Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2021. február 23.
Hamarosan már a kisboltokban is meg lehet majd vásárolni egyes gyógyszereket a kétezer lakos alatti településeken - Kossuth Rádió

A Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” c. műsorában február 23-én téma volt, hogy hamarosan már a kisboltokban is meg lehet majd vásárolni egyes gyógyszereket a kétezer lakos alatti településeken. Minderről dr. Hankó Zoltánt kérdezték.

A beszélgetés itt hallható:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-02-23_06-00-00&enddate=2021-02-23_09-10-00&ch=mr1   (8 óra 46 perctől)

A beszélgetés leirata az alábbiakban olvasható:

Hamarosan már a kisboltokban is meg lehet majd vásárolni egyes gyógyszereket a kétezer lakos alatti településeken

Mv: Hamarosan már a kisboltokban is lehet vásárolni egyes gyógyszereket a kétezer lakos alatti kistelepüléseken. Természetesen csak akkor, ha erre megvan az engedély. Jelenleg a pályáztatási időszak zajlik. Mindez pedig a veszélyhelyzet idején segítené azt, hogy ne kelljen feleslegesen több községgel, faluval arrébb utazni, ha orvosságra van szükség. Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnökével Czinege Levente beszélgetett erről.

R: Hol és milyen feltételekkel vehetünk majd gyógyszert a veszélyhelyzet alatt, hogyha a pályázati időszaknak vége?

Hankó Zoltán, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: Az a kormányrendelet, amelyik a gazdaság újraindításához kapcsolódóan a Magyar Falu Program keretei között lehetővé teszi kétezer főnél kisebb lakosságszámú településeken boltoknak a pályázatát annak érdekében, hogy jobb feltételek között tudjanak a továbbiakban működni, nyitja meg a lehetőséget arra, hogy a pályázati lehetőségek között gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazására is pályázhassanak. A kormányrendelet általános szabálya egyfelől kimondja azt, hogy a kétezer fő alatti települések közül csak azoknak a településeknek a boltjai pályázhatnak, amely településeken nincsen működő gyógyszertár. Akkor, hogyha ezt a pályázatot elnyerték, a gyógyszer gazdaságossági törvény gyógyszertáron kívüli gyógyszerek forgalmazására vonatkozó szabályait be kell tartani. Tehát a gyógyszerhatóságtól erre engedélyt kell kérni. Vannak olyan tárgyi feltételek, amelyeket teljesíteni kell. Ugye szabad polcról ezek értelemszerűen nem értékesíthetőek. Megfelelő fényviszonyok, hőmérsékleti viszonyok között, zárt helyen kell ezeket tárolni. Az informálását a betegeknek kell tudni biztosítani, és nemcsak arról, hogy ezeknek mennyi az ára, hanem ami egy klasszikus hagyományos betegtájékoztatóhoz kapcsolódik, azt is kell tudni. És hát ennek részét képezi az is, hogy problémás helyzetben az ellátó gyógyszertárral is fel tudjanak venni egy azonnali kapcsolatot, hogyha bármilyen tájékoztatásra vagy segítségre van szükség. Ezeknek a feltételeknek a kialakítása azt is feltételezi, hogy a boltban legyen egy személy felelős kijelölve, aki a gyógyszerügyekkel kapcsolatos összes kérdésben felelős és kompetens. De vannak a kapcsolattartásnak is megfelelő szabályai. Ezek a boltok a gyógyszereket a legközelebbi gyógyszertárakból szerezhetik be. A gyógyszertáraknak ezekkel a boltokkal szerződést kell kötni. Másfelől a gyógyszertáraknak a biztonság érdekében a legfontosabb intézkedési lehetőséget biztosítani kell majd. Ez részben gyógyszerbiztonsági és ellátásbiztonsági szempontból indokolt. Úgy kell megoldani ezt az egészet, hogy a gyógyszertár nélküli településeken a legminimálisabb gyógyszerellátást tudjuk biztosítani a lakosságnak, mert ez valahol egy társadalompolitikai cél. Másfelől a környéken működő gyógyszertárak működőképességét továbbra is tudjuk biztosítani.

R: Mennyiben aktualizálták néhány napja ezt a rendeletet?

Hankó Zoltán: A február 19-én megjelent kormányrendelet is ezzel a témával is foglalkozik. Ugyanis a gyógyszer gazdaságossági törvény úgy rendelkezik, hogy gyógyszertáron kívüli gyógyszerek forgalmazására engedéllyel rendelkező boltok, drogériák, egyebek beszállítói gyógyszerek vonatkozásában csak gyógyszer nagykereskedők lehetnek. Ugyanakkor ez a kormányrendelet, amelyik pedig rendeleti szinten lehetővé tette, hogy itt a gyógyszertárak legyenek a beszállítók, ezt a fajta kettőséget mindenképpen fel kellett oldani, és a veszélyhelyzeti szabályozás keretei között a gyógyszer gazdaságossági törvény módosítására, amelyik ezt így lehetővé teszi, kormányrendelettel kerül most sor azzal, hogyha vége van a veszélyhelyzetnek, akkor értelemszerűen nagy valószínűséggel a parlament normál jogalkotás keretei között ezt helyben fogja hagyni, és meg fogja tudni erősíteni.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél