Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. január 17.
Gyászhír: Elhunyt Dr. Arató Gábor gyógyszerész

Gyászhír: Elhunyt  Dr. Arató Gábor gyógyszerész

Dr. Arató Gábor
(1957 - 2021)

Dr. Arató Gábor a hajdúdorogi Szent György Patika személyi jogos gyógyszerésze életének 65. évében elhunyt.

Nemzedékekre visszamenően határozta meg az 1957. március 22-én, Hajdúnánáson született gyermek pályaválasztását a családi hagyomány. Édesanyja Czirják Margit gyógyszerész, édesapja Arató Gábor, a helyi általános iskola igazgatóhelyettese volt. A hajdúdorogi gyógyszertár lelket melengető miliőjében szívta magába ennek a szép, embert próbáló hivatásnak a szellemét. Ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy felnőve, hivatásául ezt a pályát választotta. Egyetemi tanulmányait a szegedi gyógyszerészkaron kezdte el, ahol annak idején édesanyja is tanult, és élete párját  Perjés Katalint is itt ismerte meg. Diplomáját 1980-ban vette át.

Pályafutását a 16/45. számú hajdúdorogi patikában kezdte. Habitusához illően, nem mindennapi teljesítménnyel, kétszer nyerte el a Kiváló Ifjú Gyógyszerész kitüntető címet, 1985-ben szakvizsgázott gyógyszerhatástanból. 1989-től csoportvezető gyógyszerész, aktív részese a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) Hajdú-Bihar megyei szervezete létrehozásának, valamint az országos küldöttek által megalkotott alapszabály kialakításának és kidolgozásának. Több cikluson át vett részt a Hajdú-Bihar megyei szervezet munkájában egészen haláláig.

Társadalmi és közéleti szerepvállalásai között a Magyar Vöröskereszt hajdúdorogi elnökeként, valamint a hajdúdorogi városi vezetőség tagjaként képviselte a szervezetet, valamint tagja volt a Hajdú-Bihar megyei vezetőségnek is. 1981-ben egyik alapító tagja a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének és itt a megyei vezetőség tagja, illetve a választási bizottság elnöke. 1993-ban a Halmozottan Sérült Gyermekekért közhasznú alapítvány megalakításának egyik kezdeményezője volt.

A hajdúdorogi önkormányzat jóléti, oktatási és egészségügyi bizottságának tagja, mindennapi  munkájában pedig igyekezett erejéhez, anyagi lehetőségeihez mérten támogatni a hozzá forduló, karitatív szervezeteket. 1995-ben nyitotta meg feleségével közösen Hajdúdorog első magángyógyszertárát Szent György Patika néven, melynek megalapításáért és a közösségért végzett kiemelkedő tevékenységéért 2021 nyarán Hajdúdorog városa elismerő emléklappal díjazta.

Elsőszülött leánya, Györgyi a SOTE Egészségügyi Főiskolai Karán, Zsuzsanna leánya pedig a család harmadik nemzedékét képviselve a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán végzett.

Számára nagyon fontos volt, hogy az emberekkel foglalkozhatott, ha azokon segíteni tudott. Fiatal korától kezdődően szeretett beszélgetni a gyógyszertárba betérő emberekkel, azok ügyes-bajos dolgairól, esetenként lelki bánatáról is. Munkája legnagyobb elismerésének azt tartotta, ha a rászorulók érdekében kitűzött céljait megvalósíthatta. Lelkiismeretes munkával segítette mind a megyében dolgozó gyógyszerészek munkáját, mind a megyei gyógyszerészet előrehaladását.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Dr. Aratóné Dr. Perjés Katalin
Dr. univ. Antal László

 

 

 

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél