Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 08.
Uniós program a biztonságos gyógyszerellátásra

A 2010-2015-ös időszakra előirányzott dokumentum a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet a hamis gyógyszerek kiszűrésére – írja a Securing Pharma.

A napokban bemutatta a 2010-2015 közötti időszakra vonatkozó stratégiáját az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA). Az öt évre szóló programterv fő irányvonala az egészségügy támogatását, a szabályozási keretek javítását, valamint az uniós tagállamok gyógyszeriparának innovációra ösztönzését célozza. A dokumentum számos, a gyógyszerellátási lánc biztonságának javítását célzó intézkedéssel foglalkozik, amelyen belül kiemelten kezeli a gyógyszerhamisítás és a hamis gyógyszerek értékesítésének problematikáját.

A Hamisitás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírlevele szerint az EMA stratégiai tervében pozitívan értékeli az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament által elindított, a minőségi követelményeknek nem megfelelő és hamis gyógyszerek kiszűrésére irányuló intézkedéseket, hozzátéve, hogy a probléma napirenden tartását az új szabályozási javaslatok végrehajtási fázisának elindításáig fokozottan szükségesnek tartja.

Az Európai Bizottság 2008 decemberében bemutatott új gyógyászati programcsomagja keretében tett javaslatot gyógyszerhamisítás elleni intézkedésekre. A Parlament pedig javasolta, hogy a Bizottság szabályozási tervét terjesszék ki az interneten kapható készítményekre, továbbá a gyógyszeradalék-anyagokra is. A javaslatcsomag elemeinek áttekintése, egyeztetése és az elfogadásához szükséges szavazási folyamat jelenleg is zajlik.

Az EMA-dokumentum konzultációs időszaka ez év április végén jár le. A „From Vision to Reality" címet viselő véglegesített ötéves programtervet ezt követően, a vélemények és javaslatok feldolgozása után hozzák nyilvánosságra.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél