Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 03.
Az EKI a szállítást csapnivalóan szervezte meg, és hasonló módon csapnivalóan csinálták a számlázást is

Info Rádió

2010.01.29

Mv.: Több mint 300 millió forinttal tartoznak a patikák illetve az oltópontok a H1N1 elleni vakcinákért az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek. Több mint 100 gyógyszertár és oltópont tartozása már egy hónapja lejárt, az intézet csaknem 1000 fizetési felszólítás postázott. A részletekről Seres Gerda kérdezte Kárpáti Zsuzsát, az intézet főigazgatóját.

Kárpáti Zsuzsa: Jelentős mennyiségű tartozást halmoztak föl a patikák és az oltópontok. Több mint 300 millió forintos az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet kintlévősége. Ebből a 30 napon belül lejárt tartozás az a 75 milliót meghaladja. Ezért a készletgazdálkodási intézet kénytelen volt már fizetési felszólításokat is kiküldeni több patikának és több oltópontnak. Természetesen lojálisak vagyunk. Tehát, ha valaki fizetési könnyítést kér, vagy részletfizetést, akkor abban is tudunk segíteni. De azt nem tudjuk megtenni, hogy a gyógyszer ellenértékét nem kérjük el.

R.: Hány patikát érint a 30 napon túli lejárt tartozás, illetve oltópontot?

Kárpáti Zsuzsa: Hát ez egy olyan 100 patikán fölüli kis egységet érint a 30 napon túli a lejárt tartozásállomány.

R.: Ön szerint mi lehet az oka, hogy nem fizetnek? Vagy mire hivatkoznak a patikák?

Kárpáti Zsuzsa: Ezt nem tudjuk, mert igazából nagyon sok helyről nem érkezik vissza hivatkozás. Volt egy-két szórványos eset, amikor kértek fizetési könnyítést, illetve volt egy néhány olyan gyógyszertár, ahol vitatták azt, hogy ők ki akarnák ezt fizetni, azzal, hogy a ÁNTSZ kistérségi intézete erőltette rájuk a vakcinát. Ezt mi mint nagykereskedő sajnos nem tudjuk akceptálni, hiszen amennyiben kikerül a gyógyszertárba a termék, akkor ezt a gyógyszertárnak illetve az oltópontnak is ki kell fizetni.

R.: Mennyi oltóanyagot szállítottak ki a patikáknak illetve az oltópontoknak? És ebből nagyjából mennyit adtak ki, illetve mennyit oltottak el?

Kárpáti Zsuzsa: Nagykereskedelmi tevékenység keretében az EKI 736 ezer vakcinát adott át térítéses oltóanyagként gyógyszerészeknek illetve patikáknak, illetve az oltópontoknak.

R.: Meddig kaphatnak haladékot?

Kárpáti Zsuzsa: Természetesen erre törvényi szabályozások vannak. És miután az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet egy állami költségvetési szerv, ezért mint állami költségvetési szerv nem is engedhetjük meg magunknak, hogy a törvényektől eltérjünk, hiszen a felügyeleti szervünk a minisztérium, illetve az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalis ellenőrizhet bennünket.

Mv.: Kárpáti Zsuzsát, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatóját hallották.

Mv.: A patikák késve és rendszertelenül kapják meg a számlákat az oltóanyagról az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől – mondta az Info Rádió által megkérdezett gyógyszertár vezetője. Gál Emese szerint elfogadhatatlan, hogy a számlákat nem ajánlottan, hanem hagyományos levélként adják fel a postán. Így azt sem tudni, minden patika megkapja-e? Seres Gerda kérdezte a zuglói Róna patika vezetőjét.

Gál Emese: Egy egészen szokatlan, számunkra nagyon rossz, szóval minthogyha egy nem egy hozzáértő ember csinálta volna. Mert ugye megkaptuk az árukat, hát hogy milyen úton-módon, azt már egyrészt kiragoztuk annak idején rendesen, hogy ott sem volt a helyzet magaslatán, hasonló módon a számlákat sem küldte rendesen. Ugye, mi szállítólevéllel kaptunk időnként gyógyszermennyiséget, és ez a nagykereskedőknél úgy szokás, hogy ami a szállítólevélen van, néhány napon belül egy olyan számlát kapok. Hivatkozva a szállítólevélre, a mennyiségre.

Rip.: És most nem érkezett meg ez a számla?

Gál Emese: Egyáltalán nem, jóval később, tehát a novemberi első szállításról karácsony és újév között kaptam az első számlát. És nem úgy, hogy volt egy szállítólevél, erre jött egy számla, hanem ad hoc. Aztán volt olyan, hogy 3-4 szállítólevélen lévő mennyiséget összevonták, és egy számlába küldték le. Na, most ez borzasztó rossz, mert ha az ember számol arra, hogy énnekem egy 100 vagy 200 ezer forintot kell majd kifizetnem, egy hét vagy két hét múlva, ehhez képest hat hét múlva jön egy 600 ezer forintos számla, nagyon nem jó.

Rip.: Jelezték ezt a Készletgazdálkodási Intézetnek, vagy hát befizették, nem lehet mit tenni?

Gál Emese: Megkaptam az árut, árut eladtam, természetes, hogy ki kell fizetni, és hála istennek, hogy gond nélkül meg tudtam oldani, de el tudom képzelni, hogy volt olyan gyógyszertár, év végén, amikor mindenféle adókat, ilyen-olyan dolgokat kell fizetni, rendezni számlákat, hogy egy 150 ezer forintot számla helyett egy 500-ast kapok, amit most be kell fizetni, senki nem örült neki.

Rip.: Mi lehetett az oka ennek a késlekedésnek? Valószínűlég nagyon gyorsan le akarták szállítani.

Gál Emese: Nem, a szállítás nem jött gyorsan, a szállítást csapnivalóan csinálták, és hasonló módon csapnivalóan csinálták a számlázást is. Mint hogyha kubikosok ültek volna ott, nem pedig logisztikával foglalkozó emberek. Arról nem is beszélve, hogy a számlát berakták egy borítékba, rányomtak egy bélyeget, és elküldték. Semmi ajánlott levél. Na, most a Magyar Postában nem kell ennyire bízni.

Rip.: Rendeződött-e már a helyzet, tehát az utánrendelt vakcinák esetében működik-e már a..

Gál Emese: ..még mindig várok egy tételről számlát. Annak is már legalább egy hónapja, ha nem hat hete, de még nincs róla számla.

Rip.: Ezek a számlák hány napos fizetési határidőt írnak elő?

Gál Emese: Ha emlékeim nem csalnak, akkor két hét volt.

Rip.: Ez gondolom, egy szokványos fizetési határidő.

Gál Emese: Olyan többé-kevésbé szokványos, nem is azzal volt a baj, hanem el tudom képzelni, hogy pl. az, amit én még várok, valahol elkódorgott a postán. Majd amikor küldenek egy felszólítást, hogy miért nem fizettem, akkor azt mondom, hogy de hol a számla.

Mv.: Gál Emese gyógyszerészt, a zuglói Róna patika vezetőjét hallották.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél