Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924, Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu  Hivatali kapu: MGYK
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. december 11.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap decemberi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap decemberi számábólA Gyógyszerészi Hírlap decemberi számában egyebek mellett beszámolót találnak a VIII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról, folytatjuk a légúti megbetegedésekkel és az adherenciával kapcsolatos sorozatunkat, valamint a Biztonságos étrend-kiegészítő program eddigi tapasztalatairól is olvashatnak. 

 

A VIII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról – I.

A Gyógyszerész Köztestületi Napokról szóló beszámolónk első részében az egészségügyi kormányzat és a gyógyszerügyi hatóság vezetőinek a rendezvényen tett látogatásáról, valamit a küldöttközgyűlésről olvashatnak. 

A 2018. november 30. és december 1. között a Danubius Hotel Aréna tartott VIII. Gyógyszerész Köztestületi Napok (GYKTN) kiemelt eseménye volt a prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter és dr. Hankó Zoltán kamarai elnök által aláírt együttműködési megállapodás az EMMI és az MGYK között, valamint az OGYÉI és az MGYK közötti megállapodás, amit dr. Szentiványi Mátyás és dr. Hankó Zoltán látott el kézjegyével. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is megtisztelte jelenlétével az összejövetelt, Balog Zoltán volt emberi erőforrások miniszter pedig a Magyar Gyógyszerészi Kamara Aranyérme kitüntetést vehette át. Összeállításunkban az említettekről olvashatnak beszámolókat, a GYKTN többi eseményéről a Gyógyszerészi Hírlap következő számában olvashatnak.

 

Hogyan adózunk (adózzunk) 2019-ben?

2018 júniusától több olyan jogszabály született, illetve korábbi jogszabály módosult, amelyek 2019. január 1-én lépnek hatályba és a gyógyszertárakat működtető vállalkozások életében is jelentős, feltétlen figyelembe veendő változásokat tartalmaznak. A tájékoztatóban, ami a novemberben megjelent adójogszabály-változásokat is figyelembe veszi – terjedelmi korlátok miatt – kizárólag a legfontosabb, 2019 januárjától hatályos változásokra hívjuk fel a figyelmet.

 

Az adherenciáról – IV.

A sorozat IV. részében a vény nélküli gyógyszerek expediálásához kapcsolódó adherencia-növelő kérdésekkel foglalkozunk. A gyógyszerészi tanácsadásnak és az expediálás folyamatának az előző részben áttekintett ismeretek, a megfelelően hatékony kommunikáció adja az alapját. A továbbiakban azt is érdemes átgondolni, hogy az egymástól nagy vonalakban elkülöníthető expediálási folyamatok során milyen tartalmi, illetve szakmai szempontokat kell követni a tára mögött.

 

Csak előnyt jelent! – A Biztonságos étrend-kiegészítő programról

Összeállításunkban dr. Bérci Istvánnal, a MÉKISZ elnökével, dr. Hankó Zoltánnal, az MGYK, dr. Nyíri Lászlóval a TEÉ, és dr. Schlégelné dr. Békefi Csillával, a Komárom-Esztergom Megyei Szervezet elnökével beszélgetünk a Biztonságos étrend-kiegészítő program eddigi tapasztalatairól, a csatlakozás fontosságáról. 

Dr. Schlégelné dr. Békefi Csilla:

„Fontos számunkra, hogy ennek a forgalomnak a döntő része a patikákban realizálódjon, illetve ne szivárogjon el más csatornákba, a gyógyászati segédeszközökhöz, állatgyógyszerekhez hasonlóan. A gyógyszertárak alapvető szakmai és gazdasági érdeke az étrend-kiegészítők forgalmazásának fejlesztése. Ennek fontos feltétele, hogy a gyógyszertár teljes körű és megbízható szakmai információkkal rendelkezzen erről a termékkörről is, és a gyógyszertár által forgalmazott étrend-­kiegészítők minősége garantált legyen.”

 

 

2018 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA