Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2024. április 15.
Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjáról

Az MGYK XIII. Vándorgyűlését 2024. április 11-13. között tartotta, a helyszín a mezőkövesdi Balneo Hotel volt. Összeállításunkban az első nap eseményeit foglaltuk össze.

Az összejövetel első, csütörtöki napja az elnökség és a Területi Elnökök Értekezlete összevont és kihelyezett ülésével vette kezdetét. (Az erről szóló beszámolónkat a későbbiekben olvashatják – a szerk.) Ezt követően három párhuzamosan futó megbeszélésen vitatták meg aktuális kérdéseiket az Etikai Kollégium és a területi felügyelő bizottságok tagjai, valamint a Békéshelp Kft. taggyűlésére is ekkor került sor.

Az Etikai Kollégiumi ülése

Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjárólNyilvánosan, a kamarai tisztségviselők kiemelt figyelme mellett zajlott az Etikai Kollégium (EK) ülése, amely három részre tagolódott. Az elsőben dr. Bodor Áron, a 2023-as decemberi tisztújításon megválasztott új elnök ismertette az Etikai Kódex tavalyi módosításait és a hozzájuk kapcsolódó feladatokat, illetve javaslatot tett arra, hogy az anonimizált etikai határozatok egy rövid, néhány soros bemutatóval kerüljenek fel a honlapra. A második részben a tavaly elfogadásra került alapszabályi módosítás által bevezetett lehetőséget bocsátotta megbeszélésre, miszerint az EK etikai állásfoglalást adhat ki. Ennek technikai menetével és az első, példaként szolgáló állásfoglalás kiadásával kapcsolatos egyeztetések során arra jutott a grémium, hogy először az általános módszertant célszerű kidolgozni és ezt követően érdemes a konkrét témákkal foglalkozó dokumentumokat megalkotni. Az ülés harmadik szakaszában dr. Ilku Lívia, az OEB elnöke tartott gondolatébresztő előadást az etika és a jog viszonyáról és különbségeiről, ami mind az újonnan megválasztott, mind a gyakorlott etikai bizottsági elnököknek érdekes információkkal szolgált.

 

A területi felügyelő bizottságok (TFB) tagjainak ülése

Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjárólA TFB-ok elnökeinek értekezletét kettős céllal hívta össze az Országos Felügyelő Bizottság. Egyrészt, hogy a 2023. év végi tisztújítást követően személyesen is találkozhassanak és megismerhessék egymást a bizottsági tagok, másrészt az újonnan felálló felügyelő bizottságok megismerhessék azokat a szempontokat, amelyek mentén a munkájukat végezniük célszerű.

Az értekezletet vezető dr. Gutay Tibor arra is igyekezett felhívni a jelenlévők figyelmét, hogy milyen segítséget vehetnek igénybe a munkájuk során. Hangsúlyozta, hogy senkivel szemben nem elvárás, hogy polihisztor legyen és egyszerre rendelkezzen jogi, pénzügyi, etikai stb. jártassággal. De az elvárható, hogy a tagságtól kapott megbízásának eleget tegyen, hogy a Kamara napi munkájában részt venni nem tudó kollégáink helyett képben legyen és számukra időről-időre be tudjon számolni.

A megbeszélésen az MGYK Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Klinikai-Kórházi, Pest, Veszprém és Zala vármegyei, illetve területi szervezeti képviseltették magukat. A többieket hiányolták...

 

Békéshelp Kft. taggyűlése

A Békéshelp Nonprofit Kft. soros taggyűlésén a tagok több mint 70 százaléka vett részt. Dr. Sándor Csaba, a Kft. ügyvezetője beszámolt a cég tevékenységéről, amelyről a Felügyelő Bizottság (FB) megállapította, hogy cég gazdálkodása a jogszabályi feltételeknek megfelelt, az adott piaci körülmények figyelembevételével továbbra is jó. A társaságot stabil működtetés és takarékos gazdálkodás jellemzi, tartósan kis működési költséggel. Az FB javaslatára a taggyűlés elfogadta a beszámolót. A taggyűlés fontos feladata volt cégbírósági bejegyzéshez szükséges feltételek biztosítása is, mivel jogszabályi előírások és a Kamara alapszabályának változása miatt módosítani kellett a társaság alapító okiratát.

 

Fottakedvezmények

A három párhuzamos ülés után tájékoztatók hangzottak el. Elsőként a Hungarikum Alkusz Kft. és Magyar Bank Holding (MBH) ismertette gyógyszerészeknek és gyógyszertári vállalkozásoknak szóló ajánlatait. Molnár Ferenc, a Hungarikum Alkusz Kft. munkatársa bemutatta a céget. Mint mondta, a száz százalékban magyar tulajdonú alkuszcég a legnagyobb hazánkban. Szólt a társvállalataikról, ahogy díjaikról, elismeréseikről is. „Ügyfeleink szolgálata a küldetésük” – hívta fel a figyelmet mottójukra, majd részletezte ajánlataikat. Őt követte Bodonyi Alexandra és Szabó Judit, az MBH munkatársai. Az egyik legnagyobb hazai bank bemutatása után a lakossági és a vállalati számlavezetés értékajánlataival, illetve POS értékajánlatukkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjárólA Duna Autó Zrt. tájékoztatója következett ezután. Lábodi Pál az MG márkájú elektromos autók kamarai tagoknak szóló autóvásárlási flottakedvezményeit mutatta be. Kiemelte előnyeiket, részletezte az egyes típusok műszaki paramétereit. Lakatos Zoltán pedig a cégcsoport történetét osztotta meg a hallgatósággal.  Tájékoztatójuk végén dr. Hankó Zoltán, Lakatos Zoltán és Lábodi Pál aláírták a kamarai tagoknak járó flottakedvezményekről szóló megállapodásukat, majd a kamarai elnök tájékoztatott a folyamatban lévő más cégekkel folyó, flottakedvezményekkel kapcsolatos megbeszélések állásáról. (A flottakedvezményekről szóló általános tájékoztató a vándorgyűlés későbbi szakaszában hangzott el. – a szerk.)

A továbbiakban „A Galenus Kft. és a Patika Magazin a gyógyszerészek szolgálatában” címmel hangzottak el előadások. Fári István, a Galenus Kft. ügyvezetője bemutatta a kiadó történetét. Részletezte kiadványaikat, lapjaikat, könyveiket, valamint kitért egyéb tevékenységeikre is, például a távoktatásra. Működésüket konkrét adatokkal is jellemezte. Szólt ugyanakkor a print kiadványok helyzetéről, a romló gazdasági feltételekről, jövőbeni terveikről is. Dr. Szarvasházi Judit, a Patika Magazin főszerkesztőjeként a lap szerkesztési elveibe engedett betekintést. Mint mondta, a hitelesség elsőrangú kérdés náluk, ugyanakkor a bizalom fontosságát is kiemelte. A Patika Magazin a betegek és a gyógyszerészek számára is fontos szerepét hangsúlyozva kérte, hogy minél több patika fizessen rá elő.

 B. Zs.
Fotó: Mogyoróssy Márton 

 

 

Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjáról

 

Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjáról

 

Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjáról

 

Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjáról

 

Elkezdődtek a tanácskozások – a vándorgyűlés első napjáról

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél