Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. február 16.
Górcső alatt a szükséglet alapú gyógyszerellátás – interjú dr. Hankó Zoltánnal

 Górcső alatt a szükséglet alapú gyógyszerellátás – interjú dr. Hankó ZoltánnalDr. Hankó Zoltánt a február 25-én tartandó, az „Európa jövője - A gyógyszertárak és a gyógyszerészek szerepe és kompetenciái a szükséglet alapú gyógyszerellátás rendszerében” című konferenciával kapcsolatban kérdeztük.

A Kamara úgynevezett hibrid konferenciát szervez. Ahogy a tájékoztatókból kiderül, ez egy uniós konferencia-sorozathoz csatlakozik és a témája a gyógyszertárak és a gyógyszerészek szerepe és kompetenciái a szükséglet alapú gyógyszerellátás rendszerében. Először is, mit érthetünk szükséglet alapú gyógyszerellátáson?

Azt a modellt, amely 2010 után Magyarországon létrejött: új gyógyszertár csak megfelelő geográfiai és demográfiai feltételek mellett nyílhat, a működő gyógyszertárak ellátási kötelezettségét pl. a nyitva tartást vagy a forgalmazandó termékeket illetően jogszabályok rögzítik, és a gyógyszertárak szakmai tevékenysége az erre felhatalmazott szakemberek felelőssége.

Mi a célja a rendezvénynek?

Ez az Unió által szervezett konferencia-sorozathoz csatlakozó rendezvény, az Unió pedig „Európa jövője” címmel hirdetett meg mindazokról a témákról egy összeurópai diskurzust, amelyeket a jövő szempontjából fontosnak tartanak. Mi ebbe a folyamatba két rendezvénnyel kapcsolódunk. Az egyikre tavaly október 22-én került sor – a járvány miatt sajnos csak online konferenciaként –, ahol a gyógyszerhasználati adherencia fejlesztési lehetőségeivel foglalkoztunk. Erre a konferenciára háromszáznál többen regisztráltak. Ennek a konklúzióit már összegeztük és megküldtük mindazoknak, akiknek befolyásuk lehet az Unió egészségügyi szakpolitikáinak a tervezésére. Szeretném, ha a Gyógyszerészi Hírlap soron következő számában az összegzést a kollégáink is olvashatnák.

Február 25-i összejövetel tehát ilyen szempontból az előző folytatásának  tekinthető?

Ezen a konferenciánkon szeretnénk elemezni azt a 12 évvel ezelőtt elindult folyamatot, ami – a világban tudomásom szerint eddig unikális módon – egy liberalizált lakossági gyógyszerellátó rendszert vitt vissza a szükséglet alapú gyógyszerellátás modelljébe. Sok év tapasztalatával rendelkezünk, az uniós hivatalokkal folytatott vitáktól kezdve, a politikai döntéshozókkal folytatott egyeztetéseken, az ellenőrzési mechanizmusok labirintusain és a gyógyszerpiac ellenérdekelt szereplőivel való csatározásokon át a kollégáinkkal folytatott diskurzusig. Úttörők voltunk ezen a területen, ennek minden szépségével és nehézségével együtt. Ezeket a tapasztalatokat érdemes lehet összegezni és a hazai és az uniós döntéshozók asztalára letenni.

Honnan jött az ötlet a konferencia szervezésére?

Tavaly nyáron kaptunk felkérést a Miniszterelnökségtől a konferenciasorozatban való részvételre, mert a gyógyszerészettel kapcsolatos kérdésekben a Kormány olyan álláspontot akar képviselni az Unióban, amelyről a Kamarával előzetesen egyeztetett. Akkor az adherencia-programmal kapcsolatos konferencia-szervezést vállaltuk, de egyben jeleztük, hogy a strukturális átalakulással és a gyógyszerészi kompetenciákkal kapcsolatos kérdésekben is lenne mondanivalónk. Ez valósulhat meg most. Erre vonatkozóan tavaly decemberben kezdődtek az egyeztetések. Nem titok, hogy a Kormány és az MGYK között már 12 éve van egy stratégiai együttműködés, aminek a keretei között sikerült megvalósítani a strukturális rendszerváltást. Ha ez nincs, azt hiszem, ma már nem beszélhetnénk sem önálló gyógyszertárakról, sem nemzeti érdekkörben lévő gyógyszerellátásról, így a szükséglet alapú modellre való átállás tapasztalatairól sem.

Milyen támogatásban részesült az MGYK, hogy a gyógyszerészek számára térítésmentes a részvétel?

Az októberi és a mostani konferencia szervezési költségeit is pályázati keretek között sikerült biztosítani. A pályázaton nemcsak a gyógyszerészek részvételi díjainak ellentételezését sikerült elnyerni, hanem a szervezéssel kapcsolatos összes költség fedezetét is biztosítani tudjuk, beleértve a terembérletet, valamint az online közvetítés professzionális feltételeinek megteremtését is.  

Lévén a konferencia az „Európa jövője”címet viseli, tervezik-e az említett összegzést az uniós országok körében is bemutatni?

Mivel az elmúlt 12 év, sőt az azt megelőző évek előkészítő munkájának egyfajta összegzését vállaltuk, beleértve a sikeres és a kevésbé eredményes döntések elemzését is, azt szeretném, ha nemcsak a magunk számára vonnánk le különböző tanulságokat, hanem az uniós tagállamok felé is meg tudnánk fogalmazni egyfajta üzenetet arról, hogy nem reménytelen próbálkozás a párhuzamos struktúrák kizárása és a személyes felelősség elvének érvényesítése a lakossági gyógyszerellátás rendszerében. Azt is szeretném, ha az elmúlt 12 év tapasztalatai alapján megismerhetnék a többiek azokat a hibákat is, amelyeket mi itt, úttörőként, ellenérdekelt szereplőkkel körülvéve, nem tudtunk elkerülni. És persze célom az is, hogy az elkövetkező évek hazai gyógyszerpolitikai döntéseihez megfelelő szakmai hátteret tudjunk biztosítani.  

Miért fontos a Kamarának, hogy a magyar modell Európa-szerte ismert legyen?

A társadalmi, politikai és gazdasági folyamatokat kamarai vezetőként követve azt látom, hogy a neoliberális gazdaságszervezés válságban van és a járvány megmutatta, hogy a globalizáció eddigi formája is változtatásra szorul. Az újra tervezés érintheti a gyógyszerellátást is, és azt gondolom, érdemes a közös asztalra tenni mindazt, ami Magyarországon történt.

Ezen a konferencián a Kamara választott tisztségviselői személyesen vehetnek részt, a többi kamarai tag pedig online módon csatlakozhat.

 A járvány kényszerít arra, hogy online konferenciát rendezzünk. Ugyanakkor nemmondhatunk le a személyes jelenlét lehetőségéről sem, ezért lesz ez hibrid konferencia. Minden további szervezéssel kapcsolatos részletről a Békéshelp Kft. és az MGYK Országos Hivatala nyújt további tájékoztatást.

mgyk.gyh

 

A konferencia részletei

 Górcső alatt a szükséglet alapú gyógyszerellátás – interjú dr. Hankó Zoltánnal

Cím: EURÓPA JÖVŐJE - GYÓGYSZERÉSZI NÉZŐPONTBÓL 

A gyógyszertárak és a gyógyszerészek szerepe és kompetenciái a szükséglet alapú gyógyszerellátás rendszerében

Időpont: 2022. február 25., péntek, 9.30-tól  

Regisztráció: egyénileg a lent megadott linken vagy a megyei szervezeteknél

Részvételi díj: Online továbbképzésen való részvétel díja (INGYENES)0 Ft + Áfa (0%)

Várható pontszám: A konferencia részvételért várható pontszám 4 kreditpont, mely elbírálás alatt áll.

Jelentkezési határidő: 2022. február 23.

A Jelentkezési lapot itt találja és a további részletekről is itt értesülhet:

https://www.mgyk.hu/europa-jovoje-gyogyszereszi-nezopontbol-8211;-az-mgyk-online-konferenciaja.html

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél