Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. december 4.
Együttműködési megállapodás az OGYÉI és az MGYK között

Dr. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a Gyógyszerész Köztestületi Napok keretében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Gyógyszerészi Kamarával.

A VIII. Gyógyszerész Köztestületi Napok szombati programjára ellátogatott dr. Szentiványi Mátyás is, akit elkísért dr. Raffay Bálint főigazgató-helyettes és dr. El Koulali Zakariás megbízott országos tiszti főgyógyszerész is. Az OGYÉi főigazgatója előadásában köszöntötte a konferenciát és a gyógyszerészeket, majd rövid bemutatkozás után az OGYÉI működésével kapcsolatos elképzeléseket osztotta meg a hallgatósággal.

Együttműködési megállapodás az OGYÉI és az MGYK között„Szakmaiság, szakmaiság, szakmaiság” – emelte ki a legfontosabbat, majd részletezte azokat az alapelveket, amely mentén tervezik a hatóság működését. Ezek közül kiemelte egy külső befolyástól mentes hatóság szükségességét, továbbá kifejtette, hogy egy támogató, együttműködő és felelős intézményt tart elfogadhatónak. Szükségesnek tartja továbbá a stabilitás megőrzését és a stratégiák újragondolását is.

A továbbiakban közérdeklődésre számot tartó adatokat ismertetett. A gyógyszerhatósági ügyekről beszámolva elmondta, hogy az idén 918 közforgalmú patikában végeztek úgynevezett célellenőrzést, továbbá 47 intézeti gyógyszertárat és 197 patikán kívüli gyógyszerárusító helyet is ellenőriztek. Az összesen 1700 ellenőrzés során 1107 esetben nem állapítottak meg jogszabálysértést, figyelmeztetést 598 esetben adtak ki, 102 esetben bírságoltak, és hat patikát sújtottak a tevékenységi engedély visszavonásával. 

Előadása végén az MGYK-val aláírásra kerülő együttműködési megállapodást méltatta. Mint elmondta, ennek lényege, hogy folyamatos és intézményesített párbeszéd legyen a hatóság és a Kamara között.  Mindez három havonkénti rendszeres egyeztetéssel fog járni, ahol a felmerült problémákat rendszeresen meg fogják beszélni. Az összes olyan terület szóba kerülhet, ami érdeklődésre tarthat számot, így például a jogszabályok módosításának előkészítő munkája vagy a hatósági és etikai ügyek. Közös törekvés a minőségügyi szempontok fejlesztése. Együttműködési megállapodás az OGYÉI és az MGYK közöttSzükség van továbbá arra is, hogy egymás hírnevét erősítsék. Annak a reményének is hangot adott, hogy a megállapodással olyan együttműködés jön létre, amelynek mindkét szerződő fél hasznát veszi.  A közös cél ugyanis nem lehet más, mint a beteg érdekeinek szolgálata és az, hogy a magyar egészségügy fejlődő pályára álljon. Személy szerint ő is ezt szeretné a tevékenységével szolgálni.

A főigazgató előadása után került sor az OGYÉI és az MGYK közötti együttműködési megállapodás aláírására, melyet a hatóság részéről dr. Szentiványi Mátyás főigazgató, a Kamara részéről dr. Hankó Zoltán elnök szignált.

mgyk.gyh

Fotó: dr.Nagy Vilmos 

Együttműködési megállapodás az OGYÉI és az MGYK közöttEgyüttműködési megállapodás az OGYÉI és az MGYK között

  

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA