Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2023. június 27.
Humán inzulinok elérhetősége

A Belügyminisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának egészségügy működtetéséért felelős h. államtitkára a humán inzulinok elérhetőségével kapcsolatban az alábbi tájékoztató közzétételében és kérésük gyógyszerészek felé történő tolmácsolásában kérte a Kamara együttműködését: 

Mint ismeretes, a Sanofi gyártási problémák, és gazdaságossági szempontok miatt a globális gyártás és forgalmazás megszüntetésről döntött humán inzulinjai (Insuman Basal, Insuman Rapid) tekintetében. Jelenleg még mintegy 2 heti készlet található a nagykereskedőknél.

A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet 5/A. § (2) bekezdés f) pontja értelmében a szakorvosi javaslaton a javasolt gyógyszer hatóanyaga, hatáserőssége, beviteli módja, javasolt adagolása szerepel. A (3) bekezdés értelmében feltüntethető a szakorvos által javasolt hatóanyag egy konkrét márkanevű készítménye is, azonban a javaslat alapján felíró orvos a javasolt hatóanyagon belül bármely márkanevű készítményt rendelheti betege számára.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság erről értesítette a háziorvosokat is, így elképzelhető, hogy a következő hetekben több háziorvos fordul majd kérdéssel a gyógyszertárakhoz az elérhető humán inzulin készítményekkel kapcsolatban. Az Államtitkárság kéri a gyógyszerészek közreműködését, hogy legyenek a háziorvos kollégák segítségére a gyógyszertárban elérhető humán inzulin készítményekre vonatkozó információk biztosításával.

 

Dr. Bidló Judit h. államtitkár asszony megbízásából:

Budapest, 2023. június 26.

Dr. Hankó Zoltán
elnök

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél