETEG LEHET MAGYARORSZÁGON 2025-RE - OEFI EKK

2014. november 14.

Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI)
Egészségkommunikációs központ (EKK)         

Egymillió cukorbeteg lehet Magyarországon 2025-re

Egyre több fiatalt is érint a 2-es típusú cukorbetegség, amelyhez hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a kevés mozgás.  A kezeletlen betegségnek számos súlyos szövődménye lehet: vakság, infarktus, végtag-amputáció. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja a megelőzés érdekében animációs kisfilmet készített az iskolásoknak és létrehozta a nemvagyokreszeg.hu honlapot.

Ma Magyarországon minden 4. embert veszélyeztet a diabétesz. Naponta 2 cukorbeteg veszti el a látását és 7 amputációt végeznek a betegség következtében. A cukorbetegek túlnyomó többsége a kettes típusú diabétesztől szenved, amely jellemzően az egészségtelen életmód miatt alakul ki. Egészséges táplálkozással, a testsúly optimális szinten tartásával és rendszeres mozgással ez a típus 90 százalékban megelőzhető. Az egészségügyi előrejelzések szerint a következő évtizedben megduplázódhat az ismert cukorbetegek száma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy 2025-re egymillió embert kezelnek majd diabétesszel.

Ez a növekedés akkor lassítható, ha az iskoláskorúak figyelmét idejekorán felhívjuk a cukorbetegség kockázataira, a megelőzés lehetőségére. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet ezért a világnap alkalmából egy kifejezetten általános iskolásoknak szóló animációs oktatóklipet készített. Különösen aktuális és fontos az iskolás korosztályhoz szólni, mert a fiatalok körében egyre gyakoribb az elhízás, amely a diabétesz legfontosabb kockázati tényezője.

A figyelemfelkeltést szolgálja a nemvagyokreszeg.hu honlap is, amely az egészségkommunikációban újszerűen, animgifek segítségével mutatja be a hipoglikémia tüneteit és a segítségnyújtás módját. A hipoglikémia a vércukorszint jelentős és hirtelen csökkenése. Az állapot felismerése életet menthet, ugyanis cukorbetegeknél az alacsony vércukorszint azonnali kezelés nélkül akár kómával is járhat, sőt a beteg életét is veszélyeztetheti. A hipoglikémia azért is veszélyes, mert a tünetei könnyen összetéveszthetőek a részegség tüneteivel.

A hipoglikémia tüneteiről és kezeléséről, valamint a kettes típusú diabéteszről és megelőzéséről infografikákat is készített az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja, amelyek szabadon felhasználhatóak.

Anyagaink az egeszseg.hu honlapról is elérhetőek.

2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél