Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. október 21.
A gyógyszer-automatákban drágább lesz a gyógyszer
Gyógyszer-automata helyett, sokkal életképesebb lenne, ha a kistelepüléseken megjelenne egy mozgó gyógyszertár, szakavatott gyógyszerésszel, aki esetleg a mellékhatásokról is tudna felvilágosítást adni - nyilatkozta Homokkormárom polgármestere.

Lánchíd Rádió
Műsorvezető: Jónás István
Mv.: Olyan, mint a vizitdíj automata, hát küllemre csak, de ez a berendezés gyógyszert ad, gyógyszert adna ki. A gyógyszer automata a lakcímkártya és az adókártya adataiért cserébe gyógyszert ad vissza. És ha jól emlékszem, még az SZDSZ-es Molnár Lajos egészségügyi minisztersége alatt fogadta el a parlament, hogy a vény nélküli gyógyszereket patikán kívül lehessen vásárolni, például benzinkutaknál, drogériákban vagy éppenséggel az utcán automatáknál. Úgy tűnik, hogy automatikusan nem jött be ez az agyondicsért és agyonlobbizott megoldás, kevés ilyen berendezéssel találkozunk, ha egyáltalán találkozunk. Ahol meg van, ott gyakran a működtetők arra panaszkodnak, nem elég gazdaságos, nem tudnak annyit keresni vele, egy berendezéssel, hogy megérje fenntartani. Másutt meg éppen segíthet, mert drága lenne egy patikus, egy patika működtetetése. A fejetlenséget az is jelzi, hogy az országos tisztiorvos nem, néhány megyei tisztiorvos kollegája ellenben engedélyt adott a gyógyszer-automaták működtetésére. Megint egy bukás, vagy csak egyszerűen rossz helyen és rosszul helyezik el ezeket a gyógyszerkiadó automatákat? Önök hogy vélekednek erről? A szerkesztő Bak Rékát hívhatják: 81-48-755 a telefonszámunk. Egyáltalán szeretnénk találkozni egy olyan élő, két lábon járó emberrel, aki már használt gyógyszer-automatát. Kistelepülésnek, ahol nincs patikus, lehet, hogy jól jön egy ilyen berendezés. Ezért is keressük, kerestük meg Homokkomárom polgármesterét, Bodó Tamást, aki itt van a vonal végén, jó napot kívánok.
Bodó Tamás: Jó napot kívánok. Üdvözlöm én is a hallgatókat, szép napot kívánok.
Mv.: Álmodozik-e egy ilyen gyógyszer-automatáról? Kellene-e oda ebbe a kis faluba? Hányan laknak egyébként ott?
Bodó Tamás: Hát ez egy egész kicsi zalai település, pontosan 237-en lakjuk. Hát a gyógyszer.automatákról. Egyrészt én keresgéltem a neten is, nem találtam ennek az automatáknak a működését szabályozó rendeletet sem. Igazából különösebb ismereteim nincsenek róla. De hát én, amit így magamban föl tudok vázolni, sokkal életképesebbnek tartanék egy a mozgó könyvtárakhoz, amiket most telepítenek a falunkba, illetve járják a környező településeket, sokkal életképesebbnek tartanék egy ilyet..
Mv.: Miért?
Bodó Tamás: Például, ha már erről beszélünk. Adott időpontban kistelepüléseken megjelenne egy ilyen mozgó gyógyszertár, patika, egy esetleg szakavatott gyógyszerésszel, aki esetleg a mellékhatásokról is tudna felvilágosítást adni..
Mv.: Amikor ezek a gyógyszer-automaták a közbeszédbe kerültek, akkor egészségügyi szakemberek, gyártók is azt mondták, hogy ez lesz a megmentő ötlet a kistelepüléseknek, akár az ilyen 200 valahány lakosú, 237 lakosú kistelepülésnek, merthogy ott akkor éjjel-nappal egy automatánál lehet vásárolni a gyógyszereket..
Bodó Tamás: Hát nekem az a meglátásom, hogy egy gyógyszer, akár fájdalomcsillapító is, nem egy csokoládé, amit bárki kivehet egy bizonyos automatából, ezért sok veszélyt is hordoz magában, mert akár kiskorú is ugyanúgy hozzáférhet, hogyha nem egy megfelelő gyógyszert vált ki az adott bajára. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez segítene..
Mv.: No de nem jobb ez, mármint egy ilyen automata, annál, mint hogy ezen a településen és a magyarországi 3000 valahány település jó részén nincsen patikus? Tehát el kell menni mindenképpen valamilyen más településre.
Bodó Tamás: Igen, hát mi ezt úgy oldjuk meg, hogy van egy falugondnoki szolgálatunk, aki háztól-házig elkéri a nénitől a receptjét és beváltja a közeli Nagykanizsa településen, illetve városban a gyógyszertárban. Másik aggályom pedig az, hogy nem vagyok arról meggyőződve, hogy ezekbe az automatákba történetesen a legolcsóbb gyógyszerek kerülnének, mert valamilyen lobbi érdek, gondolom én, közrejátszana abban, hogy a saját márkáját, saját termékét kerüljön bele, ami nem feltétlen lenne a legolcsóbb.
Mv.: Én nem vagyok ilyen gyanakvó, polgármester úr. Csak egyszerűen arra gondolok, hogy ha ezt a szolgáltatást fönn kell tartani, akkor lehet, hogy tényleg egy kicsivel drágábban kell adni az árut, mármint a gyógyszert. Nem kell ahhoz még lobbizni, csak egyszerűen a kereskedelem szabályai szerint, aki kereskedik, annak is egy kis haszonra szert kell tennie. De gyanítom, hogy nem ott lenne a legolcsóbb a gyógyszer. Hát egyébként is, már a patikusok már olyan mélyre vitték a gyógyszer árakat, hogy annál lejjebb nehéz elképzelni egy ilyen gyógyszer-automata hálózatnál alacsonyabb árakat.
Bodó Tamás: Mármint a gyógyszer-automatákra érti, hogy ott lenne olcsóbb?
Mv.: Igen. Nehéz elképzelnem nekem. De hogyha kicsit drágábban adja, megértem a kereskedő logikáját.
Bodó Tamás: Hát nem tudom. Szóval én ahogy beszélgettem főleg az idősebb korosztállyal, de a középkorúakkal is, hát nagyon sokan megválogatják a receptjeiket még a városi patikákban, is és sajnos szelektálnak, csak a legszükségesebbet vásárolják meg. Én nem vagyok biztos benne, hogy ez az automata megoldást jelenthet.
Mv.: Egyelőre akkor Bodó Tamás polgármester Homokkomáromban nem fog ilyen automatát bevezettetni, nem keresi a gyártót, hogy ott is jelenjen meg az automata..
Bodó Tamás: Én tegnap hallottam erről a hírről, hogy kollegája megkeresett, néhány emberrel beszéltem, hát ők nem tartják szükségesnek.
Mv.: Köszönöm. Viszonthallásra. Egyébként nagyon sok településen, igen, számoltak, amikor fölvetődött, hogy gyógyszer automata kerüljön oda, mert ugyan 44 féle termék tárolására és értékesítésére képesek ezek a berendezések többnyire, de hát termelni is kell. Állítólag a legolcsóbb készülék olyan 2 millió forint környékén van. Meg azt azért karban kell tartani, oda kell szállítani a gyógyszert, javítgatni kell. Kiszámolták, hogy körülbelül 540 ezer forintos forgalomra van szükség egy hónapban, hogy megérje annak a fémberendezésnek a fenntartása. Hát vajon 230 lakosú településen összejön-e ennyi? Érdekelt-e a gyártó, érdekelt-e a kereskedő, hogy oda egy ilyen berendezést elhelyezzen? Lehet, hogy egy nagyobb település ebben jobban jár. Önök szerint bukás, vagy csak egyszerűen rossz helyen és rosszul helyezik el a gyógyszerkiadó automatákat. 81-48-755 a telefonszámunk.
Mv.: Vannak is meg nem is? Két éve elfogadott lehetőség az, hogy gyógyszertárakon kívül is lehessen gyógyszert vásárolni, például gyógyszer-automatáknál. Hát nem lepte el az országokat a gyógyszer automaták hulláma. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke miben látja az okát.
Horváth Tamás: Jó napot kívánok.
Mv.: Jó napot kívánok.
Horváth Tamás: Önnek és a hallgatóknak is. Én abban látom a legfőbb okát ennek, hogy az emberek nem szeretnek gépekkel kommunikálni. Ez teljesen érthető az ő részükről. Különösen gyógyszerek ügyében. Az emberek azt szeretik, hogyha egy ilyen különleges áru beszerzésekor megvan a lehetőségük, hogy szóban megfelelő információt nyerjenek, meg föltehessék a bizonytalan kérdéseiket és megnyugtató válaszokat kapnak. Erre brosúrákból, érintőképernyőkön keresztül különböző menüpontokon keresztül, úgy gondolom, hogy az embereknek a többsége nem kap választ.
Mv.: Merthogy van olyan szerkezet, amelyik ilyen brosúrát és tájékoztatót is ad a gyógyszer mellé. Egyébként hol lenne, vagy hol van jó helye egy ilyen berendezésnek? Ön látott-e már?
Horváth Tamás: Énszerintem sehol nincs jó helye. Hát pontosan erről beszélek. Nem az a probléma itt, hogy most éri az eső, vagy pedig hideg van, vagy fűtött helyen van-e, nem ez. Ezek műszaki problémák, amiket előbb-utóbb meg lehetne oldani. Itt egy elvi probléma van. És amit én fölvetettem, az az elvi probléma, hogy az emberek ezt nem igénylik tömegével és érzik, hogy nekik nem egy biztonságos gyógyszerbeszerzési mód. És még egy dolgot hadd említsek meg. Ne képzelje azt senki, hogy az automatáknak a fejlesztői azok önzetlen emberek. Ezek kő kemény üzletemberek, akik meg fogják találni a módját, hogy a befektetéseik megtérüljenek. Senki nem akar többet fizetni 150-200 forintér egy 800 vagy 1000 forintos gyógyszerért azért, mert ezt automatából kapta..
Mv.: Magyarul ezzel arra utal, hogy az automatában nem lesz olcsóbb a gyógyszer? Mert hát azzal lehetne a..
Horváth Tamás: Persze hogy nem lesz olcsóbb, drágább lesz, ne haragudjon! Arról van szó, hogy valakinek meg kell fizetni azt a több millió forintot, amibe ez a szekrény, ez a műszaki termék belekerül darabonként és még a fejlesztést is..
Mv.: Hát ez is egyfajta szolgáltatás, ahogy másutt is, ennek is ára van.
Horváth Tamás: Hát igen, de én azt mondom, hogy itt ugye azt szokták mondani, hogy na, majd ez megoldja a kistelepülések problémáit. Kérem szépen, a kicsi településeken, ahol pár százan laknak, az emberek már mindenért többet fizetnek. Többe kerül nekik a tej, többe kerül nekik a liszt, adott esetben a közművekért többet fizetnek. Nem akarnak ők már plusz 200 forintot egy 900 forintos doboz gyógyszerre rátenni, azért mert ő ott lakik, ahol lakik.
Mv.: Egyébként van ahol próbálkoztak, ha jól tudom, egy Fejér megyei településen, magában a gyógyszertárban elhelyeztek egy ilyen berendezést és pár hónapos kísérlet után visszaküldték, tehát nem vált be. A gyógyszertárban sem, pedig ott aztán esetleg a beteg odamehetne a gyógyszerészhez és megkérdezheti a gyógyszerészt.
Horváth Tamás: Én úgy érzem, hogy erről beszéltem az előbb. Az elmúlt három évben annyi gyógyszertár nyílt, hogy ma már 2500 gyógyszertár van, 600 fiókgyógyszertár van, 400 kézi gyógyszertár van. Kérem szépen, ez már annyi, hogy gyakorlatilag 2700 lakosonként egy klasszikus, hagyományos gyógyszertári ellátóhely van Magyarországon.
Mv.: Azért azt, hogy mi lesz a sorsa a gyógyszer automatáknak, azt nem tudjuk, merthogy elég fejetlenség látszik, hiszen biztos ön is hallotta, tudja, hogy van olyan megyei tisztiorvos, aki engedélyezte a gyógyszer-automata üzembe állítását, míg az országos tisztiorvos nem lát erre lehetőséget, nem eléggé megnyugtatók az indokok szerinte. Egyik városban lehet, másik városban nem lehet?
Horváth Tamás: Igen, amit ön a bevezetőben említett, ez teljesen így van, hogy a mai hatályos jogszabályok szerint a gyógyszertáron kívüli forgalmazó helyek tehetik meg azt, hogy az üzlethelyiségen belül a zárt polc és eladó közreműködése forma helyett elhelyezhetnek egy ilyen automatát. Ezen túlmenően Magyarországon nincs hatályos jogszabályi lehetőség sem kipróbálásra, sem modellkísérletezgetésekre, meg egyebekre. Vegyük tudomásul, hogy azért a jogalkotónak megvannak azok a szándékai, amellyel megfelelő biztonságot és megfelelő minőséget akar ennél a különleges terméknél, aminél tudhatjuk, hogy a felesleges, nem megfelelő, túlzott szedése ennek a készítménynek ez úgy okoz betegségkárosodást, hogy a felhasználó észre sem veszi. Tehát azért ez nem cukorka, meg nem cola.. Hát, amikor elzárjuk a 18 évesnél fiatalabb embereket ugye – nagyon helyesen – még a kézből vásárlás lehetőségétől is az alkoholtól és a dohánytól, hát akkor, hogy néz ez ki, hogy gyakorlatilag életkori határ nélkül odaadunk gyakorlatilag olyan készítményeket akár a gyerekek kezébe, ami önveszélyes lehet. Hát ezek tények, nem lehet ezzel így bánni.
Mv.: Köszönöm. Horváth Tamást, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét hallották annak kapcsán, hogy van is gyógyszer-automata meg nincs is. A két évvel ezelőtt nagy dirrel-dúrral meghirdetett lehetőséggel kevesen élnek. Van olyan tiszti orvos, amelyik engedélyezi a megyéjében, de az országos tiszti orvos nem tartja jónak ezt – és nem beszélve a patikus szakmáról – ellenzi ezeknek a berendezéseknek a működtetését. Hát legfőképpen a berendezésről és a szolgáltatásról az állított ki bizonyítványt, hogy alig találni olyan helyet Magyarországon, olyan kistelepülés, ahol gyógyszer-automatát helyeztek volna el.
2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél