Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2020. november 29.
Felhívás a koronavírus elleni vakcinációval kapcsolatban

A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményeként a koronavírus elleni vakcinák a közeli jövőben hazánkban is elérhetőek lesznek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökeként, a gyógyszerésztársadalom képviseletében, a vakcinációval kapcsolatban intellektuálisan és morálisan is hullámzó színvonalú közbeszédre tekintettel az alábbiak megfontolását javaslom:

1.    A gyógyítás történetének minimális ismeretére sincs szükség ahhoz, hogy tudjuk: számos fertőző betegség és világjárvány leküzdése a védőoltások széleskörű használatának köszönhető.

2.    A koronavírus-járvány hazai és nemzetközi adatai és tapasztalatai alapján, a járvány megfékezése és az élet normális mederbe terelése az e célra kifejlesztett védőoltások nélkül jelenleg hiú ábránd.

3.    A védőoltások minél gyorsabb és tömeges alkalmazása a járvány mielőbbi leküzdéséhez, egészségügyi és gazdasági terheinek megszüntetéséhez elengedhetetlen.

4.    A vakcinák használatát engedélyező hazai hatóság eddigi tevékenysége alapján biztosak lehetünk abban, hogy a hatóság ebben az esetben is körültekintő, minden részletre kiterjedő engedélyezési eljárást követően ad engedélyt a hatásos és biztonságos vakcinák használatára.

5.    Mindezekre tekintettel gyógyszerész kollégáimnak javaslom, hogy betegeik fentiek szerinti tájékoztatásával segítsék elő a védekezés hatékonyságának növelését, honfitársaimat pedig arra buzdítom, hogy minél többen kérjék maguknak a védőoltást.

 

Budapest, 2020. november 29.

Dr. Hankó Zoltán
elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél