Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. november 03.
Székely Tamás levele valamennyi gyógyszertárvezető gyógyszerész részére

Annak érdekében, hogy a lakosság vakcina-ellátása a gyógyszertárak útján is folyamatos és zavartalan legyen, a kormányzat úgy döntött, hogy még ezen a héten minden magyarországi gyógyszertár számára felajánl és kiszállít egy nyitókészletet az oltóanyagból.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A világjárványt okozó influenzavírus terjedése jelentős többletfeladatokkal jár az egészségügyi ágazat szereplői, így a gyógyszertárak számára is.
A gyógyszerészek szerepe az influenza megelőzéséhez illetve kezeléséhez szükséges gyógyszerek beszerzésében, készletezésében és kiszolgáltatásában alapvető fontosságú és nélkülözhetetlen. Munkáját, mellyel az eddigiekben hozzájárult a világjárvány leküzdéséhez, ezért nagyra értékelem és köszönöm.
Az előttünk álló influenzajárvány minden bizonnyal más lesz, mint amilyenek az eddigi szezonális influenza járványok voltak. Az idei influenza szezonban a szezonális influenzavírusok mellett a pandémiás influenza A(H1N1)v is megbetegedéseket okozhat. Nem lehet előre megjósolni sem az események pontos lefolyását, sem a következmények súlyosságát. A nemzetközi és a hazai adatok azt mutatják, hogy várhatóan az új vírus lesz a domináns kórokozó, ugyanakkor a korábbi szezonális vírustörzsek is okozhatnak megbetegedéseket.
A mértékadó nemzetközi és hazai szakmai szervezetek véleménye egybehangzó: az influenza elleni védőoltás a leghatékonyabb módja az influenzás megbetegedések, a súlyos lefolyású esetek valamint a halálozás megelőzésének.
Magyarország szerencsés helyzetben van. Egyrészt azért, mert saját oltóanyaggyártó kapacitással rendelkezünk, amely segítségével a világon az elsők között tudtunk az új vírus ellen vakcinát előállítani, amely hatékonyan képes megelőzni az influenzát. Másrészt azért, mert mindezt azelőtt tudtuk végrehajtani, hogy az első járványhullám megérkezett volna Magyarországra. Ezáltal értékes időt nyertünk arra, hogy a népesség mintegy 60%-ának egyéni védelmet nyújtsunk az influenza ellen. Egy ilyen magas átoltottsági arány már elegendő a közösségi védelem kialakulásához, amely azt jelenti, hogy az oltottak a nem oltottak számára is védelmet nyújtanak.
A kormányzat elkötelezett a pandémiás tervben szereplő intézkedések végrehajtásában. Ezért az új típusú influenza elleni oltóanyagból 4 millió darabot térítésmentesen ajánl fel a kiemelt kockázati csoportba tartozók számára, a lakosság fennmaradó része pedig vény ellenében további 2 millió darab vakcinát vásárolhat meg a gyógyszertári forgalomban.
Az elmúlt napokban a Magyar Gyógyszerészi Kamara, továbbá több gyógyszerész jelzett problémát a pandémiás influenza elleni vakcinák kiszállításával kapcsolatban. Annak érdekében, hogy a lakosság vakcina-ellátása a gyógyszertárak útján is folyamatos és zavartalan legyen, a kormányzat úgy döntött, hogy még ezen a héten minden magyarországi gyógyszertár számára felajánl és kiszállít egy nyitókészletet az oltóanyagból, függetlenül attól, hogy az adott gyógyszertár korábban rendelt-e a vakcinából vagy sem. A patika választása szerint a 20 vagy 40 darabos nyitókészletet az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) átvételi elismervény ellenében, utólagos elszámolás mellett bocsátja a gyógyszertár rendelkezésére. A gyógyszertár ezt követően 30 napon belül nyilatkozhat az EKI felé arról, hogy az átvett mennyiség egészét vagy meghatározott részét nem tudta értékesíteni. E nyilatkozat alapján az eladatlan vakcinákat az EKI visszaveszi, és a patikának csak az értékesített mennyiséget kell utólag kifizetnie az EKI részére. Az EKI a számlát a gyógyszertár nyilatkozata alapján állítja ki, amelynek összegét a gyógyszertár 15 napon belül köteles kiegyenlíteni. A fentiekkel kapcsolatos részleteket az EKI által a nyitókészlettel egyidejűleg átadott „Megrendelés és átvételi elismervény” című dokumentum tartalmazza.
Felhívom szíves figyelmét, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet a felnőttek, majd a 3-18 éves gyermekek után 2009. november 2-án megadta az engedélyt a 3 év alatti gyermekek vakcinációjára is. Az engedély alapján a vakcina már 12 hónapos kortól – az alkalmazási leírásban (http://www.ogyi.hu/pandemia/) szereplő módon – minden korcsoportnak adható.
Az influenza elleni védőoltási program sikeres végrehajtásában az Önök szerepe meghatározó, hiszen a gyógyszerészek azok, akikhez a lakosság a leggyakrabban fordul egészségügyi kérdéseivel.
Meg vagyok győződve arról, hogy Önök és a patikában dolgozó munkatársaik lelkiismeretesen végzik a dolgukat. Kérem, hogy a továbbiakban is tegyenek meg mindent a páciensek egészsége érdekében és biztosítsák pácienseik vakcina-ellátását. Munkájukra a járvány idején még az eddigieknél is nagyobb szükség lesz. Kérem, hogy saját magukat is oltassák be az influenza ellen azért, hogy rendelkezésre tudjanak állni a járvány idején, valamint hogy ezzel is védjék betegeik egészségét.
Kérem, hogy tegyen meg mindent az influenza elleni védőoltások minél szélesebb körben történő alkalmazása érdekében, hogy az influenza világjárvány egészségügyi és társadalmi kárait csökkenteni lehessen!
Budapest, 2009. november 3.
Tisztelettel
Dr. Székely Tamás
2018-2023 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél