Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2014. augusztus 26.
Figyelemfelkeltő háromszög - Jobbágyi Zsófia - 2014. 08. 22. (2. oldal) - Magyar Hírlap

Magyar Hírlap - 2014. 08. 22. (2. oldal)

Figyelemfelkeltő háromszög

Kevés visszajelzés érkezik a mellékhatásokról               

Majdnem kétszáz hazai gyógyszer szerepel már az Európai Gyógyszerügynökség által fokozottan ellenőrzött készítmények között – írja tegnapi cikkében a Világgazdaság.

Tavaly szeptember óta egy európai uniós szabály nyomán élére állított fekete háromszöggel jelölik azokat a készítményeket, amelyekben az alkalmazott hatóanyag még újnak számít, vagy korlátozott adat áll rendelkezésre a hosszú távú használatát illetően.

A témában lapunk megkereste a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos ügyviteli vezetőjét, aki arról számolt be, hogy a fekete háromszögnek gyógyszerbiztonsági és - hatékonysági szempontból nincs jelentősége, hiszen a forgalomba hozatali engedély kiadásánál ezen kritériumoknak megfelelni megkerülhetetlen feltétel.

Horváth–Sziklai Attila úgy fogalmazott, a jelzés elsősorban az egészségügyi dolgozóknak szól. „Egyre több új hatóanyag kerül a készítményekbe, aminek köszönhetően a terápiák egyre hatékonyabbak lesznek. Az engedélyezés előtt a fekete háromszöggel ellátott gyógyszerek is ugyanolyan klinikai vizsgálatokon mennek át, ami az egyes hatóanyagok esetében 99-100 százalékos biztonságot jelent.

A várható mellékhatásokon kívül azonban százezer esetben egyszer előfordulhatnak nem várt interakciók – a háromszög tulajdonképpen erre figyelmeztet” – emelte ki a vezető.

Hozzátette, Magyarországon különösen hasznos lehet a megjelölés, mivel itthon a nyugat-európai átlaghoz képest kevesebb visszajelzés érkezik a jelentkező mellékhatásokról a hatóságokhoz.

Horváth-Sziklai Attila külön kiemelte, a háromszög nem azt jelzi, hogy adott készítmény használata kockázattal jár, inkább arra ösztönzi a beteget, hogy jobban figyelje saját reakcióit a beszedett készítményre, majd a tapasztalatait mondja el az orvosának is, aki így tisztább képet kaphat az általa alkalmazott szerekről.

A Világgazdaság arról is ír, hogy a hatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságos gyógyszeralkalmazásra, így az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2010 óta honlapján is megjelenteti az egészségügyi szakembereknek szóló gyógyszerbiztonsági témájú hírleveleket, amelyek így nyilvánossá válnak.

Jobbágyi Zsófia

Magyar Hírlap

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél