Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. július 02.
A kamara elnöke szerint az autómata nem megoldás

Székely Tamás: ha ilyen mértékű elutasítással találkozunk, mint amit a kamara és a többi szervezet képvisel, szó nincs arról, hogy mindenképpen keresztülvigyük ezt a jogszabályt. (Magyar Rádió)

MR1 Kossuth - 2009.07.01.

Műsorvezető: Rajtra készen a gyógyszerautomaták. Már elkészült a bevezetésükről a miniszteri rendelet, de azt még nem tudni, mikor jelenik meg. A Magyar Gyógyszerészi Kamara tiltakozik a gyógyszer-automaták bevezetése ellen, mondván: veszélyes lehet a működtetésük, de a szaktárca hajthatatlan. Európában több országban vannak gyógyszer-automaták, de használatuk nem általános. Ugyanakkor, egy későbbi tájékoztatás szerint, a szaktárca mégsem ragaszkodik az automaták bevezetéséhez.
Király Erzsébet összeállítása.
Tudósító: Egy robot, egy gép nem pótolja az emberi kommunikációt, emiatt agyógyszer-automaták nagyon veszélyesek lehetnek, véli a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Horváth Tamás szerint így előfordulhat, hogy egy nyolcévesgyerek öt doboz fájdalomcsillapítót vált ki, amelyet ha be is szed, nem marad életben. Erre egyébként van is példa ott, ahol működnek ilyen automaták.
Horváth Tamás: Nyugat-Európában vagy Amerikában pl. a paracetamol, amit egyáltalános használat mellett láz- és fájdalomcsillapításra használunk, és szerepel ebben a gyógyszerkörben, ami az automatából forgalmazható lenne, ez pl. egy igen általános öngyilkossági méreg az iskolás korú gyerekek körében.
Tudósító: Hiába lenne szükség egy személyi igazolványra a kiváltáshoz, azt a gép nem tudja ellenőrizni, hogy valóban a tulajdonosa áll-e előtte, jegyezte meg az elnök. A biztonsági kockázat így nagyon magas. És az az érv sem elfogadható, hogy az automaták megoldanák a kis települések gyógyszerellátási gondját, hiszen ahhoz szűk a kiváltható orvosságok köre, közölte hozzá Horváth Tamás.
Horváth Tamás: Hiszen nem csak orrfolyással, fejfájással vagy fogfájással,vagy napégéssel szenvedő emberek vannak a kistelepüléseken, magyarán nem nyújt megoldást.
Tudósító: A kamara elnöke cáfolta azokat a vádakat, hogy konkurenciát látnának az automatákban. Hiszen a patikán kívüli gyógyszerárusítás sem ériel az egy százalékot. Horváth Tamás: Nekünk ezzel mindig is biztonsági és minőségi gondjaink voltak, és az automatáknál ez ugrásszerűen megnő.
Tudósító: Megkérdeztük a szakminisztert, miért ragaszkodik az automatákhoz? Székely Tamás azt mondta: ha ekkora az ellenállás, megfontolja a bevezetést.
Székely Tamás: Azokon a településeken, ahol gyógyszertár működtetése nem kifizetődő, hogy úgy mondjam, ott a betegeknek a gyógyszerhez valóhozzájutása, értelemszerűen a vény nélküli gyógyszerek, úgy mint láz- és fájdalomcsillapítók vonatkozásában könnyebb lenne. Emiatt gondoljuk úgy, hogy érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni, természetesen, hogy ha ilyen mértékű elutasítással találkozunk, mint ahogy a kamara és a különféle szövetségek mondják, szó nincs arról, hogy mindenképpen keresztülvigyük ezt a jogszabályt.
Tudósító: A minisztérium hajlandó tovább tárgyalni az ügyről.

Székely Tamás: Jelenleg is zajlanak különféle egyeztetések, erre is kifogunk térni.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél