Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2020. július 21.
Hankó Zoltán a TAJ-szám alapú gyógyszerkiváltásról – Katolikus Rádió

A Katolikus Rádió  2020.július 20-i Hírtükör című műsorában dr. Hankó Zoltánt kérdezték a pusztán TAJ-szám alapú gyógyszerkiváltásról.

Az interjú itt hallható (43. perctől):

https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=8&mev=2020&mho=07&mnap=20&mora=08&mperc=42 

Az interjú leirata:

Megmaradt az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja

Mv: Bár már megszűnt a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet Magyarországon, de valami még nem változott. Továbbra is maszkkal kell eltakarnunk az arcunkat az üzletekben, vásárlás közben, és ami még sokakat érinthet, hogy megmaradt az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja. Doktor Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét a gyakorlati tudnivalókról kérdeztük.

Hankó Zoltán, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: A jelenlegi helyzet sokkal jobb és kényelmesebb a gyógyszert kiváltó betegeknek, mint néhány évvel ezelőtt volt. Van arra lehetőség, ha az orvos a régi hagyományos papír alapú recepten írta föl a betegnek a gyógyszereit, hogy ezzel a recepttel vagy a beteg vagy hozzátartozója bemegy a gyógyszertárba, és értelemszerűen megkapja a gyógyszert. Ezt a receptet ebben az esetben a gyógyszertárnak a munkatársai küldik föl abba az elektronikus felhőbe, ahol most már minden magyar betegnek minden gyógyszerelési adata összefut. Másik lehetőség, amikor az orvos nem régi hagyományos papír alapú vényt ír, hanem az úgynevezett e-receptet írja, és nem ad a betegnek semmit. Ebben az esetben a beteg, ha elmegy saját maga a gyógyszertárba, és igazolja azt, hogy önmagával azonos, tehát vagy az új e-személyijét vagy a hagyományos személyit és a TAJ kártyáját, TAJ számát bemondja, akkor értelemszerűen megkaphatja szintén a gyógyszerét. Ha e-receptet ír az orvos, és ad egy felírási igazolást a betegnek, és most már nem is kell ennek a felírási igazolásnak okvetlenül egy hagyományos papír alapú vényre kinyomtatva lenni, tehát hogyha megkapja ezt a felírási igazolást, akkor akár ő, akár hogyha odaadja a hozzátartozójának, akkor ennek a felírási igazolásnak a birtokában szintén kiválthatja a gyógyszerét. És a járvány alatt jelent meg egy új gyógyszerkiváltási mód, az úgynevezett TAJ szám bemondásra történő gyógyszerkiváltás, ami praktikusan azt jelenti, hogy bemegy a gyógyszert kiváltani szándékozó személy a gyógyszertárba, bemondja annak a betegnek a TAJ számát, akinek a gyógyszerét ki akarja váltani, és erre a TAJ szám bemondásra a gyógyszertárban ezeket a gyógyszereket ő neki ki fogják szolgáltatni. És természetesen van lehetőség arra, hogy úgynevezett meghatalmazással váltanak ki gyógyszert az illető személynek, tehát ő nem tud, nem akar elmenni, fekvőbeteg, és ha egy állandó meghatalmazást ad mondjuk a közeli rokonának, de ezt az állandó meghatalmazást az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben rögzítik, és akkor lényegében a gyógyszert kiváltani szándékozó személy a beteg azonos jogaival és lehetőségeivel rendelkezik a gyógyszer kiváltásakor.

R: Ez a beteg számára egy sokkal kényelmesebb út, és nagyon nagy könnyebbséget jelent az, hogy a beteg által megbízott személy kiválthatja az ő gyógyszereit, és nem kell bemennie a gyógyszertárba, mondjuk egy krónikus betegnek. De vajon a gyógyszerészeknek is ez egy könnyebb út, az, hogy egyszerűbben lehet kiváltani az e-recepteket?

Hankó Zoltán: Kétség kívül a betegeknek könnyebb, de nem biztos, hogy jobb. Most az, hogyha én valakinek tudom a TAJ számát, elmegyek a gyógyszertárba, és bemondom, az, hogy én tudom a TAJ számot, az még nem jelenti azt, hogy jogom is van, hogy felhatalmazott vagyok arra, hogy ezt a gyógyszert kiváltsam. Megvan annak a kockázata, hogy jogosulatlanul jutok hozzá más személy egészségügyi adatához, az, hogy milyen betegségre milyen gyógyszert szed, és így tovább. Tehát ez egy adatvédelmi kockázatot hordoz. Másfelől azt szoktam mindig mondani, hogy a gyógyszer egy veszélyes üzem. Ha valaki a szükséges mennyiségben a szükséges gyógyszerét kapja és használja, akkor ez neki nagy valószínűséggel egészségének a javulását, betegségből való gyógyulását fogja jelenteni. Ha nem azt a gyógyszert kapja, vagy nem úgy szedi, többet szed vagy kevesebbet szed, akkor a gyógyszerhasználat nagy kockázatot hordoz. Ezt a kockázatot lehet csökkenteni azzal, hogyha a beteg és az orvos személyesen egyeztet, illetve a gyógyszerhasználattal kapcsolatos információkat a beteg a gyógyszertárban megkapja, adott esetben a kérdéseire is választ tud kapni. De én azt gondolom, hogy az elmúlt hónapoknak a különféle változásai a gyógyszerész kollégáimnak a helyzetét nagyon megnehezítették a gyógyszertárban. Egyrészt ez a TAJ szám bemondásra történő gyógyszerkiváltás eleve, ahogy előbb jeleztem, adatvédelmi és szakmai bizonytalansággal jár, másfelől, amikor bevezetésre került, akkor a jogszabály azt mondta ki, hogy az ilyen módon gyógyszert kiváltó személynek a természetes személyazonosító adatait rögzíteni kell. Ami azt jelenti, hogy ennek a személynek a nevét, ha volt születéskori neve, akkor azt is, születési helyét, idejét, édesanyja nevét, édesanyja születéskori nevét, tehát ezek azok a természetes személyazonosító adatok, amelyeket rögzíteni kellett. Ilyen mennyiségben ezeknek az adatoknak a rögzítése teljesen fölösleges. És most van egy olyan jogszabály, amelyik továbbra is lehetővé teszi, hogy TAJ bemondásra történjen gyógyszerkiváltás, de a jogszabály már nem írja elő azt, hogy a gyógyszertár a gyógyszert kiváltó személynek a milyen adatát rögzítse. Én azt szoktam mondani a kollégáimnak, annak ellenére, hogy a jogszabály ezt nem írja elő, legalább a személyigazolvány-számát vagy a TAJ számát annak a személynek, aki így vált ki gyógyszert, rögzítsék, hogyha később bármi probléma van, utána lehessen menni, be lehessen azonosítani azt, hogy valamelyik betegnek milyen más személy váltotta ki a gyógyszerét. Azt gondolom, hogy a beteg érdekében ezt mindenképpen célszerű megtenni.

Szereplők: Hankó Zoltán, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara

    

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél