Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2022. szeptember 24.
Gyógyszerészek egy egészségesebb világért – Szeptember 25.: Gyógyszerészek Világnapja

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság a „Gyógyszerészek világnapja” alkalmából együttes ülést tartott szeptember 23-án.

A Gyógyszerészeti Világszervezet (International Pharmaceutical Federation, FIP) szeptember 25-ét a Gyógyszerészek Világnapjának nyilvánította. E nap kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a gyógyszerészek bemutassák az egészségmegőrzésben betöltött fontos, nélkülözhetetlen szerepüket, amit az idei év mottója is jelez: Gyógyszerészek egy egészségesebb világért.

 Gyógyszerészek egy egészségesebb világért – Szeptember 25.: Gyógyszerészek VilágnapjaAz MGYT és az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság EGIS Tudományos és Technológiai Központ (ETTK) előadótermében tartott rendezvénye prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnök asszonyának köszöntő szavaival vette kezdetét, majd átadta a szót Poroszlai Csabának, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatójának, aki mint a gyár új vezetője, röviden bemutatkozott, majd kitért az együtt gondolkodás fontosságára. Mint mondta, elengedhetetlen az együttműködés az ágazat egyes szereplői között, sokat lehet tanulni egymástól.  Prof. dr. Hohmann Judit, az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság elnöke következett ezután, aki elsősorban a fiatalokhoz szólt. Hangsúlyozta a hivatás előnyeit, az elhelyezkedési lehetőségek sokaságát a közforgalomtól kezdve az oktatáson át a kutatásig.

A köszöntők elhangzása után azoknak a díjaknak, kitüntetéseknek az átadása következett, amelyek átadására a járvány időszaka alatt nem nyílt lehetőség. Kitüntetést kapott dr. Takácsné prof. dr. Novák Krisztina, prof. dr. Csóka Ildikó, dr. Gyuricza Anett és dr. Major Ábel.

Gyógyszerészek egy egészségesebb világért – Szeptember 25.: Gyógyszerészek VilágnapjaRövid méltatásuk után kerekasztal beszélgetés következett, ami során az öt meghívott beavatta a hallgatóságot a lakosság egészségmegőrzésének érdekében tett erőfeszítéseikbe. Kertész Évaújságíró, a 21 Nő az Egyészségügyért Alapítvány ügyvezetője moderálta a beszélgetést. A Gyógyszerészek a Jövőért Egyesület elnöke, dr. Loboda Éva, a középiskolások körében végzett egészségügyi felvilágosító munkájába engedett betekintést, míg dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Klinikai Gyógyszerészeti Intézet intézetvezető egyetemi docense a pirulakalauz.hu oldalt mutatta be. Ezt követően Kónyáné dr. Bodnár Eszter, a sajóbábonyi Károlyi Gyógyszertár vezetője a Sajóbábonyi Életmód Klub – amelynek szervezője – élénk életéről számolt be, míg dr. Süle András, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet főgyógyszerésze, a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezetének elnöke a kórházi-klinikai gyógyszerészetről feladatairól beszélt.  Dr. Argay Márton, a miskolci Szent Rókus Gyógyszertár gyógyszertárvezetője pedig a Ceralbin Kft. a kozmetikai termékcsaládjuk bővítésének lehetőségeit ismertette.

Az összejövetel végén egy kvízjáték tette emlékezetessé a rendezvényt, majd lehetőség nyílt az EGIS Tudományos és Technológiai Központ megtekintésére.

 A Gyógyszerészek Világnapja alkalmából tartott megemlékezésen dr. Hankó Zoltán elnök és dr. Fang Simon alelnök képviselte az MGYK-t.

 

(-)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél