Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2018. október 05.
Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap októberi számából

Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap októberi számábólA Gyógyszerészi Hírlap októberi számában folytatjuk már megkezdetett sorozatainkat, valamint egy újjal találkozhatnak „Gyógyszerészek új úton Más szemszögből a világhálóról” címmel. Ugyanakkor beszámolunk a III. Hargita Megyei Gyógyszerész Napokról és megismerkedhetnek egy mozgásra ösztönző szolgáltatással is…

 

III. Hargita Megyei Gyógyszerész Napok

A III. Hargita Megyei Gyógyszerész Napokat Székelyudvarhelyen 2018. szeptember 7-8-án (pénteken és szombaton) rendezték meg.

A rendezvényt a Hargita Megyei Gyógyszerész Kollégium (kamara) alelnöke, dr. Székely Pál szervezte munkatársaival, amelybe bekapcsolódott Hargita testvérmegyéje az MGYK Pest Megyei Szervezete és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is. A rendezvény magyar nyelven folyt, erdélyi és anyaországi előadók részvételével. A rendezvény mind az erdélyi, mind az anyaországi résztvevőknek elismert, szabadon választott továbbképzésnek számított, amelyért 32 pontot kaptak az anyaországi résztvevők. Az anyaországból 24 fős küldöttséggel vettünk részt a rendezvényen. Jelen volt többek között az MGYK elnöke (dr. Hankó Zoltán), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei (dr. Nyíri László) és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet elnöke (dr. Tari János), valamint a ViridisPharma vezetője (dr. Bódis Csaba) is. Borsod és Szabolcs megye szintén testvérkapcsolatot tart fent a Kovászna és a Maros megyei Kollégiummal.

 Egy mozgásra ösztönző szolgáltatás

Az All You Can Move (AYCM) SportPass-t kibocsátó cég klubkártyájával a kamarai tagoknak lehetőségük nyílik arra, hogy jutányos áron rendszeresen sportoljanak. Minderről Kissné Polgár Tündét, az AYCM stratégiai igazgatóhelyettesét kérdeztük.

Gyógyszerészek új úton Más szemszögből a világhálóról I.

Induló több részes sorozatunkban az online tanácsadás lehetőségeivel és nehézségeivel foglalkozunk.

A klasszikus gyógyszertári munka a gyógyszertár helyéhez, nyitva tartásához kötött, vagyis alapvetően az offline térben zajlik. Viszont, ha gyógyszerészi kompetenciaként nem elégszünk meg a gyógyszerkészítéssel és az expediálással (illetve azok csatolt folyamataival), akkor több gyógyszerészi munkafolyamathoz nem szükséges helyhez és időhöz kötötten dolgozni, a munkát áthelyezhetjük az online térbe. Ha a két (az offline és az online) területet összehasonlítjuk, kirajzolódnak az előnyök és a hátrányok is, miközben ideálisan kiegészítik egymást. Ami offline előny, az online hátrány, és fordítva. Induló cikksorozatunkban ezen a gondolatmeneten haladunk végig, háttérként felhasználva egy online kérdőív elemzését, mely az októberi Gyógyszerészetben jelenik meg.

Egy gazdag életút

Végig élveztem, amit csináltam – vallja prof. dr. Paál Tamás, aki idén töltötte be 75. életévét. A gazdag életutat maga mögött tudható professzorral az ez alkalomból történt beszélgetés során a gyógyszerészet több aspektusába is betekintést nyerhetünk. Rész et az interjúból:

Jelenleg a Magyar Gyógyszerészi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke. Foglalkozott korábban is etikai kérdésekkel?

Ez egy új kihívás számomra. Korábban klinikai vizsgálatokkal kapcsolatban egy nemzetközi szervezetben foglalkoztam vele, de általánosságban is sokat. Az etika és a jog viszonya nehéz kérdés. Elvileg az etika szélesebb területet fed le, mint a jog. A jog az, ami kikényszeríthető, az etikai az, ami illik. Viszont úgy látom, etikai határozattal érvényt szerezni és büntetni Magyarországon nagyon nehéz olyan esetben, ahol a jog nem áll mögé. Egyetértek azzal, hogy az etikát el kellene választani a jogtól, de kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan tudjuk megcsinálni. Érdeklődéssel várom, hogyan tudja a Kamara ezeket a kérdéseket megoldani. Azt kivitelezhetőnek látom, hogy előbb elkezdődhet az etikai vizsgálat, mielőtt a tiszti főgyógyszerészi határozat hatályossá válik, habár veszélyes, mert nem tudjuk, mi lesz a vége. Most még a tiszti főgyógyszerészi határozatok ellen is bíróságra mennek, és néha nyernek is, amit nagyon furcsállok.

 

2018-2022 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél