Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. február 18.
Elfogadta az EP a gyógyszerhamisítás elleni irányelvet

Február 16-i plenáris ülésén megszavazta a szigorúbb és hatékonyabb biztonsági intézkedéseket tartalmazó gyógyszerhamisítás elleni direktívát az Európai Parlament. A törvénycsomag az internetes értékesítést is érinti.

Az Európai Parlament képviselői 569 igen szavazat mellett elfogadták az Európai Bizottság által beterjesztett gyógyszerhamisítás elleni direktíva szövegét. Az uniós jogszabály szigorítja a gyógyszerhamisítási ügyekben kiszabható szankciókat, továbbá olyan technológiai megoldások bevezetését írja elő, amelynek keretében új eredetiségigazoló biztonsági címkézés kerül majd a vényköteles gyógyszeres dobozokra és lehetővé teszik a készítményeknek a gyógyszerellátási lánc elemein keresztül történő nyomon követhetőségét. A jogszabály nem csak a gyógyszertárakban, de az interneten forgalmazott készítményekre is kiterjed.

A direktívát még az Európai Unió Tanácsának jóvá kell hagynia. Ezt követően két év áll a tagállamok rendelkezésére ahhoz, hogy az irányelv rendelkezéseit átültessék nemzeti jogrendszerükbe.

Az International Business Times beszámolója szerint Marisa Matias képviselőasszony a parlamenti vita során csendes gyilkosnak nevezte a hamis gyógyszereket. Mint mondta, ezek a készítmények hatástalanságuk vagy épp veszélyes ismeretlen összetevőik okán súlyosan veszélyeztetik a gyanútlan betegek életét.

Szakértői becslések szerint a hivatalos gyógyszerellátási láncon belül forgalomba kerülő készítmények 1 százaléka lehet hamisítvány az Európai Unió területén, és ez az arány megfelelő szabályozás nélkül folyamatosan növekszik. 2005 óta összesen 400 százalékkal nőtt a tagállamokban lefoglalt hamis gyógyszerek aránya.

Forrás: www.hamisgyogyszer.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél