Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 02.
Szigorították az egyedi méltányosság szabályait - Népszabadság

Szigorították az egyedi méltányosság szabályait. A jövőben nem lehet majd méltányossági árcsökkentést kérni az orvosságok kiváltásához, másrészt hatóanyagonként, évente legfeljebb 50 beteg juthat az egyedi méltányosság keretében egy-egy terápiához.

– Két fontos változás történt az egyedi méltányosság szabályaiban – tájékoztatta lapunkat Héjja Mária, az egészségügyi tárca főosztályvezetője. A jövőben megszűnik a gyógyszerek árához kérhető méltányossági árcsökkentés, valamint, ha a méltányossági keret terhére adható hatóanyagra egy éven belül 50 betegnek van szüksége, akkor az a szer a méltányossági keretből nem támogatható tovább.

A tüdődaganatos betegeket különösen érzékenyen érintheti a szabályozás, mert májustól az úgynevezett biológiai terápiához jutók száma e területen is csak ötven lehet, miközben jelenleg több mint nyolcvan kezelést finanszíroz ebben a körben a biztosító.

– Akik eddig kapták, a jövőben is megkapják a gyógyszert – hangsúlyozta Héjja Mária. A változás célja, hogy a gyártó mielőbb kezdeményezze valamennyi olyan termék közfinanszírozását, amellyel mind több beteget kezelnek. A konkrét készítményből egyetlen adag 300 ezer forintba kerül, és háromhetente hat adagra van szükségük az ilyen betegeknek. A változtatásra azért is szükség van, mert a gyártóknak eddig kedvezőbb volt, ha elkerülték a normál támogatási rendszerbe juttatását a terméküknek. Az új szabállyal viszont a gyártó és a biztosító is rákényszerül arra, hogy megállapodjon, mert különben a beteg nem kaphatja meg a gyógyszert.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél