Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. július 18.
A gyógyszerész szerepe még mindig meghatározó
A gyógyszerészeknek Európa-szerte központi szerepük van a gyógyszerellátásban - derül ki egy felmérésből.

Mindenekelőtt a latin országokban, ahol ők a legfontosabb tanácsadók, ha a vevőik és betegeik recept nélkül kapható gyógyszert szeretnének vásárolni, derül ki egy, a PZ-n közölt felmérésből.

De nemcsak a mediterrán országokban, hanem a legtöbb európai országban is hasonló a helyzet: először a gyógyszerésztől kérnek tanácsot azok a betegek, akik öngyógyításhoz folyamodnak, és OTC, azaz vény nélküli gyógyszert vásárolnak. Az OTC-előállítók európai kongresszusán, Bécsben bemutatták a Nielsen piackutató intézet felmérését, amelyből kiderült: Európában az emberek csaknem 40 százaléka szerint a gyógyszerész véleménye a legfontosabb tényező egy öngyógyító gyógyszer megválasztásánál.

Még ennél is nagyobb bizalmat élvez a belga, a spanyol, a francia, az olasz és a portugál gyógyszerész. Ezekben az országokban ugyanis a megkérdezettek 50 százalékánál áll az első helyen a szakértők tanácsa. Ezzel szemben kevésbé hisznek tanácsadóknak a finnek és az oroszok. E két országban csak a megkérdezettek 27 százaléka hallgat a szavukra.

A Nielsen intézet vizsgálatához 50 államban egyenként 500 embert kérdezett meg interneten keresztül. Mivel egy online körkérdés az olyan klasszikus gyógyszertári vevőknek a jó részét nem éri el, akik azonban különösen becsülik a gyógyszertári véleményadókat, nyilvánvaló, hogy a lakosság bizalma ténylegesen még magasabb.

Orientpress.hu

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél