Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2017. október 09.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap októberi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap októberi számábólA Gyógyszerészi Hírlap októberi számában is a sorozatok mellett aktualitásokkal is foglalkozunk, ilyen például a módosult Patika Hitelprogram szabályozás. Válaszokat találnak továbbá az e-recepttel kapcsolatos kérdéseikre, illetve egyebek mellett megismerhetnek egy fiatal debreceni gyógyszerésznőt.


Módosult a Patika Hitelprogram szabályozása

Hónapok óta várt kormányrendelet-módosítás jelent meg szeptember 5-én a Magyar Közlöny 141. számában „Az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 250/2017. (IX. 5.) Kormányrendelet” részeként: változott „A közforgalmú gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonarány növelésének elősegítéséről szóló 212/2013. (VI. 19.) Kormányrendelet”. A módosítás értelmében kedvezményes hitel vagy kölcsön és a kamattámogatás igénybevételére az a gyógyszerész jogosult, aki a Gyftv. 83/A. § (7) bekezdésében foglaltak szerinti elővásárlási jog gyakorlásával tulajdonhányadot kíván szerezni a hitelcéllal érintett gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban. Ennek részleteiről tájékozódhat cikkünkben.

 

E-recept: a gyógyszerészek kérdeznek – II.

Az MGYK és az ÁEEK közös szervezésében szeptember 4-én országos fórum volt a Lurdy házban, amelyen a résztvevők az e-receptrendszerről tájékoztató előadásokat hallgathattak meg, majd az írásban leadott kérdésekre hangzottak el válaszok. A rendelkezésre álló idő nem volt elegendő minden kérdés megválaszolására, ezért az ÁEEK munkatársai vállalták, hogy az összegyűjtött kérdésekre írásban válaszolnak.

 

A mosoly is gyógyító erejű

Dr. Gyermán Anna, a fiatal debreceni gyógyszerész járja az országot, előadásokat tart középiskolásoknak az egészséges életmódról, a helyes gyógyszerszedésről. E mellet küldetésének tekinti azt is, hogy a gyógyszerészek megbecsülését magasabb szintre emelje. Mint elmondta, ha „meg akarjuk őrizni a társadalmunk belénk vetett hitét, ideje cselekedni. Mert bizony, azok a fiatalok, akik már 16-17 évesen elutasítják a gyógyszerészi szakértelmet, felnőttként sem valószínű, hogy gondjaikkal bennünket keresnek majd meg. Erre igyekszem felhívni a figyelmet minden konferencián, tévéadásban és újságcikkben, és egyúttal kérem önöket, gondolják át, mikor mosolyogtak rá utoljára egy pánikoló kamaszra, aki kétségbeesetten próbál boldogulni egyedül a betegségéből való kilábalásban – merthogy bizony a fiatalok szerint a mosoly is gyógyító erejű!”


Testvérmegyei megállapodás

Hírek rovatunkban egy újabb testvérmegyei megállapodásról olvashatnak: A Pest és Hargita, majd a Borsod-Abaúj-Zemplén és Kovászna megyei kamarai szervezetek között kötött testvérmegyei megállapodást követve, szeptember 23-án, a II. Hargita Megyei Gyógyszerész Napok rendezvényének keretei között Székelyudvarhelyen írta alá dr. Radu Nicoleta Maros megyei és dr. Tari János Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kamarai elnök.

 

Német Gyógyszerésznapok – expopharm 2017

Hírek rovatunkban beszámolót olvashatnak a Német Gyógyszerésznapokról:Több mint ötszáz kiállító, mintegy 28 ezer látogató – ezek voltak a sarokszámai az idei Deutscher Apothekertag und expopharm 2017 (Német Gyógyszerésznapok és Expopharm 2017 kiállítás) című rendezvénynek, amelyet Düsseldorfban rendeztek szeptember 13. és 16. között. Európa legnagyobb gyógyszerészeti szakvására, valamint az ezzel egy időben szervezett Bundesvereinigung Deutscher Apothekerverbände (ABDA, Német Gyógyszerészszervezetek Szövetsége) közgyűlés nem csak a német, hanem az uniós piac számára is az év legjelentősebb szakirányú rendezvénye, hiszen a kiállító cégek itt mutatják be innovatív termékeiket, szolgáltatásaikat és új ötleteiket, a szakmai, szakmapolitikai előadások során pedig az aktuális témákat veszik górcső alá az előadók.

 

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél