Kapcsolat
H-1068 Budapest, Dózsa György út 86/b.
Tel.: (+36-1) 351-9483, (+36-1) 413-1924,
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu Hivatali kapu: MGYK
KRID azonosító: 338169369(fu)
Web: www.mgyk.hu
Nyomtatható változat
2009. október 30.
Két-három napig tarthat az új influenzavírus elleni védőoltás beszerzése - MTI

Két-három napig tarthat az új influenzavírus elleni védőoltás patikai beszerzése - mondta el Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke pénteken.

A kamarai elnök emlékeztetett: a receptre kapható védőoltás szállítását egy kormánydöntés alapján a raktározást is végző Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) végzi a gyógyszertárak rendelései alapján. A rendelés és a patikába történő szállítás között 2-3 nap az eltérés; ezt a 72 órát egyébként rögzíti a megrendelési szerződés is. A lakossági rendeléseknél tehát szem előtt kell tartani ezt az átfutási időt, hiszen nem biztos, hogy a gyógyszertár készletezett a védőoltásból - emelte ki Horváth Tamás. Múlt hét csütörtökön lehetett először leadni az EKI-nek a patikai rendeléseket, így az elsőként leadott rendelések mostanra elérhetők a gyógyszertárakban.

Horváth Tamás kiemelte: a "csúszásért" nem lehet hibáztatni sem az EKI-t, sem a gyógyszertárakat, ennek a védőoltásnak ilyen speciális rendelési technikája van.

A gyártó 20 adagos kiszerelésben forgalmazza a védőoltást, azt az EKI sem bontja meg, így a patikának, ha egy-két-három adagos előjegyzése van a védőoltásra, kénytelen a 20-as egységcsomagot megvenni, ami egy vidéki, kisforgalmú patika esetében okozhat nehézségeket, kockázatot - jegyezte meg.

Horváth Tamás elmondta azt is, beoltatja magát az új influenzavírus elleni védőoltással és ezt ajánlja patikus kollégáinak is.

2018-2024 © MAGYAR GYÓGYSZERÉSZI KAMARA
hírlevél