Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2019. június 06.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap júniusi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap júniusi számábólA Gyógyszerészi Hírlap júniusi számában elsősorban a májusi küldöttközgyűlésre, illetve az Alapszabály módosítására fókuszáltunk, ugyanakkor a Belső MInőségügyi Kézikönyv III. kiadására, a GDPR-ral kapcsolatos tudnivalókra, valamint a MOK Komplex-szel kötött megállapodásra is felhívjuk a figyelmet.

 

Vezércikk helyett: Integritás és felelősség – Hankó Zoltán az Alapszabály módosításáról

Az idei első küldöttközgyűlés elfogadta az MGYK Alapszabályának módosítását. Erről, illetve a szakmai rendszerváltásból adódó kihívásokról dr. Hankó Zoltánt kérdeztük.

„… Volt olyan tisztújítás, ahol ötezer forintot ajánlott egy lánc tulajdonosa a gyógyszerészeinek, ha részt vesznek a választáson és arra szavaznak, akit ő megjelölt. Ez még időben kiderült, elmentem a közgyűlésre és ott szembesítettem mindenkit ezzel a helyzettel. Ez úton is köszönöm a lelkiismeretes kollégáim segítségét. És volt olyan hely is, ahol egy másik lánc úgyszintén nem gyógyszerész tulajdonosa a közgyűlésen diktálta, hogy kire szavazzanak a gyógyszerészei…”

„… Egy olyan nemzetközi szerveződés jött létre, amelyik elsősorban közép- és kelet-európai gyógyszertárláncok összefogását célozza. Ennek az elnökségében két magyarországi gyógyszertárlánc első számú vezetője is benne van. Ha Magyarországon a személyi jog és a többségi gyógyszerészi tulajdon jogi szempontból egyértelmű helyzetet teremtett a gyógyszertárak szakmai és gazdasági-tulajdonosi irányítását illetően, akkor milyen alapon és milyen megfontolások mentén vesznek részt magyarországi láncok tulajdonosai egy ilyen szerveződésben? Ezt nyílt szervezkedésnek tartom a hazai szabályozással szemben..."

 

Néhány gondolat a Patikanapokról

Ebben az évben tizenhatodik alkalommal kerül sorra a Magyar Gyógyszerészi Kamara által meghirdetett a Galenus Lapkiadó által szervezett Országos Patikanap. A cikkben a korábbi rendezvényekről találnak össszefoglalást dr. Zalai Károly tollából.

„Amikor az első Patikanapot 2004-ben terveztük, főként a németországi példákra hagyatkoztunk. Testvérkamaránk, a Szász Gyógyszerész Kamara meghívásának eleget téve, több drezdai gyógyszertárat is meglátogattunk, az ottani tapasztalatok alapján dolgoztuk ki a rendezvénysorozat koncepcióját. A Patikanap meghirdetésével az volt a célunk, az vezérelt minket, hogy a lakosság közelebbről is ismerje meg a gyógyszerészi hivatást, a gyógyszerészek felelősségteljes munkáját, és ez a nap egy kicsit ünnepnap is legyen, amikor a mindennapok mellett nagyobb publicitást kap a szakma…”

 

Közös gondok, hasonló megoldások – II.

 A lillafüredi Vándorgyűlésen a fenti címmel az észak-kelet-magyarországi térség négy szervezete is bemutatkozott. Összeállításunk második részében a Heves és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet elnökeinek beszámolóit olvashatják.

Dr. Bodnár Tamás, az MGYK Nógrád Megyei Szervezetének elnöke: „Sikerként könyvelhető el a generációváltás, a megyei elnökség rekord alacsony átlagéletkora, és az, hogy a fiatal kollégák aktívan részt vesznek a szakmai munkában. A megyei rendezvények látogatottsága változó, de a közgyűlések határozatképességét minden esetben tudjuk biztosítani. Nehézséget jelent az alacsony létszám, mert így ugyanazt a feladatot kevesebb fővel tudjuk megoldani. Ezt tetézi, hogy a tisztségviselők a munkahelyen is létszámproblémákkal küzdenek, így a kamarai feladatokra is kevesebb idő marad. Az alacsony érdeklődés általános probléma, holott láthatóan szükség van a szakmai konzultációkra.”

 

Az egészség a küldetésünk

Az ipari gyógyszerészettel foglalkozó sorozatunkban ezúttal a Richter Gedeon Nyrt. mutatkozik be.

„Az 1901-ben alapított Richter az egyetlen olyan hazai, a nemzetközi piacokon is meghatározó gyógyszercég, amely külföldi szakmai befektető nélkül, magyar irányítással működik. Ennek megfelelően a vállalatvezetés a döntéseket a magyar nemzetgazdaság érdekeit szem előtt tartva hozza meg. A Richter Magyarországon folytatja kutatási tevékenységét, itt valósít meg beruházásokat, fizet adót. A külföldi piacokon megtermelt nyereségét is belföldön forgatja vissza, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk versenyképességének növeléséhez. A Richter nemzetgazdasági hozzájárulása 2018-ban összesen 100 milliárd forintot tett ki osztalék, adók, beruházások, valamint kutatás-fejlesztési ráfordítások formájában…”

 

2018-2020 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA