Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369
Web: www.mgyk.hu
/magyargyogyszereszikamara
Nyomtatható változat
2013. március 25.
Hogyan lesz ebből így patikushitel? - Haiman Éva - Világgazdaság - 2013. 03. 25. (1,8. oldal)

TULAJDON
Hat nap maradt arra, hogy a kormány kidolgozza a gyógyszerészek tulajdonrész-vásárlását megkönnyítő tízmilliárd forintos hitelkeret igénylésének részletes feltételeit, de azokat egyelőre a finanszírozásra kijelölt MfB-nél sem ismerik. A patikákban a gyógyszerészi tulajdonhá-nyadnak 2014. január 1-jére el kell érnie a 25 százalékot. Az ügyet bonyolítja, hogy az Európai Bizottság is fenntartásainak adott hangot, kérdéseikre holnapig válaszolni kellene.

Kierőszakolt tulajdonváltás
PATIKUSOK Kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

Legkésőbb április 1-jéig kell kidolgozni a gyógyszerészek tulajdonrész-vásárlását megkönnyítő, tízmilliárd forintos patikaalap igénylésének részletes feltételeit, de azokat egyelőre a finanszírozásra kijelölt MFB-nél sem ismerik.

Felgyorsulhatnak a héten az események a patikák tulajdonváltásával kapcsolatosan. Mint isme-retes, a kormány döntése szerint a patikákban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jére el kell érnie a 25, legkésőbb 2017. január 1-jére pedig minimum az 51 százalékot.

Az Európai Bizottság már tavaly fenntartásainak adott hangot a törvényileg kikényszerített tulajdon-váltás miatt, és ez év januárjában egy esetleges kötelezettségszegési eljárást megelőző pilot-projekt részeként kérdéseket is intézett a magyar kormányhoz. Az egészségügyi államtitkár-ság tájékoztatása szerint a válaszokat március 26-ig kell megküldenie hazánknak. Ugyancsak a héten – hivatalosan legkésőbb április 1-jéig, de az húsvét hétfőre esik – kell kidolgoznia az emberi erőforrások miniszterének és a nemzeti fejlesztési miniszternek a gyógyszerészek tulajdonrész-vásárlását megkönnyíteni hivatott patikaalap igénylésének részletes feltételeit. Azokat azonban egyelőre a finanszírozásra kijelölt MFB-nél sem ismerik.

Amikor ugyanis megpróbáltuk megtudni, mekkora összeggel, milyen forrásból, mikor hozzák létre a patikaalapot, mikortól és konkrétan milyen konstrukcióban vehetnek ebből igénybe hitelt a gyógyszerészek, azt a választ kaptuk: „Részletekkel egyelőre nem tudunk szolgálni.” „A megfelelő időpontban a nyilvánosság elé fogjuk tárni az összes információt, amit az alap működéséről tudni érdemes” – tették hozzá, leszögezve: az alap július 1-jétől működni fog.

 

Hankó Zoltán, Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke is arról tájékoztatta a héten az országos elnökséget, hogy folyik a patikaalap előkészítése, és a kedvezményes hitelkonstrukció várhatóan ez év júliusától rendelkezésre áll.

A gyógyszerészek még tavaly nyáron személyesen Orbán Viktor miniszterelnöktől kaptak ígére-tet pénzügyi segítségre a patikák törvényben előírt tulajdonhányadának megvásárlásához. A hírek egy kedvezményes kamatozású, államilag támogatott, hosszú lejáratú hitelkonstrukcióról szólnak, összességében tízmilliárd forintos nagyságrendben. Csakhogy több hozzáértő szerint a gyógysze-részek közül ezzel sem tud majd élni mindenki. Amelyik patikánál nem teljesülnek időre a törvényi feltételek, az elveszíti működési engedélyét. Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövet-ségének elnöke szerint az utóbbi években olyan drasztikusan romlott a patikák jövedelmezősége, hogy csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy eladósodjanak.

Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke pedig a Weborvos portálon számítással támasztotta alá ugyanezt. Eszerint vételárként ma egy patika havi forgalmi értékének egy-kétszeresét lehet elkérni. Budapesten egy húszmilliós forgalmú patika így maximum 40 milliót érhet, ennek az 51, de már a 25 százaléka is jelentős tehertétel.

 

A gyógyszerár és a kereslet dönti el 

A 2006-os patikaliberalizáció óta a 2400 magyarországi gyógyszertár felében nem a patikus a fő tulajdonos, 600800 patikában pedig 25 százalék alatti a patikusi tulajdonhányad. De nem is ettől függ egy gyógyszertár jövedelmezősége – figyelmeztetett már a „vissza-magánosítás” 2010-es meghirdetésekor a GKI-EKI Egészségkutató. Tanulmányukban leszögezték: „Teljes mértékben félrevezető a tulajdonlást állítani a középpontba. Attól nem lesz jobb a patika működése egy-egy településen, hogy a gyógyszerész tulajdonolja (részben vagy egészben) a patikákat. A gyógyszerár és árrés-csökkenés, a visszaeső lakossági kereslet kedvezőtlenebbül hatott a működésükre, mint a liberalizáció miatti versenyhelyzet.

 

Haiman Éva - Világgazdaság

2018-2021 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél