Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2024. május 21.
Fókuszban a diabétesz – a patikanap elé

Dr. Nagy Vilmossal – a június 5-i patikanap központi megnyitójának helyet adó alsónémedi Glória Gyógyszertár személyi jogosával, az MGYK Pest Vármegyei Szervezete elnökével – a közelgő eseményről beszélgettünk.

 Hogyan született az ötlet, hogy az idei patikanapot a Pest vármegyei Alsónémediben, pontosabban az Ön gyógyszertárában tartják?

– Az elmúlt néhány évben, több különböző, a központi régiótól távolabb eső vármegye – vagyis akkor még megye – adott otthont a patikanap országos megnyitójának. Viszonylag régen volt már a központi régióban országos megnyitó.Fókuszban a diabétesz – a patikanap elé Ezért úgy gondolta Hankó elnök úr, hogy hozzuk ismét a központi régióba ezt az eseményt. Budapest vagy Pest vármegye kínálkozott erre, végül a vármegyénkre esett a választás. A vármegyén belül pedig én kaptam egy felkérést, hogy én, mint a vármegye elnöke, vállaljam be a saját gyógyszertárunkban az országos megnyitót. Hosszas gondolkodás után végül elvállaltam ezt a feladatot.

– A COVID előtti időkben általában gazdag programok várták az érdeklődőket ezen a napon. Alsónémediben mire számíthatnak az érdeklődők?

– Lesznek országos, és lesznek helyi szervezésű programok. Országos szervezésű a megnyitó ünnepség, amit a gyógyszertár officinájában tartunk 10 órakor. Ez eddig minden évben így volt, most is így lesz, annyi újdonsággal kiegészítve, hogy az ünnepséget a Kamara Youtube-csatornáján élőben is közvetíteni fogjuk, hogy bárki be tudjon csatlakozni és meg tudja nézni.

Emellett, szintén hagyományt folytatva jelen lesz a MÁÉSZ szűrőkamionja, illetve az ehhez csatlakozó egészségvédő és oktató sátrak, ahova a településről iskolás és óvodás csoportok érkeznek majd turnusokban, ahol meg tudják hallgatni a rövid előadásokat és meg tudják tekinteni a bemutatókat. Mint ismert, a szűrőkamion ingyenes szűrést biztosít a lakosság számára.

A megnyitót követően lehetőség nyílik a gyógyszertárat belülről is megtekinteni. Az érdeklődők körbe tudják járni a gyógyszertárat, meg tudják nézni az egyes munkafolyamatokat, egy kicsit be tudnak szagolni a háttérfolyamatokba. A helyi szervezésű programok közül előre haladott szervezés alatt áll az egyik kiemelt blokk, ami a patikanap központi témájához illeszkedik: a cukorbetegség gondozása. A helyi lakosok számára ingyenes előadásokat tartanánk, kifejezetten gyakorlati szemszögből megközelítve. A helyi családorvos, a helyi gyermekorvos, a helyi gyógyszerész, a helyi dietetikus egy-egy rövid előadást tartana arról, hogy a cukorbetegségnek a különböző területein mik azok a fontos tudnivalók, amikre akár felnőtt, akár gyermek cukorbetegnek figyelni kell. A patikában egész nap vércukorméréssel fogunk a lakosság rendelkezésére állni. Tervezzük, és visszaigazolást kaptunk arról, hogy egy olyan személy is elő fog adni majd a délutáni blokkban, akinek 1-es típusú, tehát gyermekkorban szerzett cukorbetegsége van, melyhez kapcsolódóan az életmódváltást nem kellően odafigyelve tette meg, és ennek következtében a mellékhatások miatt megvakult. A saját felelősségét felvállalva, motivációs előadásokat tart azok számára, akik még csak most kezdik, vagy már benne vannak ebben a betegségben. Próbálja autentikusan, a saját tapasztalataiból merítve felhívni a figyelmet arra, hogy miért fontos az életmódváltás a diabéteszben szenvedők számára.

– Folytatják az a hagyományt is, hogy országos politikai, szakmapolitikai vezetők, illetve más szervezetek vezetői is köszöntik a patikusokat?

– Igen, várjuk azokat az országos szervezeteknek a vezetőit, akik ilyenkor rendszerint meg szoktak jelenni: államtitkár úr, helyettes államtitkár asszony, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, illetve a MAGYOSZ elnökét is várjuk. Elfogadta és visszaigazolta meghívásunkat a helyi országgyűlési képviselő úr, polgármester úr és az egészségügyi bizottság elnöke. Tehát nagyjából összesen 6-8 fő köszöntésére számítok.

– Az országos Kamara részéről kik várhatók a megnyitóra?

– A meghívókat még csak most küldjük ki. Az országos elnökségből elnök úr és hivatalvezető úr mindig részt szokott ezen venni, én szeretném a három országos alelnököt is személyesen vendégül látni. Bízom benne, hogy el tudnak majd jönni.

– Beszéljünk egy kicsit a rendezvény helyszínéről, a Glória Gyógyszertárról is!

– Ez egy családi gyógyszertár. Korábban szüleim voltak a tulajdonosai és vezetői, édesanyám volt a személyi jogos, édesapám pedig a gazdasági ügyintéző. Most már csak édesanyám él kettejük közül, és ő is átadta már a stafétabotot. Öcsémmel ketten vagyunk a fő tulajdonosok, és én vagyok a személyi jogos gyógyszerész.

– … és nem mellesleg a Pest vármegyei elnök. Lesznek más rendezvények is a megyében?

– Idén, mivel a mi vármegyénkbe esik az országos megnyitó, külön vármegyei programot nem szervezünk, hanem a vármegye elnöksége is majd ezen fog részt venni. Tavaly volt az első olyan év a COVID után, amikor személyes jelenléttel járó, tehát igazi patikanapi megnyitókat tudtunk tartani szerte az országban. Idén az országos elnökség azt a kérést fogalmazta meg a területi elnökök felé, hogy amelyik vármegye csak tud, tartson vármegyei megnyitót, legyen mindenhol egy olyan gyógyszertár, ahol ezt meg tudják tartani.  Ez már csak abból a szempontból is fontos lehet, hogy akkor ott, helyben a helyi országgyűlési és önkormányzati vezetőkkel a szakma könnyebben tud kapcsolatot építeni, tartani.

– Minden bizonnyal rengeteg munkával jár egy ilyen országos program megszervezése, mégis mivel biztatná a kollégákat, hogy ők is vállalkozzanak erre? 

– Rendkívül jó lehetőségnek érzem, hogy mind a gyógyszertárunk, mind a településünk egy kis országos hírnevet kaphat. Ilyenkor a gyógyszertáraknak is hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a saját szolgáltatásaikat népszerűsítsék. Ez jó alkalom lehet arra, hogy felhívják a figyelmet patikájuk szolgáltatásaira – ki éppen melyiket tudja végezni vagy melyikhez van kompetenciája – az ingyenes vérnyomásmérésre, az ingyenes vércukormérésre, szűrésre stb. Ezek mind-mind a gyógyszerészi gondozáshoz tudnak illeszkedni és színesítik-szélesítik a gyógyszertári szolgáltatások körét.

B. Zs. 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél