Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2019. december 04.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap decemberi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap decemberi számábólA Gyógyszerészi Hírlap decemberi számában is folytatódik az adherenciával foglalkozó sorozatunk, ugyanakkor hasznos tanácsokat is találnak a KIVA-val és a GDPR gyógyszerészeknek kidolgozott módszertanával kapcsolatban.

 

… és ideje van a szólásnak …  IV. A vidék gyógyszerellátásáról

A létszámhelyzettel, a marketinggel, majd az integritással kapcsolatos kérdéskörök áttekintését követően a sorozat részeként a vidék gyógyszerellátásával kapcsolatos nyitott kérdéseket járja körbe. Dr. Hankó Zoltán összefoglalásként a következőket írja:

   – a gyógyszertárak számának növekedéséből és folyamatos működtetéséből adódó logisztikai és HR többletköltségek fedezetét a gyógyszerellátás rendszerében biztosítani kell,

   – a vidék gyógyszerellátásának fejlesztésére egy komplex intézkedéscsomagra van szükség, amely kiterjed

  • a kistelepülési közforgalmú gyógyszertárak működésének stabilizálására,
  • a fiókgyógyszertárak működésének erősítésére,
  • a kézigyógyszertárak működésének erősítésére,
  • a gyógyszertár nélkül működő településeken élők jelenleginél jobb gyógyszerellátásához és működtetéséhez szükséges jogszabályi, szakmai és gazdasági feltételek megteremtésére.

 

Lehetőségek és kötelezettségek

Dr. Bidló Judit gyógyszerésszel, a NEAK ártámogatási főigazgató-helyettesével néhány, a gyógyszertárban előforduló gyakorlati kérdés mellett a szakma jövőjéről is beszélgettünk.

A gyógyszerhiányokkal kapcsolatban: „…A hiányoknak alapvetően két típusa van. Az egyik esetben gyártási-kapacitási probléma miatt alakul ki, ezt láttuk már régebben is, például a metotrexátnál. Ezt nem lehet támogatáspolitikai intézkedéssel megoldani. A másik az, amikor árkérdés miatt keletkezik a hiány, de ennek nem egyértelmű a megítélése. Van olyan gyógyszer, amelynek a gyártási jogát a korábbi gyártó eladta egy másik cégnek, ők viszont úgy döntöttek, hogy megemelik az árát, és ezzel lényegében megzsarolták a gyógyszerpiacokat. Ami szerintem nagyon fontos lenne, és ezt kezdeményeztük is több helyen, hogy legyen megfelelő jogszabályi környezet arra, hogy ha előáll egy hiány és van lehetőség a kezelésére, az ne ütközhessen adminisztratív akadályokba. Csakhogy ezt úgy kell megcsinálni, hogy ne tudjon vele senki visszaélni…”

 

A gyógyszerészek elleni médiatámadásokról

„A közelmúltban két olyan támadás is érte a médiában a gyógyszerészeket, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A penzcentrum.hu online kiadványban 2019. október 22-én jelent meg a „Nyílt lehúzás megy a magyar patikákban: csökkentett hatóanyag, sokszoros áron” című, majd hamarosan a Mediaworks Hungary Zrt. portfóliójába tartozó több lapban is, azonos szöveggel és tipográfiával „A magyar gyógyszertárak kapzsisága határtalan! Most megmutatjuk, hogy a gyógyszertár tulajdonosok hogyan rejtegették a prosztata legjobb készítményét” című cikk… Hogy miért is foglalkozunk mindezzel? Mivel sajnálatos módon számítani lehet arra, hogy a jövőben is találkozni fogunk hasonló megnyilvánulásokkal, fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy az ezzel kapcsolatos elsődleges feladat az eset jelzése a Kamara vezetői felé, hogy minél előbb megtehessék a szükséges lépéseket.”

 

Richter Gedeon emlékkiállítás

A Rövid hírek rovatunkban pedig egyebek mellett értesülhetnek a gyöngyösi Mátra Múzeumban november 7-én a magyar gyógyszeripar Ecséden született és gyöngyösi kötődésű megalapítója, Richter Gedeon halálának 75. évfordulója alkalmából nyílt időszaki kiállításáról. A megnyitón legalább 80 ember vett részt, közöttük sok gyógyszerész is. A kiállítás fotók, okmányok, eredeti tárgyak alapján követi végig Richter Gedeon életét a gyöngyösi gimnáziumtól kezdve a gyógyszerészinas éveken keresztül a gyáralapító üzletemberig. Felidézi azokat a helyeket, személyeket, történéseket, amelyek meghatározták életét. Kiemelt helyet kapott egy eddig fel nem lelt dokumentum, az anyakönyvi kivonat, de emellett a gyöngyösi éveibe, a város gyógyszertári emlékeibe is betekinthetnek az érdeklődők…

 

2018-2020 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél