Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2017. november 08.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap novemberi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap novemberi számábólA Gyógyszerészi Hírlap novemberi számában folytatjuk az etikai kérdésekkel, valamint az allergiával foglalkozó sorozatainkat. Interjút olvashatnak továbbá dr. Hankó Zoltánnal, akit a közelgő Gyógyszerész Köztestületi Napokkal kapcsolatban szakmai kérdésekről és a Kamara terveiről is kérdeztünk.

 

A jövőképalkotás jegyében – Beszélgetés dr. Hankó Zoltánnal

Idén hetedik alkalommal kerül sor a Gyógyszerész Köztestületi Napokra (GYKTN). Ezzel kapcsolatban dr. Hankó Zoltánt, az MGYK elnökét kérdeztük a rendezvényről, illetve a szakmai aktualitásokról, feladataikról, terveikről.

A kamarai elnök egyebek mellett elmondta: „Most is mozgalmas félév van mögöttünk és – ahogy imént beszéltünk róla – már egy kicsit a jövőbe is tekintünk. A beszámolókban mindkét aspektusról beszélni kell. Előkészítettünk egy alapszabály-módosítást, amelyre részben az ÁSZ vizsgálat miatt van szükség. Előkészítettük a jövő évi költségvetés tervezetét is, amelyről szintén dönteni kell. Új elem lehet, hogy a költségvetési tervezet is foglalkozik a szakmai rendszerváltás feladataival.”

 

Tűnődések a gyógyszerészi etikáról IV. Hol expediálok?

Prof. dr. Paál Tamás sorozatában most a „Hol expediálhatok” kérdést boncolgatja etikai szempontból.

Mint írja: „Bizony, egy gyógyszertár etikátlan gyógyszerforgalmazása esetén felvetődhet valamennyi ott dolgozó gyógyszerész etikai felelőssége – „…mert vétkesek közt cinkos, aki néma” (Babits: Jónás könyve).Mindezt azért is fontos leszögezni, mert „a Kamara feladatai közé tartozik, hogy a gyógyszerészi hivatás tisztasága felett őrködjék, védelmezze a hivatásukat megfelelően gyakorló gyógyszerészeket, és elmarasztalja azokat, akik esküjüket, s ezzel a szakmai és erkölcsi szabályokat megszegik.” (EK I. Alapvetések 2. b) pont). A „Kamara” pedig nem az Elnökség, nem is a területi szervezet Elnöksége, nem az Etikai Bizottság vagy az Etikai Kollégium: a Kamara a tagságával egyenlő! Azaz a fenti feladat minden egyes kamarai tag feladata! S a Kamara akkor válik alkalmassá a feladat teljesítésére, ha ezt tagjainak többsége megérti és elfogadja!”

 

Aki a csillagokba néz…

„Aki a csillagokba néz, arra visszanéznek a csillagok” – olvashatjuk dr. Kovács Béla aranydiplomás gyógyszerész, ny. egyetemi docens ars poeticáját egyik versében. A vele történő beszélgetés során a nyolcvanas évek ipari gyógyszerészetébe is betekintést nyerhetünk: „Pandula Egon professzor indította el abban az időben (a nyolcvanas években – a szerk.) az Intézet gyárakkal való kooperációját. Nagyon fontos volt, hogy kapcsolódni tudtunk az iparhoz. Rendszeresen kijártunk a gyárakba, kísérleti technológiai munkákat végeztünk nekik, ami pénzt is hozott az Intézetnek. Ez az együttműködés hasznos volt mindkét félnek. Nagy jelentőségű időszak volt ez, ekkor kezdődött a nagyipari oktatás bevezetése, és egy kicsit átkerült a hangsúly a gyakorlatról az elméletre, a nagyüzemi gyógyszergyártás számos paraméterének tisztázására. Akkortájt indult az új szemlélet, új vizsgálati módszerek jöttek létre. Az én munkám is ezekhez kapcsolódott.”

 

Gyógyszerészek a békéscsabai Kolbásztöltő fesztiválon

Rövid hírek című rovatunkban a békéscsabai Kolbásztöltő fesztiválon résztvevő gyógyszerészekről is olvashatnak: A számos versenyző csapat tagjai és a látogatók is felfigyeltek a gyógyszerészek csapatára, egyedi dekorációjukra, amely szintén a Békés megyei fiatal gyógyszerészek érdeme volt, és a vidám egyenkötényükre és -sapkájukra.

 

 

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél