Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. október 18.
Erősítsük meg a gyógyszertárakat! – Német gyógyszerészek állásfoglalása

 A Német Gyógyszerészek Közgyűlésére a Német Gyógyszerészek Napja keretében került sor szeptember 27-29. között Düsseldorfban. A közgyűlésen 34 gyógyszerészi szervezet – kamara és szövetség – több mint 300 küldötte vitatta meg a gyógyszerészet jövőjét.

A lakosság gyógyszerrel való ellátásának biztosítása érdekében a közgyűlés az alábbi állásfoglalást fogadta el.

Erősítsük meg a gyógyszertárakat!

A gyógyszerellátás stabilizálása érdekében Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter a düsseldorfi német gyógyszerésznapon ismertette az országos gyógyszerellátás biztosítására vonatkozó terveit. A miniszter javaslataival veszélyes, rossz úton jár. A gyógyszerészek egyértelműen elutasítják ezeket a romboló terveket.

 A gyógyszerészek nem hagyják, hogy a betegek gyógyszerellátását a miniszter elhibázott és átgondolatlan elképzelései miatt a miniszter játékszerévé tegyék és ezáltal drámai módon veszélyeztessék.

Az embereknek nincs szükségük gyógyszerkiadó pontokra a gyógyszerésszel való személyes kapcsolat nélkül. Nincs szükségük a csak vény nélküli gyógyszereket forgalmazó és sürgősségi ellátást nyújtó gyógyszertárnak látszó egységekre, hanem inkább a helyi ellátást biztosító gyógyszertárak országos rendszerére van szükségük. Ott, ahol a gyógyszerészek, mint független, gyorsan elérhető szakemberek biztosítják a magas színvonalú gyógyszerészeti tanácsadást.

Az orvosi szakmák által is támogatott gyógyszertári rendszer gyengítése és lebontása helyett azt követeljük, hogy a helyi gyógyszertárak által nyújtott járóbeteg-gyógyszerészeti ellátás meglévő és működő rendszerét stabilizálják a rugalmas és mindenhol, minden ember számára egyenlő ellátást biztosító rendszer jegyében.

Ezt képviselik a németországi gyógyszertárak!

Erősítsük meg a gyógyszertárakat. Most!

 (Közzéteszi: dr. Zalai Károly)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél