Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2019. július 04.
Hamis doktorok bejegyzett védjeggyel - Figyelő

Figyelő - 2019.07.04. (66,67. oldal)

Öt év után pont kerülhet annak a legabszurdabb védjegyoltalmi botránynak a végére, amelynek eredményeképpen megjelentek a ’dr. címet használó személyek a komplementer medicina jobb sorsra érdemes területén. 

"... A cím megszerzéséhez nincs szükség semmilyen iskolai végzettségre, csupán némi készpénzre. Alkalmanként még arra sem, és a vevő immár hirdetheti, hogy rendelkezik a „Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor, ’Dr.” címmel, s hogy a leendő vevőknek ne kelljen sokat olvasniuk, legtöbbször mindezt csak ’dr.-ként jelzi. Hogy ez így kísértetiesen hasonlít a foglalkozási és tudományos doktori címek jelzéséhez? Lássuk, hogy történhet ez meg.

Kilenc éve kezdődött a sztori, amikor egy korábban esztergályosként, masszőrként, csontkovácsként dolgozó úr elkezdte védjegybejegyzési kérelmekkel bombázni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát (SZTNH). 2011-ben az egyik beadványt lajstromba is vették. Így lett bejegyzett védjegy a Hu-Man Medica Parabolikus/ Szimbolikus Doktor, ’Dr. kifejezés, és létrejött a Hu-Man Medica Tradicionális Gyógyászok Közhasznú Egyesülete, az indítványozó elnökségével..."

"... Már 2014-ben kisebb vihart kavart a ’dr.-ok nyilvánosságra kerülése, ám nem igazán lehetett gazdáját találni az ügynek az államigazgatásban. A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége is tiltakozott az aposztrófos doktorok miatt, mert mindkét szervezet csak a saját tagjaival szemben tudna fellépni. Felmerült az Oktatási Hivatal (OH) illetékessége, ám az egyesület államilag nem elismert felnőttképzést folytat, mint például a fehérboszorkány-képzés, ezért az OH hatáskörén kívül esik. A Gazdasági Versenyhivatal illetékességébe a fogyasztók megtévesztése esetén az egyes aposztrófos doktorok tartoznának, ha valaki jelezné náluk, vagy ne adj’ isten, akár hivatalból észlelné..."

2018-2020 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA