Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 04.
Jobboldali orvosoktól és tanároktól félti családját az MSZP kormányfőjelöltje

Felháborodtak az orvosok a szocialista miniszterelnök-jelölt kijelentésén. Mesterházy Attila vasárnap nyugdíjasok előtt tartott beszédében azt mondta: nem akar olyan országban élni, ahol attól kell tartania, hogy édesapja baloldali kötődése miatt nem kapja meg a megfelelő ellátást.

Jobboldali orvosoktól és tanároktól félti a családját a szocialista kormányfőjelölt. Mesterházy Attila vasárnap a párt által szervezett Nyugdíjas szolidaritás című rendezvényen azt mesélte: beteg édesapját orvos kollégái figyelmeztették, hátránya származhat abból, ha jobboldali beállítottságú orvosok látják el. A kormányfőjelölt iskolába készülő gyermekét is a diszkriminációtól félti.

„Nem akarok olyan országban élni, ahol az alapján kell iskolát választanom a gyerekemnek, hogy ott milyen a hovatartozása, a pártállása az iskolaigazgatónak” - jelentette ki Mesterházy Attila. „Nem olyan helyre akarom vinni az apámat orvoshoz, ahol attól kell félnem, hogy ha egy jobboldali orvoshoz kerül, akkor nem kapja meg ugyanazt az ellátást” - közölte.

A miniszterelnök-jelölt kijelentése az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkárát is meglepte. Medgyaszai Melinda, úgy fogalmazott: annak, hogy valaki közéleti szereplésben milyen oldalt választ, vagy az, hogy vasárnap vagy szombaton vagy pénteken ki milyen tempolmba jár, semmi köze nincs ahhoz, amikor egy beteg hozzá fordul, hogy őt ellássa.

A Magyar Orvosi Kamara elnökét felháborították Mesterházy mondatai. Éger István politikailag elfogulatlannak tartja a magyar orvostársadalmat.

Éger István azt mondta: nincs jobboldali és baloldali sérvműtét és tüdőgyulladás. Nem is lehet tudni egyetlen kollegáról sem, hogy egyébként milyen politikai meggyőződése van. „Úgy hiszem, hogy ez teljes mértékben lényegtelen abból a szempontból, hogy a hozzá kerülő beteget hogyan gyógyítja. Jelzem, arról sem kell tudnia, hogy a hozzá kerülő betegnek milyen politikai meggyőződése van” - fejtette ki Éger.

A Magyarországi Református Egyház által fenntartott Bethesda Gyermekkórház igazgatója szerint nem a betegeket, hanem az egyházi működtetésű intézményeket éri megkülönböztetés. Velkey György elmondta: „nagyon szomorúnak találjuk, hogy az egyházakhoz köthető kórházakat súlyosan diszkriminálták és diszkriminálják, jóval kevesebb pénzt juttatva nekik”.

A gyermekkórház igazgatója úgy számol: a támogatások csökkentése miatt a következő két hónapban 98 ezer forinttal kevesebb pénzt visznek haza az egyházi fenntartású kórházak munkatársai, mint az állami intézményekben dolgozók.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél