Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2010. február 09.
Mesterházy bocsánatkérését várják az orvosok

Az elmúlt hetek egyik fontos eseménye volt, hogy Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, alulmúlva önmagát, kétségbe vonta az orvosok és pedagógusok tisztességét - fogalmazott Pesti Imre, hozzátéve: ezzel nem csak százezer egészségügyi dolgozót sértett meg, hanem huszonkilenc éve gyakorló kardiológusként magamra is vehetném.Pesti kijelentette: soha sem tapasztaltam, hogy bárki is másképp kezelte volna a beteget pártállásra való tekintettel, mivel az orvosok számára a szakmai irányelvek mindig is fontosabbak voltak, mint a politikai, vagy más irányelvek. Az orvosi társadalom magas erkölcsi megítélése nem véletlen, hiszen mindig igyekezett tisztességgel végezni a dolgát - mondta Pesti Imre, hozzátéve, hogy ezt ma is tapasztaljuk akkor, amikor olyan intézkedések születnek, amelyektől összeomolhatna az egészségügy és az orvosokban, egészségügyi dolgozókban meglévő hivatástudat az, amely mind a mai napig működőképes állapotban tartja.

Kértük az MSZP-t, hogy határolódjon el Mesterházy Attila kijelentésétől - emlékeztetett a fideszes politikus -, s Mesterházyt is kértük, hogy kövesse meg az orvos társadalmat.

Pesti Imre kifejtette továbbá azt is, hogy még a minisztérium államtitkára is úgy gondolta, ennek a kijelentésnek nincs valóságalapja, ezért még inkább fontos, hogy a miniszterelnök-jelölt elnézést kérjen.

A fideszes szakpolitikus arról is szólt, hogy felháborodását fejezte ki a Magyar Orvosi Kamara is, akik azt kérték: álljon elő bizonyítékokkal Mesterházy, vagy amennyiben nem, akkor kérjen bocsánatot.

Bélteczki Jánost, a Magyar Orvosok Szövetségének az elnökét idézve az ellenzéki politikus elmondta, hogy a MOSz szintén ugyanezzel a kéréssel állt elő, s megfogalmazta: amennyiben bizonyíték van erre, akkor ők maguk fognak etikai eljárást indítani az ellen az orvos ellen, aki vétett, ha viszont nincsenek bizonyítékok, akkor Mesterházy Attila kövesse meg az orvosokat.

Ha az eseményekre gondolok - mondta Pesti -, akkor egy amerikai-kanadai közgazdász fontos mondata jut az eszembe: "Ha semmi sem jön be, akkor a halhatatlanságot mindig biztosíthatja egy hatalmas baklövés".

Pesti Imre rámutatott: az MSZP nem határolódott el a miniszterelnök-jelölttől, s Mesterházy pedig mindeddig nem kért bocsánatot az egészségügyi dolgozóktól, s olyan bizonyítékokkal sem állt elő, amelyek bizonyították volna állítását. Tisztelettel kérem, hogy az orvos-beteg kapcsolat helyreállítása érdekében, ami a gyógyításnak feltétele, tegye meg azt a gesztust, hogy elnézést kér az orvosoktól, nővérektől.

(fidesz.hu)

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél