Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2011. október 13.
1,2 millió hamis gyógyszer foglaltak le az Egyesült Királyságban - HENT hírlevél

Az Operation Pangea IV fedőnevű nemzetközi akció keretében összesen 1,2 millió adag hamis gyógyszert foglaltak le az Egyesült Királyságban, illetve úton a szigetország felé. Az akciót megelőzően két fiatal lány került kórházba feltehetően hamisítványok fogyasztása okán.

A Belfast Telegraph beszámolója szerint összesen 150 ezer font értékű hamis gyógyszert foglaltak le Észak-Írországban az Interpol által koordinált nemzetközi ellenőrzési akció során. Az Egyesült Királyságban összesen előkerült 1,2 millió hamisítvány között hamisított szteroidokat, fájdalomcsillapító injekciót és diazepám tartalmú gyógyszereket is találtak. Az Operation Pangea IV akcióra azt követően került sor a szigetországban, hogy két angol diáklány szívproblémákkal kórházba került, miután online rendelt testsúly-csökkentő pirulát vettek be. Feltételezhető, hogy a használt készítmény hamisítvány volt.
A nemzetközi akcióban összesen 81 ország vett részt. A nemzeti hatóságok 55 személyt vettek őrizetbe, 13 ezer illegális értékesítést folytató online weboldalt zárattak be, és megközelítőleg 6,3 millió dollár összértékű hamisítványt foglaltak le világszerte.
Az akció kapcsán a brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a hamis gyógyszerek fogyasztásával járó veszélyek üzenetét mind több emberhez eljutassák a hatóságok, hangsúlyozva, hogy a hamisítványok esetében a beteg nem tudhatja, mit is vesz be valójában. A Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) képviselője hozzátette, a gyógyszerhamisítás egy több milliárd fontos forgalmat bonyolító illegális tevékenység, amely alól egyetlen ország sem mentesül. Az MHRA statisztikái szerint az elmúlt évben meghatszorozódott a hamis gyógyszereket érintő lefoglalások száma. Mint mondta, a Nagy-Britanniába például a világ számos országából, de főleg Kínából és Oroszországból érkeznek hamisítványok.

HENT hírlevél

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél