Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2017. december 11.
Felhívás az EESZT használatára

A gyógyszertári rendszergazdák tájékoztatása szerint december 8. (péntek) délutánig kb. 35 gyógyszertár kivételével valamennyi gyógyszertár csatlakoztatása befejeződött az EESZT-hez. Ugyanakkor az ÁEEK nyilvántartása szerint még 155 gyógyszertár „inaktív” tehát semmilyen adatot nem továbbított az EESZT-be!

Ismételten kérjük valamennyi gyógyszertárat, különösen azokat, amelyek eddig nem küldtek vagy csak időszakosan küldenek adatot a térbe, hogy mielőbb kezdjék meg a folyamatos adatszolgáltatást, mert csak így lehet a december 15-ig tartó átmeneti időszak alatt az esetleges (helyi) műszaki és szoftverproblémákat kiszűrni, ami nemcsak a rendszer, hanem az adott gyógyszertár zavartalan működéséhez is szükséges.  

A jogszabályi rendelkezések értelmében december 16-tól a felírási igazolás alapján történő gyógyszer-expediálás után járó támogatás csak abban az esetben számolható el a NEAK felé, ha az ennek megfelelő e-receptet a gyógyszertár kiadott státuszba helyezte, ennek viszont előfeltétele az élő kapcsolat az EESZT-vel. A járóbeteg-ellátás keretében rendelt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdőellátások árához nyújtott támogatások elszámolásáról és folyósításáról szóló 134/1999. (VIII. 31.) sz. Korm. rend. 2. § (2) bek. szerint ugyanis „gyógyszert tartalmazó elektronikus vény esetében az elszámolás alapja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben kiadottként megjelölt vény”.  Hasonlóan élő EESZT kapcsolat kell az e-recept expediálásához felírási igazolás nélkül. Továbbá az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) rendelet 20/B § szerint „Ha az orvos a gyógyszert kizárólag papíralapú vényen (…) rendelte, a gyógyszer kiadója a gyógyszer kiadásakor köteles az EESZT vénynyilvántartásában (…) a vény tartalmát rögzíteni.”

 

Budapest, 2017. december 11.

 

Vartus Gergely                                                                      Dr. Hankó Zoltán

miniszteri biztos                                                                    elnök, MGYK

 

 

 

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél