Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2021. október 27.
Fókuszban az adherencia – Online kamarai konferencia

A Magyar Gyógyszerészi Kamara október 22-én – az Európa jövője című uniós konferenciasorozat keretében – A gyógyszeralkalmazási adherencia népegészségügyi jelentősége és fejlesztési lehetőségei Magyarországon címmel online konferenciát tartott.

A neves előadók részvételével tartott rendezvényen a gyógyszerhasználati adherencia fejlesztésének kérdéskörét vették górcső alá. A 300-nál is több regisztrált gyógyszerésszel tartott konferencián való részvételért a gyógyszerészeknek hat szabadon választható továbbképzési pont járt.

Fókuszban az adherencia – Online kamarai konferenciaA moderátor szerepét dr. Hankó Zoltán töltötte be, aki köszöntő szavai után az összejövetel létrejöttének körülményeiről, illetve céljáról ejtett szót. Mint elhangzott, a Miniszterelnökségtől idén nyáron érkezett a felkérés arra, hogy az Európa jövője című uniós konferenciasorozat keretében kerüljön sor egy ilyen rendezvényre. Terveik között szerepel, hogy egy következő alkalommal a gyógyszerészi, gyógyszertári kompetenciák témakörét is napirendre vegyék. Végezetül köszönetet mondott dr. Somogyi Orsolyának a szakmai program összeállításáért, dr. Sándor Csabának a szervezését, valamint megemlítette, hogy az online közvetítés a Medukator rendszerén történik.

Az adherencia fejlesztésének lehetőségeit több szempontból is körbe járó előadássorozatot Szilágyi dr. Gyermán Anna kezdte az „Egyáltalán hol van a patika?” A tudatos gyógyszerhasználat fejlesztésének lehetőségei a középiskolások korosztályában című előadásával, amelyben a tudatos gyógyszerhasználat fejlesztésének lehetőségeit járta körbe a középiskolások korosztályában.

Dr. Csupor Dezső Ph.D.„De én azt olvastam az interneten, hogy…” –Az online világ okozta leggyakoribb tévhitek az öngyógyításterületén, kiemelten az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatosan –mit tehet a gyógyszerész? címmel előadott munkájában egyértelművé tette a gyógyszerészek szerepét a tévhitek elleni küzdelemben.

 „Ön tudna nekem ebben segíteni?” – A gyógyszerészi kompetenciák kibővítésének problémái és lehetőségei hazai közforgalmú gyógyszertárakban a gyógyszerbiztonsági ellenőrzés területén címmel dr. Somogyi Orsolya Ph.D. következett ez után. Azt elemezte, hogy a gyógyszerészeknek alapvető feladata kell, hogy legyen a gyógyszerhasználati kockázatok csökkentése, ami egyben az adherencia növelését is eredményezheti.

A szünet előtti utolsóként dr. Bertalan Lóránt következett„A felhőből szeretném kiváltani a szomszédom gyógyszereit” Az e-Recept térnyerésének adherenciára gyakorolt hatása ajelenlegi hazai adatok és gyakorlati tapasztalatok alapján című előadásában az adherencia növelése érdekében tervezett fejlesztéseket is ismertette.

A szünet utáni elsőként Dr. Pilling János Ph.D. következett.Előadásának címe: „Nekem ebből elegem van!” Az adherencia tükrében: motiváció és ösztönzés a beteg és agyógyszerész szemszögéből egyaránt. A gyógyszerészi kommunikáció során fontos és bonyolult információkat kell átadni, így nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal történik ez –  a hatékonyság növelésének a lehetőségeit, eszközeit mutatta be.

„Hogyan tartsuk a lépést?” – Kihívások a jelen és a jövő gyógyszerészeinek képzésében, avagy milyen irányba halad a graduális és a posztgraduális oktatás átalakítása címmel  Dr. Antal István Ph.D. adta elő Dr. Zelkó Románával Ph.D., D.Sc. közösen készített beszámolóját.Azt a kérdést járták körbe, hogyan tudnak az új kihívásokhoz igazodni a graduális oktatásban a képzés átalakításának segítségével.

 „Köszönöm Gyógyszerész Úr!” – Gyógyszerészek a COVID-19 megbetegedés elleni vakcináció frontvonalában – avagy mi szükséges ahhoz, hogy közforgalmú gyógyszertárak is csatlakozzanak az oltási programokhoz hazánkban? címmel dr. Süle András Ph.D. következett ezután. Részletezte azokat a jogi és technikai kérdéseket, amelyeket szabályozni kell. Nemzetközi példákat is említett, ugyanakkor kiemelte a nemzeti szabályozás fontosságát. Zárszavában a gyógyszerészek vakcinációban való részvételének legfontosabb kérdéseit gyűjtötte össze.

Az előadások sorát kerekasztal megbeszélés követte dr. Hankó Zoltán vezetésével, ahol lehetősége nyílt a hallgatóságnak, hogy választ kapjanak az előzetesen feltett kérdéseikre. Az ezt követő zárszóban dr. Hankó köszönetet mondott az előadóknak és a részvevőknek is, és reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszerészi kompetenciák témakörében is szervezhetnek hasonló konferenciát.

mgyk.gyh

 

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél